Damse horeca furieus nadat Brugge onverwachts toegangsweg vernieuwt
Er zit een haar in de boter tussen de doorgaans goede buren Damme en Brugge. In Damme kunnen ze er niet mee lachen dat het Brugse stadsbestuur het nodig acht om net in het toeristische zomerseizoen – zo belangrijk voor handelaars en horeca-uitbaters – de Damse Vaart-Zuid af te sluiten voor wegenwerken. “We hadden toch wat overleg over de timing of minstens een vroegere verwittiging verwacht”, zegt Dams burgemeester Joachim Coens.
Het doorgaand verkeer langs de Damse Vaart-Zuid, tussen het rondpunt ter hoogte van de Karel van Manderstraat en de brug aan Damme centrum, is nog tot 10 september afgesloten voor alle doorgaand verkeer. Dit voor de heraanleg van het wegdek op Brugs grondgebied. Die boodschap staat te lezen op grote oranje werfborden die luttele dagen vooraf aan weerszijden van de onderbreking geplaatst werden. En met die boodschap zijn de Dammenaars, maar ook de bewoners en horeca-uitbaters op het Brugse deel van het traject, zoals de mensen van restaurant ‘t Apertje, helemaal niet opgezet.
“We zijn maar heel kort voordien via een brief – een eerste ergens in de tweede week van juni en dan een tweede ongeveer een week later – op de hoogte gebracht van de werken en de bijhorende hinder”, zegt chef-kok Xavier De Moor, die bijna vier jaar geleden samen met zijn echtgenote Daisy Devos ‘t Apertje overnam van Leo Callewaert, intussen overleden, en Veronique Defreyne. “We begrijpen wel dat het wegdek hier in slechte staat is en dat Stad Brugge het in orde wil hebben tegen de tijdritten van het WK Wielrennen hier (met startplaats in Knokke en zo via de Damse Vaart Zuid naar Brugge, red.) maar dat parcours is toch al veel langer bekend? Waarom moeten ze die werken uitvoeren volledig in het toeristische zomerseizoen?”
Aanlegsteiger
“Onze klanten zullen ons enkel kunnen bereiken via de Polderstraat. De werken om de oude betonplaten te breken, waar ze nu al aan begonnen zijn, maken bovendien enorm veel lawaai en doen alle flessen en glazen in onze zaak daveren. Voor ons is dit heel zuur: we zijn nog maar acht maanden gesloten geweest door corona en nu de topdagen eraan zouden moeten komen, zitten we te midden een werf en zijn nauwelijks bereikbaar. Het is misschien een gek idee maar ik heb er al aan gedacht om te vragen of hier aan de Damse Vaart ter hoogte van onze zaak geen aanlegsteiger geplaatst kan worden, zodat de mensen nog met de boot Lamme Goedzak tot hier geraken… En als dat WK wielrennen dan toch zo belangrijk is dat ze er de rijweg voor her aanleggen in de zomer wil ik er dan ook graag mijn voordeel bij doen als het zo ver is. Ik dien straks een aanvraag in om een grote vip-tent te plaatsen bij de zaak als de renners passeren. Gezien de grote hinder die we nu ondervinden mogen we toch hopen dat het Brugse stadsbestuur dan wat toegeeflijk is.”
Kasseistrook
Bij de horeca-uitbaters en handelaars in Damme centrum horen we hetzelfde ongenoegen. “Het is heel erg jammer dat ze net die periode uitkiezen om werken uit te voeren, nadat we al zo lang in de miserie hebben gezeten door corona”, zegt Debbie Neujens van broodjeszaak en souvenirwinkel Tijl & Nele. “De doortocht van de coureurs voor het WK wielrennen hiervoor inroepen vind ik eigenlijk ook echt geen excuus” vult echtgenoot Bert Crul aan. “Die renners zijn gewoon om op oneffen wegdek te rijden en hier in Damme zit er zelfs een kasseistrook in het parcours.”
Philip Traen van restaurant Markt 12 stoort zich ook aan de ongelukkige timing maar evenzeer aan de gebrekkige communicatie. “We moesten dit allemaal heel kort op voorhand vernemen. Ik begrijp niet dat er niet meer overleg is tussen de stadsbesturen van Damme en Brugge”, klinkt het. “Als die werken dan toch moeten gebeuren, pleit ik voor veel grote, duidelijke borden die die de omleidingen aangeven. Al van aan de ring rond Brugge.”
Weinig overleg
Volgens Dams burgemeester Joachim Coens (CD&V+) werd het Damse stadsbestuur door Stad Brugge slechts enkele dagen voor het plaatsen van de borden verwittigd over de werkzaamheden. “We hadden toch wel wat overleg over de timing verwacht of toch minstens een vroegere verwittiging”, stelt Coens. “We zijn niet opgezet met deze gang van zaken en hebben dat ook laten weten. Intussen vernamen we wel al dat het gedeelte van aan de brug van Damme tot aan de Polderstraat bij aanvang van het bouwverlof terug toegankelijk zal zijn voor het verkeer.”
Volgens toerismeschepen Rik Strubbe (CD&V+) is de afsluiting een grote aderlating voor Damme. “Uit mobiliteitsstudies blijkt dat een derde van de bezoekers van langs die kant naar Damme komt”, stelt Strubbe. “We hopen nu maar dat zoveel mogelijk mensen de omleidingen – via Koolkerke of Sint-Kruis – zullen willen volgen.”
Onvermijdelijk
Brugs schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD Plus) wijst er op dat er al lang gevraagd wordt naar een heraanleg van deze rijweg. “We slaan hiermee twee vliegen in één klap: we geven gehoor aan de vraag om herstel van de omwonenden en zorgen ervoor dat het WK tijdrijden van 18 tot 26 september onder ideale omstandigheden kan doorgaan”, aldus Van Volcem. “Uiteraard is er hinder voor omwonenden en handelszaken maar dat is bij werken van deze omvang onvermijdelijk. We hebben een planning opgemaakt waarbij in vier fasen wordt gewerkt en daardoor verminderen we dus net de hinder.”
“Of we dit niet op een ander moment konden inplannen? Asfalteringswerken kunnen niet uitgevoerd worden in de winterperiode en de werken werden ook ingepland ná de Elfstedenronde zodat ook deze kon doorgaan over het voorziene parcours”, klinkt het nog.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier