Brugs Mantelzorgnetwerk geeft eisenbundel voor toekomstig stadsbestuur af
In naam van 2200 mantelzorgers heeft het Brugs Mantelzorgnetwerk een memorandum afgegeven aan burgemeester Dirk De fauw en schepen voor Welzijn Pieter Marechal. De actievoerders vinden dat mantelzorgers onvoldoende erkenning en ondersteuning krijgen. Nochtans is er door het personeelstekort in de zorg en de kortere ligtijden in het ziekenhuis steeds meer nood aan mantelzorgers.
“Wist u dat één op drie jongeren onder de 25 jaar een mantelzorger is? Maar dat zelf niet ten volle beseft? Velen dragen de zorg voor hun grootouders”, zegt Naomi De Bruyne van het Brugs Mantelzorgnetwerk. “Doorgaans associëren we mantelzorgers ten onrechte enkel met 60-plussers die voor 85-plussers zorgen. We moeten die jongeren bereiken en hen erop wijzen dat ze recht hebben aan ondersteuning voor hun goede zorgen. Net als de mantelzorgers in kansarmoede of met een migratieachtergrond.”
Aanbevelingen
Samen met Lieve Dossche, Noël Delaere en Lies Vernieuwe trok Naomi De Bruyne woensdag naar het stadhuis om een memorandum af te geven aan het stadsbestuur. “De lokale verkiezingen nopen ons ertoe om een aantal aanbevelingen te doen voor het volgende stadsbestuur. De lokale overheid heeft heel wat tools in handen om mantelzorgers beter te ondersteunen”, stelt Lieve Dossche.
Tot nu toe slaagde het Brugs Mantelzorgnetwerk erin 2.200 mantelzorgers te registreren. “Zij hebben recht op een maandelijkse premie van 25 euro, de meest kwetsbare zelfs 50 euro. Veel is het niet, ze kunnen met die gemeentelijke premie maandelijks de benzinetank van hun auto voor een vierde vullen. Maar het is een belangrijk symbolisch teken van appreciatie. Brugge is trouwens de enige stad die nog zo’n premie uitreikt”, benadrukt Naomi De Bruyne.
Drempels
Amper 26 mantelzorgers, wier ouders in de Brugse binnenstad wonen, hebben een toelating aangevraagd om in de autoluwe zone te mogen rijden. Het Brugs Mantelzorgnetwerk merkt dat mantelzorgers drempels ervaren als het gaat over wonen, ruimtelijke ordening en mobiliteit: “Het mobiliteitsplan en het parkeerbeleid moeten aangepast worden aan de realiteit van de mantelzorgers, zodat zij kunnen blijven zorgen voor oudere en zorgbehoevende Bruggelingen. De Stad moet ook verschillende vormen van intergenerationeel wonen aanmoedigen.”
Lieve Dossche wijst op een mankement: Nu wordt slechts één gezinslid erkend als mantelzorger, terwijl vaak in de praktijk meerdere personen – gezinsleden of zelfs buren – inspringen. Ook zij verdienen die erkenning.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier