Bakkerij Vandecasteele ontvangt tweemaal Vlaams label ‘Streekproduct.be’: “Ons recept blijft een groot geheim”
De West-Vlaamse splitwafels en de Zoetekoek van bakkerij Vandecasteele uit Poperinge krijgen het Vlaamse label ‘Streekproduct.be’. In totaal krijgen acht nieuwe producten het Vlaamse label Streekproduct.be.
Het label is een initiatief van het Steunpunt Streekproducten van VLAM en bestaat dit jaar twintig jaar. In 2024 viert het Steunpunt Streekproducten 20 jaar Streekproduct.be met acht nieuwe erkenningen, sommige nieuw in het gamma, andere sluiten aan bij een reeds erkende traditie. Bakkerij Vandecasteele uit Poperinge krijgt de Vlaamse erkenning voor twee streekproducten: de West-Vlaamse splitwafels en de zoetekoek, aangeboden als de Poperingsche kruydekoecke. De Poperingse bakkerij Vandecasteele is een echt familiebedrijf. De eerste generatie aan het roer waren Adolf Vandecasteele en Marie Sansen. “Ze begonnen in 1911 een bakkerij in Ieperstraat 67. Na enkele jaren verhuisden ze naar het huidige adres Ieperstraat 47. Ze kregen twee zonen en een dochter”, zegt Simon Froyman, huidig zaakvoerder van bakkerij Vandecasteele.
Banketbakker
Adolf Junior zette de stiel verder bij zijn vader als tweede generatie. In 1940 trouwde hij met Marguerite Meyens. Kort daarna werd hij krijgsgevangen gedurende de Tweede Wereldoorlog. “Hun zoon, Jacques Vandecasteele, zette aldus zijn eerste stapjes zonder zijn vader. Tijdens deze periode zette Marguerite de bakkerij verder met hulp van een bakkersgast en de familie. Zijn broer Antoon startte een eigen zaak op Ieperstraat 22, maar hij kreeg geen kinderen”, legt Simon uit.
“Ondanks zijn koksopleiding besliste mijn grootvader Jacques alsnog om bakker en banketbakker te worden. Hij werd de derde generatie. In 1966 trouwde hij met Agnes Depoorter. Samen werkten ze 45 jaar om van de bakkerij iets moois te maken. Mijn moeder Chantal werd geboren in 1967 en na zeven jaar kregen ze nog een dochter Céline.”
De vierde generatie kwam er toen Simon zijn moeder Chantal aan het roer kwam. Céline volgde de koksschool in Spermalie en startte een tearoom naast de bakkerij genaamd Poussecafé. Jammergenoeg overleed Céline Vandecasteele op 36-jarige leeftijd.
Meerwaarde
Bij bakkerij Vandecasteele is ondertussen de vijfde generatie aan zet. De bakkerij wordt momenteel geleid door Chantal Vandecasteele en haar zoon Simon (31). Hij leerde de bakkersstiel in bakkerijschool Ter Groene Poorte in Brugge. “We kregen al de erkenning van West-Vlaams streekproduct. Deze nieuwe erkenning is zeker een meerwaarde. Toeristen komen soms expres langs om onze erkende producten te ontdekken. We staan ook in de publicatie ‘Westhoek, de grote goesting’ van Toerisme Westhoek en dat nemen toeristen graag bij de hand”, zegt Simon. “Ondertussen sta ik al twaalf jaar mee in de zaak en mijn partner Liza zeven jaar. Het recept van de splitwafel is afkomstig van mijn overgrootvader en was een groot geheim. Er was een industrieel en ambachtelijk recept. Wij gingen verder met het ambachtelijk recept en ook nu is het recept nog steeds een groot geheim”, zegt Simon.
De Poperingse peperkoekbakkerij ‘De Werkende Bie’ van de familie Maes-Rommens sloot de deuren in 1983. “Wij namen het recept, de bakblikken en verpakkingsmateriaal van de Poperingsche kruydekoecke over. Mijn grootvader Jacques leerde de kneepjes van het peperkoekbakken van Paul Maes. Vandaag volg ik nog steeds hetzelfde recept, waarbij zoals het hoort de kantkoek of oude koek, restjes van een vorig baksel, een belangrijke rol spelen om de rogge te verwerken. Met deze nieuwe erkenning willen we graag werk maken van nieuwe verpakking voor onze Poperingsche kruydekoecke waarbij ook de erkenning vermeld wordt op de verpakking.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier