Anna Courtens viert 100ste verjaardag in wzc Maria’s Rustoord: “Mijn geheim? Heel normaal leven en geluk hebben”

De 100-jarige Anna Courtens is hier omringd door haar drie zonen Arnold, Herman, Roland en geflankeerd door een afvaardiging van het Zonnebeekse gemeentebestuur, samen met de afdelingscrew van het wzc Maria’s Rustoord vzw in Dadizele. © ZB
Noël Vandewiele
Noël Vandewiele Medewerker KW

Op 17 maart werd Anna Courtens 100 jaar. Haar verjaardag werd pas begin april gevierd in het woonzorgcentrum Maria’s Rustoord in Dadizele. Dat gebeurde in het gezelschap van haar familie en de gemeentelijke overheid.

Op haar 100ste verjaardag straalde Anna van vreugde. En al is ze nu een eeuwelinge, ze vierde goed mee en is nog altijd heel alert en rad van tong.

Landbouw

Ze werd geboren op 17 maart 1924 in een landbouwersgezin van tien kinderen. “Ik maakte deel uit van de eerste tweeling die na de oorlog in Poelkapelle werd geboren”, vertelt ze. Na haar schooltijd moest ze thuis wat helpen en ging ze ook veel bij familieleden, die ook in de landbouw actief waren, gaan werken. Op een van die plaatsen, op de Keiberg in Moorslede, sloeg cupido toe. Ze leerde er haar man Gerard Nuytten kennen. In 1947 stapte ze in het huwelijksbootje en het jonge gezin vestigde zich in Beselare, in de Dadizelestraat naast het schoolhuis. Gerard, die in 1998 overleed, was veehandelaar en Anna hielp mee en zorgde voor haar gezin.

De Ooievaar kwam vier keer op bezoek en dat resulteerde in de geboorte van Roland (1948) (+) Guido (1949), Herman (1952) en Arnold (1954). “Ze was een heel goede moeder ze stond altijd voor ons klaar en kon goed eten maken”, vertellen haar zonen. Ze schonken haar elf kleinkinderen die op hun beurt zorgden voor 26 achterkleinkinderen.

Mama Anna

Anna nam ook actief deel aan het sociale leven in Zonnebeke. Zo was ze onder meer lange tijd secretaris van de KVLV, nu Ferm. De Chiro noemde haar mama Anna omdat ze daar hun boterhammen kwamen opeten en Anna zorgde voor lekkere koffie. “Ik heb me in mijn leven van veel zaken aangetrokken waarvoor ik niet betaald werd”, lacht Anna. Op de vraag wat het geheim is om 100 jaar te worden, antwoordt ze heel eenvoudig: “Heel normaal leven en geluk hebben.”

Sinds kort is ze in het wzc Maria’s Rustoord in Dadizele en ze is er heel graag. Tot slot nog een mooi toeval: Anna woonde in Beselare in de Dadizelestraat en nu in Dadizele in de Beselarestraat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier