Burgemeester Ria Pattyn (Lichtervelde): “Als ik thuis ben, mag het al eens gewoon stil zijn”

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favoriete liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Ria Pattyn, burgemeester van Lichtervelde.

Voor burgemeester Ria Pattyn is muziek geen echte passie. Ze volgde ooit notenleer, maar daar bleef het bij. En toch had Ria Pattyn moeite om zich voor onze ‘lijst van de burgemeester’ te beperken tot tien liedjes. “Het was best moeilijk om te kiezen“, bekent ze. “Petula Clark staat er bijvoorbeeld niet in. En zo zijn er nog wel artiesten” Waar de liefde voor muziek bij haar op een laag pitje brandt, is dat bij haar echtgenoot en haar dochter immers andersom. En daardoor wordt de Lichterveldse burgemeester mee in het bad getrokken.

En dus leert ze moderne artiesten kennen op Gent Jazz en draait ze cd’s die ze cadeau krijgt grijs in de wagen. En natuurlijk heeft ze ook haar eigen voorkeuren nog wel, de Franse chansons van vroeger en nu, en het betere Nederlandstalige werk.

Maar toch is muziek nooit een must. “Ik ben niet iemand die thuis muziek opzet”, zegt Ria Pattyn. “In de wagen luister ik wel eens, maar thuis mag het voor mij al eens stil zijn. Daar kan ik ook van genieten.”

Wat er bij voorkeur speelt als het niét stil is en waarom, dat lees je hieronder:

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com

01 Freddie Mercury & Monserrat Caballé – Barcelona

“Queen vind ik super en ook klassieke muziek kan ik ten zeerste appreciëren. Daarom is dit nummer zo fantastisch. Het wordt met zoveel kracht gezongen, ‘t is echt een bom van leven. Echt een prachtig nummer.”

02 Ludovico Einaudi

“Deze muzikant heb ik ontdekt via mijn man en mijn dochter. Zij zijn immers, veel meer dan ik, bezig met muziek. Maar ik leer wel graag bij natuurlijk. Ze hebben me Ludovico Einaudi leren kennen tijdens Gent Jazz en dat was zó goed! Daarna zijnw e ook nog eens naar de Bozar in Brussel geweest naar een concert.”

03 Michel Sardou – Les vieux mariés

“Ik heb qua opleiding regentaat Frans gedaan en de Franse taal ligt me dus wel na aan het hart. Ik lees bijvoorbeeld ook graag Franse boeken. En ook Franse chansonniers kunnen mij bekoren. Het is niet eenvoudig om er eentje uit te kiezen, want er is zoveel goeie Franse muziek, maar deze van Michel Sardou vind ik wel een hele mooie. “

04 Jacques Brel – Ne me quitte pas

“Ook van Jacques Brel mocht er zeker eentje bij, al was het niet makkelijk kiezen. Marieke, Le Plat Pays,… hij heeft zòveel mooie liedjes. Ik heb ‘Ne me quitte pas’ gekozen omdat hij daar het meest mee geassocieerd wordt.”

05 Zaz – Paris

“Moderne Franse muziek, die mag er zeker ook zijn. Ik zag Zaz ook aan het werk op Gent Jazz en dat was een ontdekking. Ze steekt de chansons in een fris en modern nieuw kleedje. “

06 Adele – Skyfall

“Van Adele ben ik sowieso fan. Ik had veel van haar liedjes kunnen kiezen, maar ik koos voor dit Bondnummertje. We zijn ook wel Bondfan en volgen de films en zo, maar vooral de klank en de melodie is hier mooi vind ik. Ook haar nieuwste cd is trouwens weer heel erg goed.”

07 Katie Melua – Spider’s web

“Dit is die zangeres die vooral bekend is van ‘Nine million bicycles’. Zoals zoveel mensen heb ik haar via dat nummer leren kennen en daarna heb ik een paar cd’s van haar gekocht. Ze schrijft hele sterke teksten en daarom koos ik ook dit nummer. Het gaat over discriminatie en maakt de vergelijking met de zwarte en witte toetsen van een piano. Muziek mag van mij zeker ook een boodschap brengen. “

08 Liesbeth List zingt Mikis Theodorakis

“Ik heb het wel voor de zangers en zangeressen genre Ramses Shaffy, Ann Christy, Johan Verminnen en dus ook Liesbeth List. Ze tonen dat je met Nederlandstalige muziek hele mooie dingen kan doen. Het is daarom niet voor elke dag, maar mag zeker niet ontbreken.”

09 Scala

“Ik ben niet per se grote liefhebber van koormuziek, maar wat Scala presteert, dat zijn toch fantastische dingen. Ik heb ooit eens een cd gekregen met alternatieve kerstliederen van Scala en die cd gaat eigenlijk nooit uit de auto.”

10 Nigel Kennedy

“Een speciaal geval om mee af te sluiten. Hij ziet er uit als een punker, maar het is een echte virtuoos op zijn viool.”