Brugse conferencier Willy Lustenhouwer krijgt erkenningstegel voor culturele verdienste

Ook de dochter van Willy Lustenhouwer, Marina, was aanwezig bij de onthulling van de tegel en toonde zich heel erkentelijk met het eerbetoon voor haar vader. © Michel Vanneuville
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Cultuurcentrum Brugge onthulde donderdag een vijfde erkenningstegel bij de Stadsschouwburg voor een persoon met een grote culturele verdienste. Die is voor de Brugse conferencier Willy Lustenhouwer, die net dertig jaar geleden overleed. “Willy lokte met zijn one man shows maar liefst dertigduizend mensen naar deze stadsschouwburg”, vertelt cultuurschepen Nico Blontrock.

Na Brugse culturele iconen Raymond van het Groenewoud, Elisa Waut, Ignace Bernolet en Olivia Geerolf krijgt nu ook conferencier Willy Lustenhouwer een erkenningstegel op het pleintje voor de Koninklijke Stadsschouwburg. En die timing is niet toevallig want in dit jaar, 2024, is Lustenhouwer dertig jaar geleden overleden.

Sappig Brugs dialect

“De tegels die hier door Cultuurcentrum Brugge een plaatsje krijgen, geven we de naam van culturele grootheden die een duidelijk link hebben met Brugge en met de stadsschouwburg”, zegt schepen voor Cultuur Nico Blontrock (CD&V).

“En die link is er zeker want deze conferencier, zanger, muzikant en presentator lokte met zijn negen one man shows maar liefst dertigduizend mensen naar de Stadsschouwburg. Hij speelde hier heel wat typetjes, zoals Molviene en ‘den agent’, in het sappig Brugs dialect.”

“Het is echt wel het Lustenhouwerjaar want vandaag onthullen we hier deze erkenningstegel maar anderhalve maand geleden werd aan het nieuwe woonproject van Vivendo aan het oud militair hospitaal in de Peterseliestraat ook al nieuw plein genoemd naar de gevierde presentator en conferencier wiens geestigheid en charme ons jarenlang heeft verrijkt”, vult burgemeester Dirk De fauw (CD&V) aan.

Boekje met de vijftig beste cursiefjes

“En ook op de planken leeft Willy nog. Dat bewees de Mugge van Brugge recent nog toen hij twee hommagevoorstellingen over hem bracht in de stadsschouwburg. En in mei verscheen er ook nog een boekje met de vijftig beste cursiefjes van hem.”

Ook de dochter van Willy Lustenhouwer, Marina, was aanwezig bij de onthulling van de tegel en toonde zich heel erkentelijk met het eerbetoon voor haar vader.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier