Christophe Vanneste bezit collectie biersleutels: “Zelf open ik mijn flesje met… een aansteker”

Christopje 'totje' Vanneste met zijn coronaveilige flesopener van anderhalve meter lang. (foto EF)
Redactie KW

Een verzameling kan soms heel toevallig ontstaan en hoeft ook niet altijd handen vol geld te kosten. Dat is wat we leren uit ons bezoek aan Ieperling Christophe ‘Totje’ Vanneste (53). Hij bezit een mooie verzameling biersleutels, maar zelf gebruikt hij liever een… aansteker.

Christophe werkte 25 jaar bij Leo Pype en Yprado in de schrijnwerkerij. “Nu ben ik jammer genoeg al bijna negen jaar aan de ziekenbond door een hartinfarct en hersenbloeding. Ik heb heel veel opnieuw moeten leren en ben blij dat ik in mijn verzameling voldoening kan vinden. Door corona zie ik immers niet veel mensen meer. Als ik dat vergelijk met toen ik in de Tuinwijk woonde: een hemelsbreed verschil. Ik sleutelde gratis aan fietsen van buurtbewoners die kwamen vragen om hun tweewieler te herstellen. Mijn verzameling heeft ook iets met sleutels te maken. Het was mijn goeie vriend Kris Woets die me elke keer een biersleutel gaf als hij op verplaatsing was geweest voor zijn werk bij de Commonwealth War Graves Commission. Dat is ongeveer zeven jaar geleden en ik heb er nu toch al 200. Die heb ik allemaal gekregen van vrienden en familie.”

Zuid-Afrika

Een flesopener zelf kopen doet Totje heel zelden. “Mijn verzameling heeft me dus zeker nog niet veel geld gekost. Het verste exemplaar komt van mijn dochter Shary die naar Zuid-Afrika op reis is geweest met haar school. Ik heb ook een biersleutel waarmee je kroonkurken kunt wegschieten. Dat is wel gevaarlijk als je die op feestjes bovenhaalt. En dan zijn er ook nog de exemplaren met een sexy knipoog. Die trekken nog het meest de aandacht van de weinige mensen die hier op bezoek komen. Speciaal voor mijn verzameling heb ik in mijn inkomhal een bord gemonteerd waaraan ik nu alle flesopeners ophang. Dat doe ik niet alfabetisch of per thema, maar eigenlijk zoals het uitkomt. De meest handige is misschien wel die werkhandschoen waar de flesopener in de handpalm is bevestigd.” Collega’s-flesopenerverzamelaars heeft Christophe nog niet ontmoet. “Ik heb het wel op Facebook gepost dat ik dit verzamel en dan krijg ik af en toe een exemplaar van iemand die op reis is geweest. Als er mensen zijn die er nog liggen hebben, dan mogen ze die altijd bij mij binnenbrengen!”

Attribuut

Het vreemde is wel dat Christophe zelf geen flesopener gebruikt! “Ik open een flesje altijd met mijn aansteker.” Als Christophe dan toch een favoriete flesopener moet uitkiezen, dan gaat hij voor het meest sexy exemplaar. “Het gaat me niet zozeer om het standje, maar wel om het technisch vernuft dat hierachter schuil gaat. Als je de trekker overhaalt komt ‘het attribuut’ van de man tevoorschijn.”

“Ik heb zelf een coronaveilige flesopener gemaakt”

Totje heeft ook zelf eigenhandig een coronaflesopener gemaakt. “Wat doet een mens allemaal als hij tijd over heeft? Ik heb een stok van anderhalve meter, de veilige afstand, genomen en daarop een biersleutel gemonteerd. Zo kunnen we op veilige afstand met vrienden iets drinken.” Tot voor kort zaten de flesopeners allemaal in een doos. “Eigenlijk heeft jullie reeks me doen beslissen om uit te pakken met mijn verzameling en die te tonen aan wie hier binnenkomt. Zo beloven de mensen ook steeds om er bij een volgende bezoek mee te brengen. Op die manier zal ik mijn verzameling zonder veel kosten kunnen uitbreiden.”

Ruilen

Als tip om niet te veel geld aan je verzameling te moeten spenderen geeft Christophe nog dit mee. “Je moet kijken bij mensen die op rommelmarkten staan. Bij hen kun je af en toe wel iets op de kop tikken. Ik heb al het geluk gehad om zelfs te kunnen ruilen voor iets anders. Dan kost het je ook niets en je verzameling vaart er wel bij.”

Of Christophe zijn verzameling ooit van de hand zal doen, willen we tot slot nog weten. “Eigenlijk niet, want dat zou alvast niet mooi zijn tegenover iedereen die me ooit een flesopener bezorgd heeft. Ik heb wel al een bestemming voor mijn verzameling en dat geeft me rust, want ze zal in goeie handen zijn. Als ik er niet meer ben, dan gaan de openers naar mijn beste vriend Kris Woets. Als ik kijk naar al mijn flesopeners, dan mag ik me gelukkig prijzen: ik heb best wel een fijne vriendengroep. Eenmaal die corona voorbij is, zal mijn zelfgemaakte coronaflesopener zeker goed van pas komen!” (DS)