Boudewijn Seapark mag zes dolfijnen houden en moet buitenbassin bouwen

Het Brugs dolfinarium mag nog maximaal zes dolfijnen hebben, nu zijn het er zeven. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Lars van den Ham, de directeur van het Boudewijn Seapark, reageert opgelucht op de codex Dierenwelzijn die de Vlaamse regering op initiatief van minister Ben Weyts uitgevaardigd heeft. Het Brugs dolfinarium mag zes dolfijnen houden en moet tegen 2027 een buitenbassin bouwen.

De Vlaamse codex Dierenwelzijn bevat onder meer een verbod op de invoer en het kweken walvisachtigen. Voor het Boudewijn Seapark geldt er een ‘voorwaardelijke afwijking’: op voorwaarde dat er tegen 2027 een buitenbassin komt mag het Brugs dolfinarium maximum zes dolfijnen houden.

GAIA

Voor Michel Vandenbosch, voorzitter van de dierenrechtenorganisatie GAIA, gaat de codex niet ver genoeg: “Indien een evaluatie tot de conclusie komt dat er een operationeel alternatief is, zoals een reservaat, dat de dolfijnen meer welzijn en levenskwaliteit biedt, moeten de dolfijnen naar die plaats overgebracht worden.”

“De eerste evaluatie moet pas in 2037 plaatsvinden, wat betekent dat deze veranderingen ten vroegste dan worden doorgevoerd. Een wachttijd van meer dan dertien jaar is te lang is voor de dolfijnen.”

“Indien al vroeger blijkt dat een dolfijnensanctuary, waar de zeezoogdieren de rest van hun leven in een baai kunnen doorbrengen, voldoet als alternatieve bestemming, zie ik niet in waarom de Brugse dolfijnen niet meteen kunnen overgebracht worden”, aldus Michel Vandenbosch.

Convenant

Lars van den Ham, de directeur van het Boudewijn Seapark, daarentegen is tevreden: “We hebben al tien jaar geleden, in 2013, met de federale regering een convenant afgesloten. We kregen toen twaalf jaar de tijd om de nodige aanpassingen door te voeren, waaronder de bouw van een buitenbassin. Maar enkele jaren later werd ‘dierenwelzijn’ een Vlaamse bevoegdheid. Uit opportunisme hebben enkele politici hun kar gedraaid en moest alle huiswerk opnieuw gedaan worden.”

“In 2017 werd een nieuwe werkgroep opgericht. We hebben onze medewerking verleend, we volgden de adviezen van de raad voor dierenwelzijn en van de dierentuincommissie. In 2020 heeft het kabinet van minister Ben Weyts een externe expert aangesteld : een wetenschapster uit Australië, die gespecialiseerd is in gedragsonderzoek bij dolfijnen. Ze is ook bij ons langs geweest. Haar conclusie was dat ons dolfinarium 85,6 procent behaalde inzake dierenwelzijn. Ik had nooit zo’n goede cijfers op school!”

Drie scenario’s

“De werkgroep heeft drie scenario’s onderzocht. Eén: er verandert niks. Twee: er komt een buitenbassin. Drie: we gooien de dolfijnen in zee of brengen ze over naar een ‘santuary’ in een ver land. Er is er een in Griekenland, maar dat centrum heeft niet eens een financieel model. Overigens is de Vlaamse overheid niet de eigenaar van onze dolfijnen, onze aandeelhouders zijn het. En zijn er voldoende garanties dat die dolfijnen het is een ver land beter af zullen hebben? Ze kunnen er in slechtere omstandigheden terechtkomen.”

“Het lijkt mij dus logisch dat de codex opteert voor een buitenbassin in het Brugs dolfinarium tegen 2027. Zoals elke dierentuin wordt onze vergunning op regelmatige basis beoordeeld. Er zijn voldoende inspecties om te waken over het dierenwelzijn. Het is een goede zaak dat wij niet alleen maximum maar ook minimum zes dieren mogen houden. Dolfijnen zijn zeer sociale wezens, net als kinderen willen ze graag eens met andere kameraden spelen.”

57 jaar oude dolfijn

“Momenteel zitten we nog met zeven dieren, maar onze oudste dolfijn is 57 jaar oud. Twee andere dieren zijn 30 en 40 jaar oud. We fokken zelf al zeven jaar niet meer, want anders zitten onze bassins te vol. Maar het is belangrijk dat, als er een dolfijn wegvalt, er eentje bij mag komen voor de sociale interactie tussen de dieren. We weten wat we doen, het wetenschappelijk team van ons dolfinarium heeft de voorbije decennia al heel wat expertise opgebouwd. En we nemen deel aan het European Endangered Species Program”, aldus Lars van den Ham.

Mijlpaal

Volgens Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts is de codex een mijlpaal voor het dierenbeleid: “We hebben het wetboek letterlijk helemaal herschreven. Zo gaan we heel wat vermijdbaar dierenleed ook effectief kunnen vermijden. Deze nieuwe Vlaamse Codex bewijst hoezeer we als samenleving op korte tijd geëvolueerd zijn, hoeveel meer belang we hechten aan dierenwelzijn en hoe ambitieus Vlaanderen is om op dit gebied ook internationaal een voortrekkersrol op te nemen.”

“De Codex komt in de plaats van de verouderde Dierenwelzijnswet. De bescherming van dieren wordt gevoelig uitgebreid: zo wordt nu ook nalatigheid ten nadele van een dier strafbaar. Er komt ook meer en beter dierenwelzijn door afscheid te nemen van onder meer de huidige kippenkooien, dierenmarkten, dieronvriendelijke producten zoals lijmvallen en thuisslachtingen.”

Vergeten bevoegdheid

“Niet zo lang geleden was dit een verwaarloosde en bijna vergeten bevoegdheid, maar sinds Dierenwelzijn in Vlaamse handen is gekomen, krijgt een ambitieus en vooruitstrevend dierenbeleid echt vorm. Deze Codex legt nu onder meer voor het eerst officieel vast dat dieren levende wezens zijn met gevoel, specifieke behoeften en intrinsieke waarde. Dat is de basisvisie waar we ook naar handelen.”

“Zo zal Vlaanderen bijvoorbeeld de huidige kippenkooien inruilen voor volièresystemen met vrije loop. Particulieren zullen schapen, geiten of varkens niet meer thuis mogen slachten. Er komt een einde aan dierenmarkten; onder meer lijmvallen worden verboden, net als alle seksuele handelingen met dieren, weidedieren moeten permanent gebruik kunnen maken van beschutting en de Vlaamse Regering zal, zodra een alternatief haalbaar is, ook het doden van eendagshaantjes beëindigen. Er komen ook extra instrumenten voor handhaving, zoals de optie om dierenbeulen alternatieve straffen te geven. Waar nodig komen er overgangstermijnen en -bepalingen.”

Dolfinaria

“Wat dolfinaria betreft, gaat de codex gaat uit van een verbod op het houden van walvisachtigen. Bestaande dolfinaria kunnen, omdat er na onderzoek geen alternatief blijkt, blijven bestaan onder bepaalde voorwaarden. Zo is er een beperking van zes dieren, komt er een fok- en importverbod en komen er naast evaluaties extra welzijnsmaatregelen, zoals een buitenbassin voor de dieren.”

Vlaams parlementslid Maaike De Vreese (N-VA) benadrukt dat de uitzondering voor het bestaande dolfinarium in Brugge slechts tijdelijk is: “Tegen 2027 moet er een nieuw buitenbassin gerealiseerd worden. Vanaf dat jaar begint de teller te lopen, om de zoveel jaar wordt geëvalueerd of de dolfijnen ergens anders, bijvoorbeeld in een reservaat, terecht kunnen.”

“De beslissing van minister Ben Weyts houdt zowel rekening met het dierenwelzijn van de dolfijnen als met een realistisch scenario voor het Dolfinarium. Het Boudewijn Seapark krijgt zo ook de nodige tijd om na te denken en te investeren in de toekomst van hun park. We willen in Vlaanderen eigenlijk geen dolfijnen meer in gevangenschap. Het zijn hyperintelligente en zeer gevoelige dieren.”

“In het wild hebben ze een enorm groot leefgebied nodig. Maar het is ook zo dat er op vandaag geen enkele alternatieve huisvesting is voor die beestjes. Het is goed dat er nu een helder toekomstscenario is, in eerste plaats voor de dolfijnen maar ook voor het park én de omwoners in Sint-Michiels”, aldus Maaike De Vreese.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier