Willy Lustenhouwerplein ingehuldigd in Brugge

De officiële inhuldiging van het Willy Lustenhouwerplein vond plaats in aanwezigheid van onder andere Marina Lapouter, dochter van Willy Lustenhouwer. © CGRA
Redactie KW

Woensdag is op de site van het voormalig militair hospitaal aan de Peterseliestraat het Willy Lustenhouwerplein officieel ingehuldigd. Twee straatnaamborden verwijzen er naar de bekende Brugse zanger, radio- en tv-presentator en conferencier. “Heel binnenkort eren we hem ook nog met een erkenningstegel voor de ingang van de Stadsschouwburg”, aldus schepen van Cultuur Nico Blontrock.

Willy Lustenhouwer was de artiestennaam van Willy Lapouter. Als conferencier gaf hij tien onemanshows waarin hij heel wat Brugse typetjes in sappig Brugs dialect speelde.

Breed gedragen petitie

Burgemeester Dirk De fauw: “Begin 2019 werd een petitie op Facebook gelanceerd om een straatnaam te wijden aan de nagedachtenis van Willy Lustenhouwer. Dit initiatief kreeg brede steun van de bevolking. Meer dan 1.200 mensen schaarden zich achter dit idee, wat getuigt van het blijvende respect van de Bruggelingen voor Willy Lustenhouwer.”

“Dankzij de ijverige inspanningen van de Stedelijke Commissie voor Toponymie en Straatnamen, en dankzij de inzet van initiatiefnemer Koen De Brabander en Willy’s dochter is deze wens nu – dertig jaar na zijn overlijden – werkelijkheid geworden. Ook nog even meegeven dat een groot deel van Willy’s oeuvre sinds 2012 is ondergebracht in ons Stadsarchief”, vulde schepen Blontrock aan.

Op 28 april 2020 keurde de gemeenteraad het voorstel voor deze straatnaam definitief goed. Het bijschrift op het straatnaambordje luidt: tv-presentator en conferencier, 1920-1994.

‘Zet je van achter’

“Als conferencier en tekstschrijver was het woord – en in het bijzonder het Brugse woord – belangrijk voor Willy. Het zou hem dan waarschijnlijk ook deugd gedaan hebben mocht hij kunnen zien dat er op deze site veel mogelijkheden zijn waar bewoners, buren en bezoekers kunnen samenzitten om ‘e klaptje te doen’, elkaar te leren kennen of grappen te vertellen. Ook Willy’s bekendste hit ‘Zie je van Brugge? Zet je van achter’ kan en mag je hier letterlijk nemen. Iedereen kan zich ‘vanachter’ zetten op de uitnodigende zitbanken langs het wandelpad aan de achterzijde van de site om te genieten van de rust, het groen of een gezellige babbel”, aldus Franky Demon, voorzitter van de sociale huisvestingsmaatschappij Vivendo. (CGRA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier