Alle dorpsbewoners van Oostvleteren hebben weer gas na leidingbreuk
Na zes dagen noeste arbeid in weer en wind zijn de laatste aansluitingen hersteld van zo’n 280 adressen in Oostvleteren, die zonder gas vielen door een leidingbreuk. Om het probleem op te lossen, werden meer dan vijftig putten gemaakt in de dorpskern. En die moeten nog een tijdje open blijven.
Het was in Oostvleteren alle hens aan dek voor medewerkers van netbeheerder Fluvius: al sinds vorige week donderdag werkten ze van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat om zo’n 280 adressen opnieuw van gas te voorzien na een waterlek in de gasleiding tijdens afbraakwerken op een werf bij de Hendrik Deberghstraat.
Intussen toonden de dorpsbewoners begrip én hun warm hart door de techniekers koffie, chocomelk, taart en soep aan te bieden. Enkele inwoners brachten ook elektrische vuurtjes en kookplaten binnen in het gemeentehuis om anderen wat warmte te bieden.
“Tegen dinsdagavond hebben alle dorpsbewoners opnieuw gas”, zegt David Callens, woordvoerder van Fluvius. “We proberen nog enkele bewoners, die momenteel niet thuis zijn, te bereiken om hun aansluiting in orde te brengen.”
Het gemeentebestuur van Vleteren gaf achteraf nog een typisch Vleters afscheidsgeschenkje: een zakje met drie bekende streekbiertjes voor elke medewerker. “Onze inwoners toonden hun warm hart, ook al hadden ze het koud. De gemeente kon niet achterblijven”, vertelt schepen Bram Coppein (Landelijke Volkspartij).
Putten nog even open
Een aannemer maakte in opdracht van Fluvius meer dan vijftig putten om het water uit de gasleiding te zuigen, onder meer in de buurt van de Hendrik Deberghstraat, die een paar jaar geleden pas vernieuwd werd.
“Dezelfde aannemer zal de putten weer dichtmaken, maar ze blijven de komende dagen nog open. Er kan namelijk nog restwater aanwezig zijn. Dit moet gecontroleerd en uitgezogen worden. Tegen de kerstvakantie zouden alle putten weer dicht moeten zijn”, besluit David Callens.
“Dat zou een mooi kerstcadeau zijn”, reageert Coppein. “Het is niet zoals in de oorlog, maar we zien er de ene put naast de andere. De gemeente draagt in dit verhaal geen verantwoordelijkheid en kan er zelf weinig aan doen, maar we hebben samen met het gemeentepersoneel wel al het mogelijke gedaan om onze inwoners te helpen.”
(TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier