Annelies Nollet (28) start ‘Honden in Nesten’ met een positieve aanpak

Annelies Nollet (28) koos onlangs voor een carrièreswitch.© ED
Annelies Nollet (28) koos onlangs voor een carrièreswitch.© ED
Redactie KW

Annelies Nollet (28) startte onlangs ‘Honden in Nesten’. Ze biedt hondentraining en gedragstherapie met een positieve aanpak aan. Daarnaast is ze ook oppas van honden aan huis.

Annelies, die opgroeide in Lauwe en tijdens haar studies in Kortrijk belandde, volgde radio. Ze haalde ook een master in Film- en televisiestudies aan UGent. Ze werkte korte tijd voor Radio 2 en daarna vier jaar voor de Krant van West-Vlaanderen. De laatste twee jaar was ze stadsreporter voor Kortrijk. “Nu verzorg ik nog enkele shiften webredactie en de rubriek ‘Beestje zoekt baasje’.” Tijdens de vakantie geeft Annelies als vrijwilliger nog radioworkshops voor kinderen.

Je hond leren begrijpen

Annelies had altijd al een liefde voor dieren. Ze groeide op met windhonden in huis. Ze koos toch voor een opleiding in de media, omdat ze dierengeneeskunde niet aandurfde. Daar heeft ze nu wel spijt van.

De aanleiding voor het volgen van opleidingen in hondengedrag was haar hond Kibo, een straathond uit Azerbeidzjan die vier jaar geleden gevonden werd in een vuilnisbak. “Door het gemis van de mamahond had ik veel problemen met Kibo. Ze had zich niet leren gedragen als een hond en was agressief. Ze was daarenboven ook ziek toen ze in België aankwam, waardoor ze niet kon socialiseren. Een asiel zou voor haar de doodstraf geweest zijn!”

Annelies wist dat er iets moest gebeuren. Ze schreef zich in bij Syntra voor een opleiding als hondentrainer. “Daar krijg je al de basislessen gericht op het trainen van je hond. Dat was interessant, maar niet wat ik nu eerst nodig had voor mijn eigen hond. Tijdens de drie jaar durende opleiding kreeg ik te horen dat er ook een opleiding hondengedragstherapie bestond. Dat ben ik nu aan het afronden. Ik volg dat bij hondengedragsbegeleider Geert De Bolster waar ik twee jaar opleiding kreeg om gedragstherapeut te worden.”

Je hond is je familie en zo behandel je hem of haar dan ook

Annelies vertelt dat rond gedrag bij honden verschillende filosofieën bestaan. “Geert werkt volgens de connectiemethode. Dat houdt in dat je je hond probeert te begrijpen. Wij denken dus vanuit de behoeften van de hond en niet van die van de baasjes. We werken bv. niet met schokbanden. Daarmee krijg je een doodsbange hond en ik heb liever een gelukkige hond. Je hond is een familielid en zo behandel je hem of haar ook. Ik train niet met straffen of brullen van commando’s.”

Na het consult krijg je van Annelies een verslagje en een maand later neemt ze nog eens contact op, afhankelijk van het probleem. Sommige problemen zijn snel opgelost maar voor sommige moet men meerdere keren komen.

Opleidingen

Niet enkel voor honden met gedragsproblemen komt Annelies langs. “Ook als mensen nog moeten beslissen welk ras ze in huis willen halen, kan ik raad geven.” Ze begeleidt mensen met een nieuwe puppy ook. Tijdens een consult leert Annelies je hoe je een hond het meest op zijn gemak kan laten zijn.

Annelies geeft als vrijwilliger hondentraining bij hondenschool De Trouwe Hond in Lauwe. “Mensen trekken daar snel naar toe om te weten hoe hun hond op te voeden, maar daarvoor moet je bij een gedragstherapeut zijn. Als het gedrag in orde is kan je uiteraard naar een hondenschool gaan. Met mijn eigen hond doe ik speuroefeningen in een bos. Bij Honden in Nesten biedt ze ook hondentraining aan.”

Momenteel is Annelies ook bezig met een opleiding tot voedingsconsulent voor honden in Nederland en met een cursus specifiek over honden en kinderen. Deze zal afgerond zijn na de zomer. Daarnaast is ze zich nog aan het verdiepen in marketing.

Ten slotte doet Annelies hondenoppas aan huis voor mensen die op reis gaan of bij een ziekenhuisverblijf. Dan gaat ze ‘s morgens en ‘s avonds wandelen met je hond. “Terwijl ik er ben kan ik ook de plantjes water geven, de brievenbus ledigen en de rolluiken op en neer doen of terwijl ik er ben ook de kattenbak uitkuisen en indien nodig eten geven”, zegt ze. “Een hondenhotel kan een oplossing zijn, maar niet iedere hond voelt zich daar op het gemak. Bij mij krijg je een oplossing op maat! De prijs ligt in dezelfde lijn als in hondenhotels.” (EDB)

Honden in nesten – 0478 18 86 82 – info@hondeninnesten.be

www.hondeninnesten.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier