Burgemeester Zwevegem rijdt mee met protestrit fietsersbond
De fietsersbonden van Kortrijk en Zwevegem zijn zondag met een vijftiental deelnemers naar de plaats van het tragische ongeval van vorige week gereden. Daarmee wilden ze aandacht vragen voor het fietsbeleid. Opvallendste deelnemer was ongetwijfeld de burgemeester zelf.
Het spijtige ongeval waarbij Kato om het leven kwam, heeft blijkbaar ook de Fietsersbond van Zwevegem wakkergeschud. Het was al jaren geleden dat deze organisatie nog van zich liet horen.
Zondag maakten ze samen met hun collega’s uit Kortrijk een tocht vanuit Kortrijk naar de plaats van het ongeval, om aandacht te vragen voor het fietsbeleid. “Fietsen kan nog altijd niet op een veilige manier. Veilig fietsen zou een basisrecht moeten zijn. Fietsdoden zijn niet het gevolg van een ongeval. Zij zijn het resultaat van systeemfouten”, zegt Rik Hostyn van de Zwevegemse Fietsersbond. In het verleden werden door de Fietsersbond een aantal voorstellen op tafel gelegd waarop men nu opnieuw de aandacht wil vestigen. “Wij vragen directe, veilige en comfortabele fietsverbindingen. Verder willen we een ‘Zone 30’ in de bewoonde zones zonder afzonderlijke fietspaden. Op belangrijke fietsassen en aan schoolomgevingen zonder kwalitatief fietspad moet er gekozen worden voor fietszones en fietsstraten. Op die manier krijgen fietsers voorrang en ontstaan er geen conflicten bij het inhalen”, aldus Hostyn.
Verder wil de Fietsersbond het zwaar vervoer in de bewoonde zones maximaal beperken. “Zware trucks horen niet thuis in schoolomgevingen en stadscentra. We vragen dan ook een effectief verbod op zwaar verkeer aan schoolomgevingen bij het begin en einde van de schooldag.”
Tenslotte vraagt men een strikte handhaving van de wegcode. “Het is absoluut noodzakelijk om strikter en frequentere controles uit te voeren van het smartphonegebruik tijdens het rijden ook voor fietsers -, controles op het voorzien van de nodige afstand bij het inhalen, enzovoort.”
Droevig toeval
Bij de deelnemers zagen we ook Bertrand Busschaert van vzw the e-chain, die vorige week Tournée Flandrienne organiseerde ten voordele van Ouders van Verongelukte Kinderen (SAVE). “Juist op de dag dat onze activiteit van start ging, gebeurde enkele straten verder het tragische ongeval. Een actie die ontstaan is naar aanleiding van de Warmste Week 2019, waarbij duizend kilometer gefietst werd na het dodelijk fietsongeval met Justine in Avelgem. Laten we samenwerken, meteen tijd én geld vrij te maken om snelheid te maken in het fietsbeleid.”
Nadat burgemeester Doutreluingne de afgelopen dagen heel wat kritiek had gekregen op het fietsbeleid, reed hij mee met de Fietsersbond. Hij wilde zo een voorbeeld stellen naar andere besturen toe. Samen met Rik Hostyn legde hij bloemen neer aan het herdenkingshoekje van Kato.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier