Bruggeling onder de loep: Jules Horta, de Hoop van Brugge
Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten, maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: Jules Horta, de Hoop van Brugge
Bij het horen van de naam Horta denken de meesten ongetwijfeld onmiddellijk aan de in Gent geboren architect Victor Horta, bekend als voortrekker van de art nouveau. Dat Brugge ook zijn Horta had, is daarentegen zo goed als onbekend. Julius – maar gemeenzaam Jules genoemd – Horta werd geboren op 16 mei 1824 als zoon van schoenmaker Ludovicus (Louis) Horta en Ludovica Gerbo. Het gezin woonde bij Jules’ geboorte in de Korenbloemstraat. Die straat bestaat niet meer. Ze verdween bij de sanering van de wijk tussen de Vlamingstraat, Niklaas Desparsstraat (de vroegere Bezemstraat), de Kuipersstraat en de Grauwwerkersstraat naar aanleiding van de bouw van de Stadsschouwburg. De Korenbloemstraat lag ongeveer waar zich nu de Jacob van Ooststraat bevindt.
Drukker-uitgever
In tegenstelling tot zijn Gentse naamgenoot en architect, was Jules actief als drukker-uitgever. In 1844, op 20-jarige leeftijd, vestigde hij zich in de Meestraat waar hij behalve een kleine drukkerij, ook een winkel met kantoorbenodigdheden openhield. In 1846 huwt Jules met de in Tielt geboren Hortense Ferraille en in september 1847 krijgt het gezin een dochter, Aurora. Nog in 1846 start Jules Horta met de publicatie van een nieuwsblad onder de naam De Hoop van Brugge. De ondertitel luidt: Dagblad voor koophandel, staat- en letterkunde. Volgens opzoekwerk van Andries Van den Abeele zijn er van de circa 250 nummers die er van het blad zijn verschenen, slechts een twaalftal verspreid in enkele verzamelingen bewaard gebleven. De Hoop van Brugge kende ook maar een kort bestaan, want wellicht hield de publicatie in september 1848, twee jaar na het verschijnen van het eerste nummer, al op. Dat Jules een dergelijke publicatie opstartte, mag niet verwonderen als men weet dat zijn oudere broer Louis al in Tielt De Thieltenaar uitgaf en nadien in Roeselare De Fabrikant en in Brussel De Vlaemsche Stem.
39 jaar
Kort na de stopzetting van De Hoop van Brugge verhuisde Jules Horta en zijn gezin in 1849 naar een klein huisje in de Langestraat, rechtover de Sint-Brunokapel. Lang heeft Jules er niet gewoond, want in mei 1850 vertrok hij naar Parijs. Daar was Jules geen lang leven gegund, want in 1863 werd hij er behandeld in het Hôpital Saint-Antoine en op 14 januari 1864 overleed hij er op 39-jarige leeftijd.
Brugge onder de loep
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier