Barai baat nachtwinkel uit in Koekelare, de minst diverse gemeente van West-Vlaanderen

Barai Karimi, ook wel Bassie genoemd, is uitbater van de nachtwinkel langs de Oostmeetstraat in Koekelare.© BC
Barai Karimi, ook wel Bassie genoemd, is uitbater van de nachtwinkel langs de Oostmeetstraat in Koekelare.© BC

Koekelare is met 95,4 procent de minst diverse gemeente van West-Vlaanderen. Slechts 4,6 procent van de inwoners heeft buitenlandse roots. Zo ook Barai Karimi van de nachtwinkel in de Oostmeetstraat. “Ik ben gevlucht uit Afghanistan voor de burgeroorlog.”

Tijdens onze afspraak met Barai Karimi (51) in zijn nachtwinkel langs de Oostmeetstraat is het net spitsuur. Veelal legt hij hun merk al klaar als hij de klanten nog maar de deur ziet opendoen. “Dat is iets wat je na verloop van tijd leert. Ik vind het ook een vorm van respect dat ik weet welk merk van sigaretten mijn klanten roken. Ik vind het bovendien leuk dat mensen West-Vlaams tegen mij spreken en geen Algemeen Nederlands. Dat heb ik het liefst, want anders kan ik het West-Vlaams dialect nooit leren”, begint de nachtwinkeluitbater.

Uiteraard verkoopt Barai Karimi, beter bekend als Bassie in Koekelare, in zijn nachtwinkel meer dan rookwaren. Je vindt er alles wat je in een typische nachtwinkel kunt vinden: van (alcoholische) dranken tot voedingswaren en huishoudartikelen.

Ruim één op acht of net iets meer dan 13 procent van iedereen die in West-Vlaanderen woont, is van buitenlandse afkomst of heeft een andere nationaliteit. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Koekelare telt procentueel het minst aantal inwoners met buitenlandse roots. Met 4,6 procent bengelt de gemeente helemaal onderaan en is dus de meest autochtone gemeente van West-Vlaanderen.

Een van die inwoners met buitenlandse roots is Bassie. “Koekelare is een eerder afgelopen dorp en er is geen grote industrie. Omdat hier weinig allochtonen wonen, is het hier ook minder aantrekkelijk voor hen”, is Bassie zijn verklaring. “Ik vind dat niet jammer. Allochtoon of autochtoon, we zijn allemaal mensen. Ik vond het wel belangrijk om mezelf goed in te burgeren in deze samenleving. Ik denk dat ik daarin geslaagd ben. Ik krijg bovendien nauwelijks of niet met racisme te maken.”

Gevlucht met zus

Bassie woont sinds 2012 in Koekelare. “Ik heb hier toen een nachtwinkel geopend Daarvoor runde ik enkele jaren een nachtwinkel in Lichtervelde.” Eerder woonde hij in Rotterdam. “Begin jaren 90 ben ik met mijn zus naar Nederland gevlucht voor de burgeroorlog in Afghanistan.”

Fanclub

Bassie woont in Koekelare met zijn echtgenote en hun vier jonge kinderen. “Ik woon hier graag. Een van de redenen waarom ik in Koekelare ben komen wonen, is omdat SP.A hier de grootste partij is en dus mee het beleid bepaalt.”

“Ik heb trouwens een fanclub op Facebook, die heet ‘Bassie’s Nightshop Fanclub’. Ik heb me laten vertellen dat ik de enige uitbater ben uit Vlaanderen met zo’n fanclub. Dat wil toch iets zeggen. Mensen willen me graag zien om wie ik ben, niet omdat ik ‘een vreemde’ ben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier