Brugse advocate roept balie te hulp voor transmigranten
“Eerstdaags vraag ik de Brugse balie om een eerstelijnsdienst met juridische hulp voor transmigranten te starten”, zegt de Brugse advocate Sylvie Micholt. Zij slaakt een noodkreet omdat de Zeebrugse pastoor met de dood bedreigd wordt.
De Brugse Sylvie Micholt (40) is een bom met twee kinderen. Ze werkte aanvankelijk als juriste op een zakenkantoor, maar haar opa, gedeputeerde Hendrik Olivier, maande haar aan om niet voor firma’s maar voor zwakke mensen te vechten. Daarom specialiseerde zij zich in mensenrechten.
“Twee jaar geleden hebben twintig vrijwilligers, die in Zeebrugge hulp verlenen aan transmigranten, mij voor het eerst om juridisch advies gevraagd”, zegt Sylvie Micholt. “Het frustreerde hen dat de politie hardhandig optrad, maar ook kledij en slaapzakken na arrestaties in de vuilkar dropte.”
“Ik heb toen klacht ingediend bij het Comité P. Het is een bewuste politiek van burgemeester Renaat Landuyt. Wat voor zin heeft het? Enkele uren na hun arrestatie krijgen transmigranten het bevel om het land te verlaten, maar ze duiken opnieuw onder en zoeken dan nieuwe slaapzakken. Denkt de burgemeester echt dat hij hierdoor de toestroom aan transmigranten zal tegenhouden?”
“Ook provinciegouverneur Carl Decaluwé kan en zal mij de mond niet snoeren”
“Er wordt steeds repressiever opgetreden door de politie. Al jaren worden transmigranten opgepakt. Helpt het? Neen! Uiteraard moet de politie aanwezig zijn, maar het probleem is dat de transmigranten de politie wantrouwen. Er is nood aan een onafhankelijke organisatie die hen objectieve informatie kan geven, zodat de boodschap doordringt dat het geen zin heeft om in te klimmen in de haven.”
Sans papiers
“In Engeland belanden zij van de regen in de drop. Daar zijn opnieuw illegale netwerken ontdekt, waarbij sans papiers in verschrikkelijke omstandigheden in kelders moeten werken.”
“Gouverneur Carl Decaluwé en burgemeester Renaat Landuyt beweren dat de vrijwilligers met hun hulp voor een aanzuigeffect zorgen. Dat is larie! Sans papiers komen niet naar Zeebrugge, omdat de pastoor hen laat douchen en vrijwilligers vijf keer per week een maaltijd bereiden. Wel omdat er hier een haven is. De Brugse Balie zou een eerstelijnsbijstand moeten oprichten voor transmigranten. Ook om hen duidelijk te maken dat zij door hun illegale acties hun kansen op asiel verkleinen.”
“Ik sluit mijn ogen niet voor de overlast en criminele feiten. Waarover gaat het? Hongerige sans papiers die tabak of eten stelen bij een kruidenier? Als ze geen eten of slaapzakken meer krijgen, zullen er meer diefstallen zijn.”
Basisbehoeften van de overheid
“De overheid zou zelf in basisbehoeften moeten voorzien. Er hebben zich onder de vluchtelingen wel enkel louche individuen met slechte bedoelingen vermengd. De pastoor weigert hen eten te geven, maar het is aan de politie om die bad guys eruit te pikken“, besluit Sylvie Micholt.
Deze advocate is kandidate op de Brugse CD&V-lijst, terwijl haar acties indruisen tegen het beleid van de Stad. Sylvie Micholt: “CD&V weet waar ik voor sta. Ik blijf de vrijwilligers in Zeebrugge verdedigen. Ook provinciegouverneur Carl Decaluwé kan mij de mond niet snoeren. Pastoor Fernand Maréchal krijgt al lang telefonische doodsbedreigingen Maar die zijn de laatste tijd enorm toegenomen. Zelfs op straat roepen mensen hem toe ‘uw laatste dagen zijn geteld….”
Interview
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier