Archeologen leggen drie Duitse bunkers bloot in park in Knokke-Heist: “En er zitten hier nog veel meer constructies verborgen”

Archeologen hebben opvallende vondsten gedaan tijdens natuurherstelwerken in het Willemspark in Knokke-Heist. © Agentschap Onroerend Erfgoed
Redactie KW

Archeologen hebben opvallende vondsten gedaan tijdens natuurherstelwerken in het Willemspark in Knokke-Heist. Ze stootten er op drie Duitse bunkers, enkele betonnen loopgraven en munitie. Geen alledaagse vondst, maar tóch waren de archeologen zeker dat ze het zouden blootleggen. Sterker nog: het is slechts een klein deel van wat in het natuurgebied verwijst naar de Tweede Wereldoorlog. “Er zitten nog veel meer constructies verborgen in de grond.”

Het huidige Directeur-Generaal Willemspark in Heist is een duingebied van zo’n 20 hectare groot. Het draagt evenwel een lange geschiedenis met zich mee. In de Eerste Wereldoorlog bouwde het Duitse leger er twee zware geschutsbatterijen. Deze batterijen bestonden uit kanonnen, observatiebunkers, manschappenverblijven en allerhande loopgraven en versperringen. Na de oorlog werden de meeste van deze structuren afgebroken.

Een aantal resterende constructies uit de Eerste Wereldoorlog werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gerecupereerd door de Duitse troepen, die het Willemspark andermaal ombouwden tot een militair bolwerk – het zogenaamde ‘Stützpunkt Heyst’. De bouw hiervan startte in 1942 en werd vanaf 1943 een onderdeel van de Atlantikwall.

Drie bunkers

Die geschiedenis werd nu blootgelegd tijdens de natuurherstelwerken in het park in het kader van het Life Dunias-project. En dat onder nauwelijks enkele tientallen centimeter zand. De archeologen wisten dat ze waardevolle zaken zouden ontdekken, maar toch is het geen alledaagse vondst. “Alle drie deze bunkers zijn van het type VF2a, dit zijn ‘lichtere’ bunkers die bestaan uit slechts één kamer”, zegt archeoloog Sam De Decker van het Agentschap Onroerend Erfgoed. “Aan de buitenzijde meten deze bunkers 6 op 7 meter, muren en dak bestaan uit één meter dik gewapend beton. De toegang tot de bunker bevindt zich haaks op de ingang van de kamer, in een gang die enkele meters verder uitsteekt. Naast deze bunkers werden ook twee bakstenen loopgraven, een fragment van een betonbaan en een waterput onderzocht. Het is zo goed als zeker dat er nog meer oorlogsconstructies bewaard zijn in de ondergrond van het park, maar die werden niet geraakt door de werken en daarom niet verder archeologisch onderzocht.”

Voor zij die hoopten dat de geschiedenis een blijvend plaatsje zou krijgen in het park, is er minder goed nieuws. Alle gevonden objecten en bunkers worden geregistreerd omwille van de erfgoedwaarde, maar als de archeologen klaar zijn, wordt alles terug afgedekt met zand. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier