“Belangrijk om te blijven vernieuwen”: Bram Vandewalle is al vijf jaar algemeen directeur van Waregem Koerse

© Hein Demeyer
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

Waregem Koerse komt eraan, voor tienduizenden nog altijd hét evenement van het jaar. De man die ervoor zorgt dat het hele gebeuren zijn aantrekkingskracht behoudt, is Bram Vandewalle. De Kortrijkzaan kwam vijf jaar geleden aan het roer en zorgde sindsdien bijna geruisloos voor de nodige vernieuwingen waardoor ook de aansluiting bij de jongere generaties verzekerd blijft. “Ook een instituut als dit moet blijven innoveren.”

Dinsdag 27 augustus is het opnieuw tijd voor wat velen omschrijven als de hoogmis van de Belgische paardensport en het societygebeuren van het jaar. Aan superlatieven is er geen gebrek als het gaat over wat er op de eerste dinsdag na de laatste zondag van augustus op het programma staat in Waregem. Feit is dat jaar na jaar meer dan 35.000 mensen op dit event present tekenen om te verbroederen en te feesten. Er zit geen sleet op de formule, al speelt CEO Bram Vandewalle (43) daar de jongste jaren een niet onbelangrijke rol in. De man, die al jumpings organiseerde in Los Angeles en Hongkong, weet hoe je een merk als Waregem Koerse relevant moet houden.

Straks wordt de hippodroom weer overspoeld met kijklustigen. Zijn er nieuwigheden dit jaar?

“We pakken uit met een ponyren voor jonge kinderen die de voorbije maanden zijn opgeleid en de jockeys van de toekomst kunnen worden. De gereputeerde jockey Christophe Soumillon ontfermt zich mee over dit project. Verder komt er een nieuwe editie van de Horse Race 4Brain, waarmee we enkele jaren geleden gestart zijn. Met deze koers voor het goede doel zamelen we geld in voor de Epilepsie Liga. Het is een drafren waarbij professionele drivers een BV in de sulky hebben. Behalve presentator en comedian Jens Dendoncker gaat het verder om sterrenchef Peter Goossens, om VTM-gezicht Freek Braeckman en VRT-sportpresentatrice Ine Beyen. Uiteraard blijft de Grote Steeple-Chase van Vlaanderen het traditionele hoogtepunt van de namiddag.”

Je liet je de voorbije jaren duidelijk kennen als de man van de vernieuwing. Waarom is die zo belangrijk?

“Omdat zelfs een instituut als Waregem Koerse, met sterke fundamenten, geleidelijk aan minder populair zou worden mocht dat niet gebeuren. Die nieuwe initiatieven zorgen voor extra sponsors, maar ook voor een nieuw publiek. Al zijn er niet alleen in de programmatie vernieuwingen. Wat dit jaar betreft zetten we extra in op duurzaam transport. Dat houdt onder meer een partnerschap in met de NMBS waardoor reizigers aan halve prijs naar de hippodroom kunnen komen. Aan het station van Waregem zullen er shuttlebussen klaar staan om hen naar de hippodroom te brengen. Er zijn nu ook fietsparkings.”

Je kan met mooie adelbrieven uitpakken in de eventsector. Kwam de raad van bestuur daarom bij je aankloppen?

“Dat weet ik niet. Ik werd in eerste instantie gevraagd om als consulent een analyse te maken over Waregem Koerse. Baron Philippe Casier en zijn bestuur hebben me daarna gevraagd om CEO te worden. Mogelijk speelde daarbij toch wel mee dat ik altijd en overal wil innoveren. Dat ik veel belang hecht aan het verduurzamen van de organisatie en aan de maatschappelijke rol die een event van dit niveau te spelen heeft, gaan mogelijk ook plus-punten geweest zijn.”

Is er iemand die je inspireert als ondernemer?

“(Meteen) Geen twijfel mogelijk dat is Tony Robbins, een Amerikaanse coach en spreker bij wie ik al cursus gevolgd heb in de Verenigde Staten. Hij stelt een unieke benadering van coaching voor. Zijn belangrijkste principe is dat je de beste versie van jezelf moet worden. Pas op die manier kan je je vooropgestelde doelen bereiken. In de Verenigde Staten is hij een heel grote naam. Hij had de voorbije decennia onder meer Michail Gorbatsjov, prinses Diana, Bill Clinton en Serena Williams onder zijn klanten.”

Wanneer maakte je zelf voor het eerst kennis met de paardensport?

“Ik was amper zes toen ik via mijn stiefmoeder leerde paardrijden en ik had toen een eigen paard in De Panne. Later deed ik wel mee aan nationale wedstrijden en ik werd twee keer Belgisch kampioen stijlrijden, wat je zou kunnen beschouwen als de basis van de jumping. Een echte toppper was ik niet maar het zorgde er wel voor dat ik heel vertrouwd raakte met de paardensport. Dat komt me nu professioneel wel goed van pas.”

Slotvraag, waar schuif je graag de benen onder tafel in Waregem?

“Dat mag in L’Improviste zijn, het restaurant van David Seelen hier op de hippodroom. We gaan daar altijd met onze belangrijke klanten eten. Het is een wat onderschat eethuis in Waregem terwijl je er heel lekker kunt eten. Ook Het Boothuis vind ik een aanrader. Ook daar is het allemaal top wat er op je bord verschijnt en door die vijver is het een heel rustgevende omgeving.”

Info: De 177ste editie van Waregem Koerse vindt plaats op de hippodroom aan de Holstraat en start op dinsdag 27 augustus om 13.30 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier