Bewoners van Sint-Pieterskerklaan eisen met actie op de Burg in Brugge schadevergoeding voor waterschade

Enkele bewoners van de Sint-Pieterskerklaan voerden actie op de Burg in Brugge, vlak voor de gemeenteraadszitting. © Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Maandagavond hielden bewoners van de Sint-Pieterskerklaan op de Brugse Burg een actie voor de start van de gemeenteraad. Ze eisen een schadevergoeding voor de waterschade die hun huizen opliepen tijdens de recente hevige regenbuien en wijten de problemen aan de rioleringswerken in de straat. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem zette dinsdagavond in de gemeenteraad de puntjes op de ‘i’ in dit gevoelig dossier.

Dinsdagavond interpelleerden An Braem (VB) en Ilse Coopman (N-VA) over dit dossier. Eerder al getuigden Gino Lebacq en Sven Derpoorter, twee bewoners van de Sint-Pieterskerklaan, over de waterellende. Begin november liepen hun kelders onder water.

Ondergelopen kelders

Volgens schepen van Openbare Werken Mercedes Van Volcem (Open VLD) bleek na een eerste inspectie dat de schade niet te wijten is aan de heraanleg van de Sint-Pieterskerklaan.

De buurt neemt geen genoegen met de uitleg van watermaatschappij Farys. An Braem (VB) vroeg zich af of er in dit dossier geen sprake is van nalatigheid. Barbara Roose (Vooruit) eiste duidelijkheid voor de buurt. Raadslieden Ilse Coopman en Pol Van Den Driessche (N-VA) gingen ter plaatse kijken.

“We stelden vast dat er effectief water staat in verscheidene kelders”, vertelt Ilse Coopman. “Dat water komt van de straatkant, zowel van onderaan maar ook soms van door de muur gesijpeld, door de ‘inspectie-opening’ die verplicht is. Ook bij mensen die hun kelder al waterdicht maakten. Soms stond het water dan 20 cm hoog.”

Oorzakelijk verband

“Natuurlijk viel er de jongste weken veel regen. Maar dat gebeurde vroeger ook al, evenwel zonder noemenswaardige problemen in deze buurt”, vervolgt Ilse Coopman. “Het is pas sinds de straat, na grondige rioleringswerken, is heraangelegd dat de kelders nu onderlopen of pakken meer water te herwerken krijgen. Zonder zelf specialisten in deze materie te zijn, lijkt het evident dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen recente werken en de huidige waterschade.

“Dit zorgt uiteraard voor problemen, met ook nog onprettige geuren erbovenop of schade aan materiaal en toestellen die er staan. Sommigen durfden zelfs de verwarming niet aan te steken, omdat de ketels in de kelder staan. Allemaal zeer onprettig bij deze kouder wordende temperaturen.”

Infovergaderingen

Ilse Coopman vernam dat er wel al infovergaderingen en bezoeken aan getroffen huizen plaatsvonden, waarop ook stadsdiensten aanwezig waren: “Weliswaar soms op ongelukkige momenten, zoals op namiddagen wanneer de meeste mensen aan het werk zijn. Maar een afdoend antwoord kregen de bewoners toen niet, laat staan dat zij een kosteloze oplossing kregen aangereikt.”

Inmiddels stuurde het Brugs stadsbestuur een brief naar de bewoners van de Sint-Pieterskerklaan met de vraag om de waterschade te melden, zodat die informatie kan verstrekt worden aan de verzekeraar van de stad en zowel de oorzaak als een oplossing kan gevonden worden. “We zijn blij dat de stad Brugge eindelijk haar aandeel in deze waterschade erkent”, stelt Ilse Coopman.

Actie

En toch hielden bewoners van de Sint-Pieterskerklaan maandagavond nog een actie op de burg omdat ze ontevreden blijven met de reactie van de stad. Ze zijn teleurgesteld en vinden de reacties bedroevend en willen men hun actie nogmaals de ernst van de zaak benadrukken.

Schepen voor Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD) zet de puntjes op de ‘i’ in dit dossier: “In de Sint-Pieterskerklaan lag voor de werkzaamheden een oude riolering die helemaal versleten was. De riolering lag in het voetpad en sommige voortuinen waren zelfs afgezet om de riolering inviel en er dus ook zinkgaten aanwezig waren. Deze vertoonde lekken, hierdoor werd het grondwater via de riolering afgevoerd wat expliciet slecht is voor het oppervlakte water.”

Prioriteit

“Door de slechte toestand van de riolen was het een prioriteit om de riolering te vernieuwen. Reeds jaren kreeg de stad meldingen om de riolering aan te pakken. De regen van de laatste zes weken maken het natuurlijk niet aangenaam voor de inwoners en ook niet voor de aannemer die door wind en tegen zijn werken voorzet”, vervolgt de schepen.

“De kelders van diverse sociale woningen kwamen onder water. Dit absoluut niet leuk en aangenaam, maar gelukkig komt het water niet in de huiskamer. De Stad heeft de bewoners met wateroverlast in de kelder gevraagd om zich te melden. We verzochten de mensen om dit aan te geven aan de brandverzekering en de bewoners werden ook te woord gestaan aan de werfkeet op 13 november.”

Expert

“Intussen gaven wij ook de meldingen door aan de verzekeraar van de stad (Axa) en de maatschappij stelde op mijn verzoek een expert in werking om de oorzaak na te gaan van de wateroverlast. Morgen 29 november gaat de expert met een team ter plaatse bij de mensen die een melding deden”, kondigt Mercedes Van Volcem aan.

“De oorzaak van de wateroverlast kan divers zijn: de kelders waren vroeger niet waterdicht en hadden vroeger ook reeds wateroverlast, de wateroverlast is ontstaan door hogere grondpeilstanden door de uitzonderlijke regenval en natte, de wateroverlast is ontstaan door scheurtjes in de kelder door de bemaling.”

“Feit is wel dat door de oude riool te vervangen in het voetpad en deze te vervangen door een nieuwe riool in het midden van de weg er geen grondwater meer afgevoerd afgevoerd wordt door een oude riool met gaten in. Het zou kunnen dat dit ook de oorzaak is van de hogere waterstand.”

Waterpeil

Het waterpeil is volgens Mercedes Van Volcem in kaart gebracht voor de werken en er worden nu ook nieuwe metingen gedaan: “Zo kunnen we nagaan of de waterstanden zijn verhoogd. De rioleringswerken zelf zijn goed uitgevoerd, dat is gecheckt door Farys. De ontwerpen werden gemaakt op basis van een hydraulische studie, opgemaakt door een expertenbureau hydroscan.”

“Drinkwatermaatschappij Farys verklaarde dat er ook voor de rioleringswerken, in natte periodes, melding gedaan werd van water in de kelders in de Sint-Pieterskerklaan. Ik wil zo snel als mogelijk een oplossing voor de inwoners. Ik leef met hen mee, dit is geen fijne situatie.”

Verzekering?

“Een drainage plaatsen is niet vergunbaar, aangezien dit om een permanente grandwatertafelverlaging gaat en dat is verboden bij decreet. Een expertise zal uitsluitsel gegeven over wat er wel gedaan kan worden. De stad raadt de inwoners alvast aan om hun kelders waterdicht te maken. Soms zijn er gaten ontstaan doordat men elektriciteitswerken deed of zonnepanelen plaatste. Soms is het ook niet waterdicht achter de chauffage ketel.”

“Vivendo zal in twee huurwoningen de kelders dichten. Als stad wachten we nu de oorzaak af, maar we staan aan de kant van de mensen staan. We zoeken een oplossing voor het probleem en gaan na of de verzekering daarin tussenkomt. Je kelder dichten is zoals je dak dichten. Je dak dichten doe je tegen de regen, je kelder tegen opstijgend grondwater. Feit is dat met de extreme weersomstandigheden er lange periodes van droogte, maar ook te natte periodes ontstaan”, aldus de schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier