Centrumleidster Hanne Lambrecht plant activiteiten: “Mensen gelukkiger maken”

Hanne Lambrecht: “Mensen blijven langer thuis. Dat zorgt soms voor vereenzaming.” (foto GGM)
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Ze is binnen Curando de warme motor achter het dienstencentrum (LDC) en dagverzorgingscentrum (DVC) Den Tap en eveneens actief in Avondvreugd in Lotenhulle. We hebben het over Hanne Lambrecht (26), de vrolijke spits in een ploeg met vijf gastvrouwen en 25 vrijwilligers. Zo organiseert ze meerdere activiteiten per jaar. “Een mens is een sociaal dier en ik ben zelf super-sociaal”, stelt ze. “Dat wil ik graag bij anderen stimuleren.”

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want van kindsbeen af ontpopte Hanne Lambrecht zich al als leidster en hoofdleidster bij de Chiro. Vandaag is ze ook als centrumleidster en coördinator in de programmatie van Den Tap nauwelijks nog weg te denken. Of het nu gaat om een Franse praatgroep, een infosessie over cybercriminaliteit, een ontbijtwandeling of een marktuitstap naar Deinze, het doel blijft hetzelfde: mensen samenbrengen, steunen, helpen.

Tegen eenzaamheid

“Eigenlijk gaan al die initiatieven om veel méér”, stelt Hanne. “Het is vooreerst belangrijk dat mensen zich wat beter voelen, door met anderen in contact te komen. Het is een ideaal middel tegen vereenzaming. Mensen blijven immers langer thuis wonen, komen soms alleen te staan en raken dan nog met moeite het huis uit. Op die manier leren we ook, soms al bij zestigplussers, beginnende zorgvragers kennen, die – hoewel het geen patiënten zijn – toch regelmatig en tijdig kunnen opgevolgd worden. Vandaar dat onze gastvrouwen voelsprieten moeten hebben, zodat mensen zich nuttiger, gelukkiger en meer tevreden voelen. Mobieler ook, want dat wordt onderschat. Sommige mensen kunnen niet meer met de fiets of auto rijden. Wij maken toch heel wat verplaatsingen mogelijk.”

Modeshow

Is de programmatie de voorbije jaren geëvolueerd? “Toch wel” reageert Hanne. “Zo zetten we bijvoorbeeld extra in op digitale hulp, want veel mensen worstelen daarmee. De communicatie met verenigingen zoals Okra, Ferm, Tuinhier, Samana, de Landelijke Gilde neemt almaar meer tijd in beslag. Maar dat is nodig en nuttig.

“We voorzien ook een modeshow, dat is weer iets nieuw. Met een madeliefjes-picknick op 23 juni willen we de mantelzorgers eens verwennen, want zij zijn goud waard. We krijgen gelukkig erg veel steun van het gemeentebestuur en schepen Linda Wyckstandt, wat veel extra mogelijkheden biedt. Zo hielpen ze ons recent aan een nieuwe muziekinstallatie, die €10.000 kostte.”

Eten en drinken

Zijn er activiteiten die sowieso succes kennen? “Eten en drinken werkt altijd”, lacht Hanne. “Een digitaal onderonsje met ‘Koffie & Cookies’, muziek met Brusselse wafels, een apero met maatjes… Een activiteit moet niet per sé grootschalig of ingewikkeld zijn. Maar het is altijd een beetje afwachten.”

“Binnenkort hopen we een adviesraad op te richten met buurtbewoners en verenigingen. De bedoeling is simpel: luisteren en ideeën opdoen. Want zo leer je altijd een beetje bij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier