Cassandre Verhelst is eerste geitenherder uit de streek

Cassandre Verhelst heeft 16 jonge geitjes onder haar hoede. (foto SR)
Cassandre Verhelst heeft 16 jonge geitjes onder haar hoede. (foto SR)
Stephanie Rogeau
Stephanie Rogeau Medewerker KW

De tijd van de traditionele herder met wollen jas, dikke snor en pijp in de mond ligt al ver achter ons. Of toch voor wie in Komen-Waasten woont. Cassandre Verhelst (24) is een jonge, frisse en vooral hippe blondine die er sinds kort aan de slag is als de eerste geitenherder uit de streek. “En in 2022 zal ik de enige echte Komense yoghurt en kaas op de markt brengen”, glundert ze.

Een brede glimlach, een stijlvolle jeans en 16 jonge geitjes die tot de ontdekking komen dat oorbellen niet geschikt zijn om te eten. De leefwereld van Cassandre ligt mijlen ver verwijderd van die van heel wat van haar leeftijdsgenoten. “Ik heb een bachelordiploma agronomie op zak”, vertelt de Komense twintiger. “Mijn stages brachten me onder andere bij veeartsen en landbouwers. Op een dag moest ik ook aan de slag bij een geitenherder. Voor mij was de klik meteen gemaakt. Dat was mijn toekomst en na mijn studies voegde ik meteen de daad bij het woord.”

Cassandre ging op zoek naar geitjes, vond een geschikt terrein en begon met opgeheven hoofd aan haar nieuwe leven. “Velen verklaarden me gek maar dit kunnen doen maakt me gewoon erg gelukkig”, lacht ze. “Het is natuurlijk een harde stiel maar de steun van mijn familie is nooit ver weg. Zo helpt mijn vader bij het bouwen van mijn eigen kaasmakerij waar ik de melk van mijn 16 geitjes zal kunnen verwerken tot echte streekproducten. Begin 2022 zouden de eerste yoghurtpotjes en kaasbollen van de band moeten kunnen rollen.”

Voor kinderen

Maar Cassandre heeft ook enkele pedagogische projecten voor ogen. “Geitjes zijn uitermate geschikt om met kinderen samen te werken”, gaat ze voort. “Ze zijn zacht en lief en hebben erg weinig agressie in zich. Van zodra alles klaar is en de coronamaatregelen het toelaten, zal ik ook projecten op poten zetten waarbij kinderen naar hier kunnen komen. Zo leren ze over de dieren, over de landbouw en vooral over de producten die we dan uiteindelijk in de winkel kunnen vinden. Binnenkort ga ik ook een bok in mijn kudde integreren, waardoor ik hopelijk zal kunnen gaan kweken. De winter is hiervoor echt ideaal. Nu ben ik op mijn leeftijd al mama van 16 schatjes, wie weet gaan er dat in de toekomst nog veel meer worden.” (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier