Alveringemse Karin Verleysen start opleidingstrajecten in rijscholen: “Enorm tekort aan rijinstructeurs”

Karin Verleysen hoopt met haar initiatief een oplossing te bieden voor het tekort aan lesgevers in de rijschoolsector. © AB
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Rijschooldirecteur Karin Verleysen trekt aan de alarmbel. Mede door de zware opleiding bij Syntra West dreigt er een enorm tekort aan rijinstructeurs. Ze besliste om zelf opleidingstrajecten op te starten die in meerdere opzichten voordeliger zijn. “De grote nieuwigheid is dat mijn belevingstrajecten in de rijscholen zelf plaatsvinden. Het moet de band tussen de cursist en de sector verhogen.”

Karin Verleysen (54) woont samen met haar man Yvan Decreton in de Wijdouwbeekstraat in Alveringem. Karin is van Wingene afkomstig en sinds 1997 actief in de rijschoolsector. In 2005 werd ze bij Syntra West aangesteld als docent en in 2013 richtte ze haar eigen eenmansrijschool op: Rij-huis in Wingene. Karin ziet al een tijdje dat de sector het moeilijk heeft om nieuwe cursisten te lokken. En dus onderneemt ze actie.

Doelpubliek

“Door corona hebben heel wat rij-instructeurs afgehaakt”, doet Karin Verleysen het verhaal. “Ook de cursussen bij Syntra West moesten plots anders. Klassikaal lesgeven werd vervangen door digitaal lesgeven, iets waarvan ik zelf absoluut geen voorstander ben. Ons doelpubliek zijn 40-, 50- en 60-plussers. Dat zijn mensen voor wie schermen niet hun tweede natuur zijn. Maar vooral: liefde voor een vak kan je onmogelijk via een computer doorgeven. We zijn heel wat expertise kwijtgespeeld en dat krijg je niet snel opnieuw ingevuld.”

Door corona hebben heel wat lesgevers afgehaakt

“Omdat het verkeer complexer is geworden, zien ouders het niet altijd meer zitten om zelf lesgever te zijn. Er zijn de vele categorieën, de personenwagens, het zwaar vervoer, motor en bromfiets en dan komen de snelle elektrische fietsen als speed pedelecs er nog aan. Wie twee keer buist voor zijn of haar theorie, moet verplicht 12 uur theoretische les volgen in een erkende rijschool. Vrij nieuw is dat iedereen een half jaar na het behalen van het rijbewijs een terugkeermoment moet volgen. Het zijn zaken die extra rijinstructeurs vragen!”

“Feit is alleszins dat ik door een gebrek aan lesgevers momenteel in drie rijscholen theorie geef. Het is ook zo dat de cursus tot rijinstructeur bij Syntra West steeds minder aanslaat. Het is dan ook een zware cursus. Van september tot eind maart, zeven maanden lang twee lesavonden per week met 80 uur verkeersreglement, 32 uur automechanica en 36 uur methodiek. De formule bij Syntra West is niet slecht en ik hoop dat ze blijft bestaan, maar ik twijfel er aan. Vorig jaar was het trekken en sleuren om aan acht cursisten te geraken en hopen dat er niemand afhaakt.”

Nieuw concept

Rijscholen verkeren in nood, oordeelt Karin. En dus bedacht ze een gloednieuw concept. Een opleiding die iets lichter, iets goedkoper en een stuk flexibeler is. Vanaf 6 september start Karin in een 15-tal West-Vlaamse rijscholen met opleidingen tot rijinstructeur. Belevingstrajecten noemt ze het zelf. De eerste vindt plaats in haar rijschool in Wingene.

“Tot eind 2023 staan vier belevingstrajecten met telkens tien workshops verkeer en vijf workshops mechanica gepland”, vertelt Karin. “Het zijn groepslessen van 18.30 tot 22 uur. Na welslagen in de examens moeten 300 stage-uren gepresteerd worden. Ikzelf ben de docent, samen met collega Koenraad Cappon. We werken samen met een 15-tal rijscholen uit West-Vlaanderen: Ieper, Kortrijk, Waregem, Heuvelland, Oostende, Poperinge, enzovoort. Dat de opleidingen in de rijscholen zelf kan doorgaan, moet de voeling van de cursisten met de sector verhogen. Elke West-Vlaamse rijschool kreeg de kans om deel te nemen. Cursisten met extra vragen kunnen daags na een workshop online bij mij terecht.”

Beperkt tot essentie

“Het grote voordeel aan ons concept is dat wie om een of andere reden een workshop mist, die pakweg twee maanden later al kan inhalen. De cursus is iets goedkoper (650 euro, red.) in vergelijking met die bij Syntra West (700 à 950 euro afhankelijk van de vestiging, red.). En wij beperken ons tot de essentie, wat de cursisten appreciëren. Zolang de inzet er is, laat ik de cursist niet los tot hij of zij het brevet van rijinstructeur in handen heeft. We willen immers blijvers in de sector.”

Karin Verleysen geeft nog mee dat ze van plan is om in het voorjaar 2023 haar eigen rijschool naar Alveringem over te brengen. Leerlingen kunnen vanaf dan voor zowel theorie- als praktijklessen cat. B (personenauto) in de Wijdouwbeekstraat terecht.

Meer info: www.platform-rijschoollesgever.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier