Broers Rino, Randy en Ricky Sap uit Wingene verzamelen erop los

Randy Sap bij zijn uitgebreide verzameling. (foto Nele)
Randy Sap bij zijn uitgebreide verzameling. (foto Nele)
Redactie KW

De familie Sap heeft de verzamelwoede goed te pakken. Drie broers verzamelen elk hun eigen lievelingsspullen. In hun thuis zie je er Michelinpoppen, items van Garfield en heel veel knuffelberen. Rino, Randy en Ricky steken veel passie in het verzamelen.

De familie Sap woont in de Oude Bruggestraat in Wingene en als je bij het gezin langs gaat, merk je veel bedrijvigheid. De familieleden hebben een sterke band met elkaar en komen heel spontaan uit de hoek. De drie broers hebben een gemeenschappelijk hobby en dat is verzamelen. Hun huis is een verzameloord met tal van spullen.

Rino (23), de oudste, doet graag zijn verhaal: “Als er gesproken wordt over verzamelingen en verzamelaars, over rommelmarkten en oude spullen dan hebben wij daar onze mond van vol. Het verzamelen brengt dan ook een tintelend gevoel met zich mee. Ikzelf ben een fervente verzamelaar van Michelinpoppen. Mijn verhaal start in mijn jeugdjaren. Mijn vader Ronny werkt als postbode bij de opslagplaats en het groot kantoor in Tielt. In het weekend hielp ik soms mee of mocht ik mee op ronde. Als kind vond ik dit heel leuk. Toen ik 18 jaar werd, ging ik uit werken. Ik werd vrachtwagenchauffeur bij Vanheede in Oostkamp die aan containerverhuur doet voor alle soorten afval. Met de vrachtwagen rijden, is mijn passie en het vroeg opstaan, neem ik er graag bij.”

Michelin en Garfield

“Bij een mooie camion hoort een mooie Michelinpop. Die siert het voertuig en ik besloot een collectie aan te leggen. Momenteel heb ik er vijftig verschillende. Dit met verlichting, poppen van de jaren 60, de jaren 70 en diverse modellen. De poppen werden in verschillende landen gemaakt, ik heb er uit Italië, Nederland, Duitsland en ons land. Mijn verzameling vul ik aan door te zoeken op computersites en via rommelmarkten. Mijn broers hebben de smaak ook te pakken en zijn ook fervente verzamelaars geworden.”

De verzamelwoede zit er flink in bij de familie Sap. (foto Nele)
De verzamelwoede zit er flink in bij de familie Sap. (foto Nele)

Randy (21), die school loopt in Brugge Sint-Andries, heeft zijn kamer gevuld met tal van Gar fieldspullen. “Mijn mama Rigina gaf me bij mijn geboorte een Garfield-knuffel. Toen ik ouder werd, vond ik die supermooi en ik wilde er meer. Rino was toen al verzamelaar en ik wilde ook verzamelaar worden. Momenteel heb ik ongeveer 1.500 verschillend items van Garfield. Knuffels, boeken, strips, lampen, service, kleding, beddengoed, kleine beeldjes en noem maar op. Mijn collectie staat mooi opgesteld in mijn kamer en ik ben er heel fier op.”

Knuffelberen

De jongste van het gezin is Ricky (19). Sinds kort vond hij een job bij de Balta Group in Tielt en Ricky is verzot op knuffelberen. “Mijn twee broers verzamelen dus ben ik het ook maar beginnen doen. Ik koos voor knuffelberen. Een knuffelbeer met een originele snoet is zo leuk om in je kamer te hebben. Ik heb er momenteel meer dan 300 verschillende soorten en dit van heel groot tot heel klein. Aangeklede beren vind ik heel knap en die zoek ik vaak op rommelmarkten. Onze zondagse uitstap is rommelmarkten bezoeken. Spijtig dat dit nu niet doorgaat wegens corona. Op mijn 18de verjaardag kreeg ik een unieke beer van zeker twee meter groot. De beer kon moeilijk in onze auto maar vond gelukkig zijn vast plaatsje in ons huis”, lacht Ricky. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier