Brugse Leona Daveloose-Dumon (89) krijgt titel van erevoorzitter bij Rust Roest

Leden en bestuursleden van Turnvereniging Rust Roest in de bloemen gezet met staand v.l.n.r.: Carina Compernolle, Ann Danneels, Bart Van Maele, Koen Van Maele, Judith Steenbergen. Onder v.l.n.r.: Ilse Vanhoorelbeke, Leona Daveloose-Dumon, Roos Maes. Ontbreken: Annick Tas, Felie Degroote en Ann Daveloose. © ACR
Redactie KW

Voor hun jarenlange verdiensten werden woensdag in Sport Vlaanderen in Assebroek de ereleden van turnvereniging Rust Roest Brugge aangesteld. Leona Daveloose-Dumon, tot vorig jaar in oktober voorzitter, werd tot erevoorzitter gekroond.

Turnvereniging Rust Roest werd in maart 1911 in Brugge opgericht door de Nederlandse Gisten, beter bekend als de Gistfabriek. Enkel personeelsleden mochten er toen turnen. Vier jaar later sloot Rust Roest zich bij de Koninklijke Belgische Turnbond aan. Nu 107 jaar later wordt de vereniging geleid door een vierkoppig bestuur: Carina Compernolle, Bart Van Maele, Judith Steenbergen en Ilse Vanhoorelbeke.

Modernisering

“We zijn bezig met een vernieuwing, een modernisering van Rust Roest, waarin we willen werken rond twee thema’s: de traditie en innovatie binnen de vereniging. We hebben nieuwe statuten die in september aan de Bijzondere Algemene Vergadering zullen voorgelegd worden, om de maand nadien een vernieuwd bestuur te kiezen”, zegt Ilse Vanhoorelbeke. “We kunnen tot negen bestuursleden gaan, dus zijn we op zoek naar een nieuwe dynamische ploeg. Het bestuur beslist dan wie de nieuwe voorzitter wordt en wie welke functie krijgt.”

“De club heeft nood aan een nieuwe en dynamische ploeg”

Er staat heel wat op de rol bij de Brugse turnvereniging. “Het is de bedoeling om Rust Roest klaar te stomen voor de toekomst of anders te organiseren, zodat er nog veel mensen blijven sporten en turnen. Een nieuwigheid waar we mee starten is bijvoorbeeld een groep voor toestelturnen in combinatie met trampoline, in een sessie van tien lessen. De twee groepen die hieraan deelnemen zijn nu al volzet”, weet Ilse Vanhoorelbeke.

“Eerste turnpak met rantsoenbonnen betaald tijdens de oorlog”

Tijdens WOII ontplooide Daniel De Cloedt zich bij Rust Roest tot een ervaren turner. De vader van Marc, beter bekend als cartoonist Marec, leidde van 1938 tot 1957 de gymnasten op. Leona Daveloose-Dumon trad in zijn voetsporen. In 1943, op 15-jarige leeftijd, hoorde zij bij de eerste turnsters van buiten de Gistfabriek. Bij het overlijden van Jules Descheemaecker werd Leona een eerste keer voor drie jaar voorzitter. Ze werd toen voor zeventien jaar door Edmond De Vos opgevolgd. In 1988 werd Leona opnieuw voorzitter tot oktober 2017.

Leona Daveloose-Dumon.
Leona Daveloose-Dumon.© ACR

Vandaag zet zij zich nog altijd voor de turnkring in en heeft zonder twijfel de langste staat van dienst. “Mijn eerste turnpak heb ik tijdens de oorlog met rantsoenbonnen betaald. Nu geef ik nog les aan jongeren van het eerste leerjaar tot en met het zesde middelbaar, zodat zij recreatief aan wedstrijden kunnen deelnemen.”

Gestrekte salto met schroef

Door de jaren heen heeft Leona in het competitief turnen heel wat zien veranderen. “De meisjes doen diverse toestellen als de jongens. In het verleden was een brug rugwaarts en voorwaarts het moeilijkst, later deden ze fliks op de balk, nu zelfs schroeven. Een gestrekte salto met schroef is tegenwoordig heel gewoon. Tot zelfs een dubbele afsprong met een schroef ertussen”, besluit de kranige Leona. (ACR)