Bruggeling onder de loep (89): Louise Gezelle, de moeder van Stijn Streuvels

Aan het sterfhuis van Louis Gezelle langs de Baron Ruzettelaan werd in 1959 een gedenkplaat aangebracht. © DC
Redactie KW

Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten, maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: Louise Gezelle, de moeder van Stijn Streuvels.

Dat Stijn Streuvels, pseudoniem voor Frank Lateur, bindingen had met Brugge is bekend. Meestal beperkt de kennis zich tot het feit dat hij tweeënhalf jaar in de leer was in de bakkerij Van Mullem aan de Vlamingstraat, rechtover de Stadsschouwburg. Dat Streuvels’ moeder, Marie-Louise Gezelle, een rasechte Brugse was, komt minder vaak aan bod. Maria Catharina Ludovica Gislena Gezelle, zeg maar Louise Gezelle, zag het levenslicht in de Rolweg op 22 januari 1834 als dochter van Pieter-Jan Gezelle en Monica De Vriese. Hoogstwaarschijnlijk gaat er bij velen een lichtje branden en ja, Louise is de oudste zus van Guido Gezelle.

Conversatiemomenten

Louise Gezelle. (foto Stadsbibliotheek Brugge)
Louise Gezelle. (foto Stadsbibliotheek Brugge) © Zeutschel Omniscan 11

Nadat Louise op verscheidene plaats in West-Vlaanderen lesgeefster en gouvernante was geweest, werd ze naaister in Roubaix. Daar leerde ze haar echtgenoot Kamiel Lateur kennen. Ze huwden er op 5 juni 1865. In de winter van 1870-1871 keerden ze terug naar België, eerst naar Heule, maar in 1887 verhuisden het echtpaar naar Avelgem. Ze kregen vier kinderen waaronder Frank Lateur. Na het overlijden van haar echtgenoot in 1897 verhuisde Louise Gezelle in juli 1905 naar de Joost de Damhouderstraat in Brugge. Dat is niet verwonderlijk, want eigenlijk woonde Louise niet graag in Avelgem! Ze vond al gauw haar gading in haar geboortestad. Zo ontving zij twee keer per week seminaristen van het Grootseminarie voor wat zij conversatiemomenten noemde. Bij haar kwam haar dochter Elisa Lateur inwonen, alsook haar zoon Karel Lateur die, net als Stijn Streuvels, een tijdje in de bakkerij Van Mullem werkte. In 1908 verlieten moeder en dochter de Joost de Damhouderstraat en gingen ze aan de Baron Ruzettelaan 302 wonen. Ook Karel Lateur, die een tijdje in de Vlamingstraat woonde, voegde zich opnieuw bij hen. Moeder Gezelle overleed in Assebroek op 13 februari 1909. Vijftig jaar later, in maart 1959, werd aan haar sterfhuis door het Davidsfonds van Steenbrugge een gedenkplaat onthuld waarop de beeltenissen voorkomen van Guido Gezelle, zijn zuster Louise en haar zoon Frank Lateur. Die laatste was persoonlijk bij de onthulling aanwezig.

Aangifte

Karel Lateur en zijn zus verhuisden na het overlijden van hun moeder naar de Gentpoortstraat in Brugge. Op 18 januari 1928 verhuisden broer en zus tot slot naar hun geboortehuis aan de Rolweg waardoor de cirkel rond was. Toen Karel op 10 januari 1949 in Brugge overleed, deed Stijn Streuvels hiervan aangifte. Toen de ambtenaar hem naar zijn beroep vroeg, antwoordde hij: “Ze zeggen da’k boeken schrieve.” (CW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier