Burgemeester Kris Declercq (Roeselare): “Mijn gezang deed wenkbrauwen Italiaanse dames fronsen”

© WireImage
Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Kris Declercq, burgemeester van Roeselare.

Nog énkele exemplaren te gaan in onze reeks en deze week kunnen we u de burgemeester van Roeselare presenteren. Voor de verandering is dat eens een burgervader die zelf wél over een zeker zoetgevooisd stemgeluid beschikt. En Kris Declercq heeft ook een brede muzikale interesse, zo blijkt.

“Muziek kiezen is moeilijk, want ik ben een ‘alleseter'”, steekt burgemeester Kris Declercq van wal. “Van klassieke muziek tot schlagers of Balkanfolk, ik ben muzikaal nogal eclectisch aangelegd. Als je weet dat ik vroeger bij de Roeselaarse vrije radio Rolarius niet enkel het nieuws voorlas (én de gezondheidstips, met live turnoefeningen), maar ook wel eens de ‘Rolarius 30’ mocht presenteren als de vaste dj er niet was, begrijp je het wel (lacht).”

“Muzikaal beperkt mijn actieve performantie zich tot de klassieke solfège, het sporadisch betoetsen van groskès en triangel met de Leuvense Studentenfanfarevrienden. Maar het mooiste instrument, de menselijke stem, bekoorde me beter: als voluit frisse tenor in het koor Colliemando en als beëdigd cantor.”

Ontdek hieronder welke liedjes de ‘Rolarius 10 aller tijden’ van Kris Declercq wisten te halen:

01 Iggy Pop – Lust for life.

“Meer dan het ritme, ook de bonkende opbouw, de ruige no-nonsense en de weergaloze getaandheid van een monument. En eigenlijk best een fijn levensmotto. Brrr !”

02 N’kosi sikele Africa

“Mijn tweede natuur, het volkslied van Zuid-Afrika. Innig qua opbouw, meeslepend qua tekst, indrukwekkend in zijn historische context. De versie in elf talen vergt wel nog wat oefening.”

03 Shantel – Disco Partizani

“Het vriendenpartynummer bij uitstek! Fantastische Balkanfolk, ontdekt op een broeierig vrijgezellenweekend in de Provence. Enkele jaren geleden nogmaals live gaan bekijken in de AB in Brussel en aan het sparen om hem ooit eens op een Roeselaars festival te krijgen !”

Burgemeester Kris Declercq (Roeselare):

04 Adriaen Willaert- Viecchi Letrose.

“De foto hierboven is er een van ikzelf als 15-jarige Adriaen Willaert in 1987 in Lecco, Italië. Dat was met het Colliemando-koor van het College. Samen met het Sint-Michielskoor en toenmalig schepen Lut Vermeersch trokken we voor een concertreis naar Italië, waar we een eigen Roeselaarse praalwagen in de koren-stoet mochten bouwen. Ik speelde er Adriaen Willaert (zeer bekend in Italie, en geboren in onze stad), componeerde er op de wagen en zong continu het liedje ‘Viecche Letrose’. Eerst dacht ik dat het aan mijn Italiaans lag toen alle dames langs de weg nogal verbouwereerd hun wenkbrauwen fronsten, maar een en ander werd me duidelijk toen de vertaling van ‘Viechhe Letrose’ werd uitgelegd: ‘oude heksen’ ! Sindsdien nam ik me voor eerst te begrijpen wat ik zing.”

https://www.youtube.com/watch?v=4NBII2K1YnU

05 The Pixies – Here comes your man.

“Geen verkiezingscampagnelied (alhoewel ?), maar een van de topliedjes van een groep die ik mocht ontdekken op Torhout-Werchter en waar ik nadien alles van bleef kopen.”

06 U2 – I still haven’t found what I’m looking for.

“Ingrijpend horen zingen door een oude zwerver in de metro van Moskou. Het was koud en ik kreeg er nog kouder van. Nog steeds.”

07 Dire Straits – Sultans of swing.

“Zelf geen superdanser, maar ooit de swing geleerd (én er in les gegeven) aan de unief. En zelfs nu nog helpt dit fantastische nummer – mits enige Rodenbachs – nog altijd voor een fijne trip op de dansvloer. Handle with care.”

08 Anton Van Wilderode/Ignace De Sutter- Lied van Mijn Land.

“Een typisch koorlied, geworteld in Vlaamse klei van een vorige eeuw. Heuv’len van ruisend koren en rivieren in hun steigering… zalige nostalgie van toen betonstops nog niet nodig waren en volksliefde iets puur mocht zijn.”

09 The Ramones- Pet Sematary.

“Puur jeugdsentiment uit de tijd dat ik alternatieve cafés als De Combi en De Sjampetter vaak opzocht , punkgewijs in stonewashed jeansjas. De tekst is heerlijk naïef en de cd ‘Brain Drain’ schuif ik soms nog ‘ns in als we, jawel, een mirakel nodig hebben.”

10 Jacques Brel – Les vieux amants.

“Onze Roeselaarse Brel-kenner Toon Verreu leerde me dit innig romantisch lied kennen, later zo mooi hertaald door Herman Van Veen (‘Als liefde zoveel jaar kan duren’). Ontroerend ook vandaag als bewijs dat liefde en vriendschap elke tijd, elke tegenslag en onzekerheid kunnen overwinnen.”