Burgemeester Ignace Dereeper (Oudenburg): “Nog een dag opgetrokken met Dana Winner”

Frederic Vansteenkiste

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Ignace Dereeper, burgemeester van Oudenburg.

Onze ‘Lijst van de Burgemeester’ loopt bijna ten einde, maar we zijn er nog niet helemaal. Deze week kan je de favoriete muziek van burgemeester Ignace Dereeper ontdekken. “Mijn muziekkeuze in de vroegere jaren werd grotendeels beïnvloed door de keuze van mijn vrouw”, bekent de burgemeester. “Maar hierdoor heb ik ook pareltjes ontdekt. Er er is natuurlijk nog veel jeugdsentiment bij.”

Zelf stond de burgemeester nooit aan de microfoon (om te zingen toch niet) of op de planken met een instrument in zijn handen. “Muzikaal ben ik totaal niet, neen”, aldus Ignace Dereeper. “Ik zing niet in bad of onder de douche en buiten het feit dat ik al 30 jaar de eerste viool speel, kan ik geen enkel instrument bespelen. Al heb ik enorme bewondering voor zij die dit wel kunnen!”

Toen burgemeester Ignace Dereeper nog wat jonger was, waren de festivals nog niet zo wijdverspreid als dat nu het geval is. “Festivals in mijn jeugd bestonden niet en waren niet aan de orde”; zegt hij. “Maar soms gingen we wel naar optredens in het Casino. Zo zag ik onder meer Mireille Mathieu, Charles Aznavour, Demis Roussos, Gilbert Bécaud en Miel Cools nog aan het werk.”

Welke artiesten Ignace Dereeper nog zo allemaal kunnen bekoren, kom je hieronder te weten:

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com.

01 Imagine – John Lennon

“Dit is echt mijn favoriet. Een tijdloos nummer, met een hele mooie en belangrijke betekenis. Recent werd het weer wat actueel naar aanleiding van de aanslagen in Parijs.”

02 Hallelujah – Leonard Cohen

“Leonard Cohen is een monument, niet alleen met dit nummer. Hallelujah, Dance me to the end of love,… de lijst is eindeloos. En alle nummers zijn stuk voor stuk ‘joodse diamantjes’…”

03 Porselein – Yasmine

“Een prachtige dame die nog heeft opgetreden op het ‘bal van de burgemeester’ Veel te vroeg van ons heengegaan helaas.”

04 Ik hou van jou – Dana Winner

“Ook Dana Winner zong ooit nog op het bal van de burgemeester. Ik ben dan een hele dag met haar opgetrokken en dat was een fijne dag. Ze blijft eenvoudig, maar straalt toch zoveel klasse uit. Als nummer kies ik voor ‘Ik hou van jou’ en haar laatste optreden in het programma ‘De Liefde voor Muziek’, met een ode aan haar vader.”

05 Ik doe wat ik doe – Astrid Nijgh

“Een Nederlandse klasbak. Astrid Nijgh stond jaren geleden op de affiche voor een Jeugdraadevenement. Ze was het vergeten, maar is nadien op het dankfeestje speciaal gekomen om alsnog het beste van zichzelf te geven. Omdat ze heiligenbeelden verzamelt, gaven we haar dan een H.Hartbeeld. Ze heeft de zaal platgezongen met ‘Ik doe wat ik doe’.”

06 Zal je van mij houden? – Rob De Nijs

“Ook Rob De Nijs was eens gast op een jeugdraadevent. Zijn enige vraag was ‘een goeie cognac’, maar toen hij de 3 sterren Brissac zag, stuurde hij die onmiddellijk terug… Mijn vrouw heeft dat toen rechtgetrokken met een ‘vieux Armagnac’. (lacht) In mijn lijst staat een van zijn minder bekende nummers: ‘Zal je van mij houden?’ Een prachtnummer met een link naar de derde jeugd.”

07 Le Plat Pays – Jacques Brel

“Jacques Brel mag niet ontbreken en ‘Le plat pays’ is een prachtige uiting van de liefde voor Vlaanderen.”

08 O Sole Mio – De Drie Tenoren

“Een nummer uit een het concert in ‘Mehta’, van en met José Carrera, Placido Domingo en Luciano Pavarotti.”

09 Moa Ven Toh – Will Tura

“Will Tura als eeuwige Vlaamse ambassadeur kan ook niet ontbreken. Met ‘Moa vent toch’ probeerde hij het West-Vlaams in ere te herstellen. En met succes eigenlijk.”

10 Les Lacs du Connemara – Michel Sardou

“Ik houd wel van de Franse chansoniers en er zijn er zoveel. Michel Sardou is er eentje van, maar je hebt natuurlijk ok Aznavour, Bécaud, Mireille Mathieu, enzovoort…”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.