Batjes Izegem en Roeselare en Tieltse Europafeesten straks op volle kracht: we zijn weer klaar om te feesten als de beesten
In corona- en oorlogstijden spreek je best altijd met twee woorden, maar het ziet er naar uit dat er straks voor het eerst in twee jaar volop gefeest zal kunnen worden. Roeselare, Izegem en Tielt maken zich op voor een zotte zomer en die wordt in de respectievelijke steden geopend met de Batjes en de Europafeesten. De braderieën volgen elkaar drie weekends op rij op. Tijd voor een overzichtje.
De Izegemse Batjes mogen het vuur aan de lont steken op 17, 18 en 19 juni. Voor de editie van 2020, die uiteindelijk zou geannuleerd worden, lag al een nieuw concept op tafel, gehandtekend door Karolien Delmotte en Jef Maesseele. De huidige (co-)voorzitter van Unizo en haar voorganger. Unizo is met ondersteuning van de stad de organisator van deze driedaagse. Ondertussen sprong Tom Vandecasteele op de kar om die mee te helpen trekken. “Ik ben zelf eigenlijk geen lid van Unizo, maar Saartje wel”, verwijst hij naar zijn partner Saartje Allosserie (Allossa, Marktstraat Izegem). “We doen immers een beroep op heel wat vrijwilligers, ook het team voor de animatie en dat van de straatverantwoordelijken is grondig vernieuwd.”
Het nieuwe concept van de Izegemse Batjes betekent onder meer dat het parcours veel compacter geworden is. “In sommige straten waren er veel lege plaatsen, dat willen we nu vermijden door alles meer te concentreren. In de Roeselaarsestraat eindigt het parcours aan de Heilig Hartkerk, dat geeft als handige bijkomstigheid dat het ziekenhuis ook makkelijker bereikbaar is. Want er is ook veel aandacht besteed aan het veiligheidsplan, de vier meter vrije doorgang is heilig.”
Het parcours boet dus een stuk Roeselaarsestraat in, maar dat betekent niet dat er minder lopende meter standhouders zullen zijn. “De Nieuwstraat en de Wijngaardstraat willen we opnieuw opwaarderen. En op de Wijngaardparking komt David Stekelorum met zijn artiesten de show verzorgen.”
Nog een opvallende verandering is dat de autohandelaars verdwijnen op de Grote Markt. Daar hadden ze sinds jaar en dag een eigen Izegems autosalon. “De garagisten worden verspreid over de straten. Ook voor de verenigingen zoeken we een passend plaatsje. De markt maken we nu vrij voor de gezinnen. Er komt daar heel wat kinderanimatie en op vrijdagavond willen we ook een openingsfuif geven. Iedereen zal daar kunnen meegenieten van muziek, de horeca-uitbaters kunnen er maar wel bij varen.”
Inschrijven voor de Batjes gebeurt online, ondertussen spreken de straatverantwoordelijken hun netwerk aan en is het animatieteam druk in de weer om er een plezante driedaagse van te maken. Zelf staat Saartje Allosserie voor haar eerste Batjes met Allossa. “Voor ons is het dus ook nieuw, hopelijk kunnen we nog heel wat mensen kennis laten maken met onze concept store. Onze bar en tuin zullen ook open zijn en verder is het vooral duimen voor goed weer.”
Een weekend na Izegem, op 24, 25, 26 en 27 juni, is het tijd voor de Roeselaarse Batjes. Het koopjesfestijn is dit jaar aan de 90ste editie toe en dat willen ze niet zomaar laten passeren. Het stadsbestuur is daarom nog op zoek naar oud fotomateriaal waarmee het een expositie wil opzetten. Na twee light-edities, gaat het stadsbestuur samen met de handelaars voor een meer dan volwaardige editie. Daarbij maakt de stad er geen geheim van dat ze het evenement naar een hoger niveau willen tillen en dat gaat ook gepaard met een steviger budget. De Batjes maken immers onderdeel van shopping en dat is dan weer een van de drie speerpunten binnen toerisme, naast voeding en koers.
Hoe de Batjes er precies zullen uitzien, dat houdt het stadsbestuur nog even voor zich, maar enkele zaken weten we wel al. Zo is ‘t Vat van Rodenbach op vrijdag 24 juni na drie jaar terug van weggeweest, meteen ook de officiële opening van het weekend. Wie dat wenst kan een beker kopen en volop genieten van de Rodenbach, tot het vat leeg is natuurlijk. Wie liever een koopje wil doen, kan dat ook. De winkels zijn die avond open tot 21 uur. Tijdens het Batjesweekend komt er een autoshow in het teken van duurzame elektrische wagens. En in de Zuidstraat is er braderie van vrijdag tot en met maandag. Ook op andere plaatsen in de stad staan er kraampjes opgesteld. Doorheen het weekend is er op de verschillende pleinen in de stad, van Stationsplein tot Polenplein, ruimte voor heel wat muziek, dans, kinderanimatie, terrasjes, enz.
In het Noordhof is er een nieuwe editie van Plein Publique, het totaalfestival dat ook al twee keer uitgesteld werd. Een gratis tweedaags festival boordevol concerten, acts, dj-sets, theater, enz. waar ook de jongsten zich naar hartenlust kunnen uitleven. Een plek waar de zomer gevierd kan worden tot in de late uren. De organisatie, een samenwerking tussen De Spil en vzw Luster, is ondertussen aan de vijfde editie toe.
Vroeger kunnen de Tielste Europafeesten – kortweg TEF – niet vallen. Op 1, 2 en 3 juli zal de Europastad opnieuw in feest ondergedompeld worden. “Uiteraard hebben de mensen nood om weer naar buiten te komen, maar je voelt ook dat er her en der toch nog terughoudendheid heerst. Je ervaart dat bijvoorbeeld ook in ons cultuurcentrum”, zegt feestschepen Grietje Goossens (Iedereen Tielt).
Maar dat de Tieltse Feesten een pak volk op de been brengen, daar heeft het stadsbestuur zelfs de nodige data van. “Op basis van gsm-gegevens hebben we in 2017 een telling laten uitvoeren. Over de drie dagen heen waren er in totaal net geen 57.000 bezoekers, maar liefst 60 procent daarvan kwam van buiten de stad. Een gemiddelde bezoeker bleef 105 minuten hangen en vijf procent van de mensen was drie dagen op post. En daar ben ik ook bij”, knipoogt de schepen.
De details van het programma zal de stad straks bekend maken bij de voorstelling van de programmatie van Tielt Zomert waarbij ook de vereniging het marketingapparaat van de stad kunnen gebruiken om hun activiteiten kenbaar te maken. “Er zijn natuurlijk niet enkel de Europafeesten, ook de theaterwandelingen gaan opnieuw door en in het laatste weekend van de vakantie is er de cultuur- en vrijetijdsmarkt Trotwaar”, somt Grietje Goossens op.
Maar niettemin kunnen we de schepen toch wat TEF-nieuws ontfutselen. “Er is weer drie dagen braderie, er is het straattheater en er zijn de optredens. We hebben geprobeerd de groepen van de affiche van 2020 opnieuw vast te leggen. Ik kan nu al bevestigen dat The Levellers zeker komen.” En op die affiche stond ook Metejoor. “En die is ondertussen een stuk bekender geworden”, glimlacht de schepen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier