Beernem geeft mensen met medische en financiële problemen tegemoetkoming voor afvalzakken
Op de gemeenteraad van donderdag 28 januari heeft het gemeentebestuur beslist om inwoners met medische en financiële kopzorgen extra te steunen wat betreft afvalzakken. De aankoopkosten voor afvalzakken kunnen hoog oplopen en daar willen de raadsleden wat aan doen.
Om de hoeveelheid restafval te verminderen, en de restafvalcijfers te halen die ons worden opgelegd door de Vlaamse regering, wordt het afvalbeleid gewijzigd. Vuilniszakken zullen kleiner en iets goedkoper worden, want de inwoners van Beernem moeten hun jaarlijkse afvalberg met 24 kilogram verkleinen. De gemeente start nu een actieplan om haar inwoners te helpen om minder afval te produceren. “Maar het is belangrijk om ook binnen de context van ons afvalbeleid rekening te houden met de kwetsbare personen in onze gemeente.
Er zijn heel wat mensen die een medische problematiek hebben, zoals bijvoorbeeld incontinente personen, dialysepatiënten die thuis gedialyseerd worden, stomapatiënten. Die mensen hebben vaak veel restafval omdat hun medische problemen heel vaak ongewild tot een grotere productie aan afval leiden”, vertelt schepen van Sociale Zaken Vicky Reynaert (SP.A/Vooruit). Die mensen hebben volgens haar niet zelf de mogelijkheid om hun afvalproductie te verkleinen. Door de kleinere zakken, zullen ze méér zakken moeten aankopen. “Daarom vinden wij het sociaal rechtvaardig om deze mensen een tegemoetkoming te geven. Deze mensen hebben recht op 1 gratis rol grote huisvuilzakken per jaar of 2 kleintjes, op voorwaarde dat ze thuis verblijven en een medisch attest voorleggen.”
Daarnaast wil Reynaert ook mensen met financiële problemen ondersteunen. “Als je weet dat veel mensen moeten toekomen met leefgeld van 50 of 60 euro per week omdat hun uitkering of hun loon zeer laag ligt, en als je weet dat grote huisvuilzakken 30 euro per rol kosten, dan weet iedereen dat de aankoop van huisvuilzakken leidt tot bijkomende financiële zorgen voor mensen die al in moeilijke omstandigheden verkeren. Ook hier is het daarom sociaal rechtvaardig om een tegemoetkoming te voorzien, op basis van een attest.”
Het voorstel werd op de gemeenteraad goedgekeurd, alleen had de oppositie wel een reeks vragen bij de aanpassingen in het afvalbeleidsplan. Zo wordt de overdracht van het beheer, of een deel ervan, van het recyclagepark aan de intercommunale IVBO momenteel onderzocht. Het gaat momenteel slechts om onderzoeksfases en nog niet om definitieve stappen. Toch vroeg N-VA zich af wat de impact ervan op de bezoekers van het recyclagepark zou kunnen zijn. “Wij zijn voorstander van een uniform bedrag voor afval in de hele regio”, zegt gemeenteraadslid Jef Vansteenhuyse. “Indien men daar niet aan werkt, zullen bezoekers van het recyclagepark creatief aan de slag gaan met bijvoorbeeld het uitwisselen van identiteitskaarten om de goedkoopste oplossing te vinden. Daarnaast kunnen aangepaste tarieven op het recyclagepark er ook voor zorgen dat men minder afvalstoffen naar het recyclagepark brengt. Wat is de inpakt daarvan op sluikstorten? Daarnaast kunnen dergelijke overdrachten IVBO een monopolie bezorgen, is dat wel de weg die we willen inslaan?”, vraagt een bezorgde Vansteenhuyse zich af.
(AVH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier