Bruggeling onder de loep: Paulientje (Simoens)van de Langestraat

Paulientje Simoens. © Fernand Proot
Chris Weymeis
Chris Weymeis Medewerker KW

Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten, maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: Paulientje (Simoens) van de Langestraat.

Paulientje Simoens een onbekende Bruggeling noemen, zou haar onrecht aandoen. Misschien laat haar naam bij sommigen niet onmiddellijk een belletje rinkelen, want ze was vooral bekend als Paulientje van de Langestraat. Bijna zeker dat weinigen haar familienaam kenden.

Wie Paulientjes winkeltje bezocht, wist dat hij of zij er niet onmiddellijk buiten was. Paulientje had immers een toenge van lintjes, zoals échte Bruggelingen zeggen, en je kon er gerust een mondje babaatje doen.

Militaire artikelen

Paulina Catharina Amelia Maria Simoens werd geboren in Dudzele op 17 juli 1904 als dochter van kleingebruiker Emiel en Stephanie Boey. Een kleingebruiker was vaak een keuterboer wiens hoeve te klein was om ervan te leven en dan ook nu en dan bij andere boeren ging werken. Pauline trad op 10 februari 1926 in Dudzele in het huwelijk met landbouwer Achiel Vandemaele, afkomstig uit Esen.

Zelf zei ze ooit: “Ik had steeds bij hoog en bij laag beweerd dat ik nooit een boer tot echtgenoot zou nemen. Maar toen ik blijkbaar geen andere kon krijgen, heb ik hem toch maar gepakt.” Kort na hun trouw, neemt het echtpaar zijn intrek in café ‘t Kantientje (Langestraat 131) in Brugge en uitgebaat door een tante van Pauline. Naast het café startte Pauline een handel in militaire artikelen.

Broeken herstellen

Met de vele honderden soldaten die toen in Langestraat gekazerneerd waren, werd het een renderende zaak. Achter de herberg mochten militairen hun fiets plaatsen. “We vroegen hiervoor geen geld, maar op die manier kwamen er toch heel wat extra klanten over de cafévloer. Als de soldij werd uitbetaald, werden er soms meer dan duizend pinten getapt.”

Het winkeltje van Paulientje aan de Langestraat.
Het winkeltje van Paulientje aan de Langestraat. © Davy Coghe

Pauline herstelde en paste honderden broeken van militairen aan. Terwijl ze dat deed, liep de militair dan maar rond in een broek van Achiel. Een andere specialiteit van Paulientje was het opnaaien van zilveren of gulden linten, sterren of strepen.

Pluimveehandel

In 1934 stopte Achiel met het café en startte een zuivel- en pluimveehandel op. Iets wat hij 40 jaar zou doen. De zaak was bekend, niet enkel in Brugge, want ook de hele Oostkust voorzag Achiel van kippen, konijnen, duiven en spreeuwen.

“Vijf kippen per uur pluimen, was een mooi gemiddelde”, vertelde Achiel ooit. “En we hebben zeker honderdduizenden kippen gepluimd en gekuist.” Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde het echtpaar naar het pand Langestraat 154. Dat werd onderverdeeld in twee winkels: links de militaire artikelen van Paulientje en rechts de zuivel- en pluimveehandel van Achiel. Achiel overleed in oktober 1984, Paulientje in september 1997.

(CW)

Lees meer over: