AZ Groeninge zet maximaal in op beroertezorg
AZ Groeninge is het grootste ziekenhuis van de regio en kan op heel wat domeinen een pak expertise voorleggen. Een heel belangrijke specialiteit is de beroertezorg. “Als je weet dat er elke dag 52 Belgen een beroerte krijgen, dan is duidelijk dat de zorg daarrond enorm belangrijk is”, stelt Peter Vanacker.
Deze reportage maakt deel uit van ons dossier Ziekenhuis van de toekomst p>
Iedereen kent wel iemand die al een beroerte (een bloedklonter in de hersenen, red.) of stroke, de medische vakterm, heeft gekregen. Het is dan ook een frequente aandoening. “Jaarlijks worden er in België 27.000 beroertes geregistreerd”, aldus neuroloog Peter Vanacker. “In 80 procent van de gevallen had een beroerte voorkomen worden door onder andere een gezondere levensstijl, want beroertes zijn veelal het gevolg van roken, een te hoge cholesterol en/of bloeddruk, overgewicht, enzovoort.”
Gelukkig kunnen beroertes almaar beter behandeld worden. “Belangrijk is dat we er heel snel bij moeten zijn”, beklemtoont dokter Vanacker. “Er zijn twee behandelingsmethoden: ofwel klonteroplossende medicatie toedienen, wat alle ziekenhuizen met een basis stroke kunnen, ofwel via een trombectomie, waarbij de klonter via een katheter – aangestuurd vanuit de lies van de patiënt – wordt weggenomen. Daarvoor moet de patiënt wel naar een hooggespecialiseerd centrum verwezen worden. AZ Groeninge voert dergelijke invasieve procedure sinds 2014 uit, als enige in de regio. Daardoor komen patiënten van een tiental omliggende ziekenhuizen in Kortrijk terecht.”
“Medicatie kunnen we toedienen binnen een tijdspanne van 4,5 uur na de beroerte. Op de operatie zit er qua tijd een klein beetje meer speling: tot 6 à 8 uur na het begin van de klachten.”
Dokter Paul Bourgeois, diensthoofd neurologie pikt in. “Eén op vijf patiënten kan geholpen worden met medicatie, één op twintig met een trombectomie”, legt dokter Paul Bourgeois, diensthoofd neurologie, uit. “Dat maakt dus 20 tot 25 procent van het totaal aantal patiënten. De resterende 75 tot 80 procent wordt natuurlijk ook behandeld, maar hun kans op een (bijna) volledig herstel is duidelijk kleiner. In AZ Groeninge staat alvast de klok rond een team van artsen en verpleegkundigen klaar om de beste zorg toe te dienen aan de beroertepatiënt, via een geolied traject spoedopname-beeldvorming-opname op de stroke unit (beroerte-eenheid, red.) met behandeling-revalidatiedienst.”
Elke minuut na een volledige blokkade sterven er twee miljoen hersencellen
In 2016 behandelde de beroerte-eenheid 490 patiënten. Van hen werden er een kleine 80 behandeld met een trombectomie. Een derde van het totaal aantal, 175, was ouder dan 80 jaar. Dokter Vanacker: “De meeste patiënten zijn ouder dan 80 jaar, maar een kleine 10 procent is jonger dan 50 jaar. We hebben zelfs al iemand behandeld van amper 14 jaar. Je kan met andere woorden op elke leeftijd een beroerte krijgen. Daarom is snel en adequaat reageren noodzakelijk: minuten kunnen beslissen of iemand na een beroerte en een lange herstelperiode nog zelfstandig kan eten, nog de armen volledig kan bewegen, enzovoort.”
Beroertecoach
Dat het heel belangrijk is om bij een beroerte snel de juiste hulp te vinden, tonen heel frappante data aan. Dokter Tom Dewaele: “Bij een volledige blokkade in de hersenen sterven er bij een patiënt per minuut twee miljoen hersencellen af en wordt de patiënt per seconde acht uur ouder.”
Om de patiënten die herstellen van een beroerte maximaal te kunnen opvolgen, heeft AZ Groeninge samen met de ziekenhuizen Sint-Jan Brugge, Sint-Lucas Brugge, Universitair Ziekenhuis Antwerpen een project uitgewerkt: de beroertecoach.be. Dat gebeurde na een oproep van federaal minister van Gezondheid Maggie De Block. “Het gaat om een begeleidingstraject van zes maanden”, legt dokter Vanacker uit. “De beroertecoach zal de patiënt al in het ziekenhuis begeleiden. Wanneer de patiënt naar huis mag, krijgt die tips en worden er afspraken gemaakt wat opvolging betreft.”
“De bedoeling is dat de patiënt op vaste tijdstippen online gegevens doorstuurt. Dat gaat om cholesterolwaarde, suikerwaarde… Er volgt dan telkens een videogesprek tussen de patiënt en de beroertecoach. Het voordeel voor de patiënt is dat zij of hij niet naar het ziekenhuis moet komen, maar in zijn vertrouwde omgeving kan herstellen. Na zes maanden loopt het traject ten einde.”
Ziekenhuis van de toekomst
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier