Acuut tekort aan vrijwilligers in Ruiselede: “Steeds minder mensen willen tijd vrijmaken”

Iedereen wil graag helpen als vrijwilliger, maar de financiële noden en de drukte zijn de laatste jaren veranderd. © gf
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Nog tot en met 10 maart wordt de ‘Week van de Vrijwilliger’ gevierd en dat mag ook wel, want genoeg vrijwilligers vinden wordt steeds moeilijker. Sociale organisaties, de brandweer, de speelpleinwerking en zelfs fietsclubs zijn naarstig op zoek in Ruiselede. “Jongere mensen hebben steeds meer geld nodig en het is bekend dat je als vrijwilliger niet het grote geld verdient”, klinkt het.

Woonzorgcentra, voetbalclubs, jeugdkampen, toneelverenigingen… het leeft allemaal bij de gratie van de vrijwilliger. In Vlaanderen zijn er maar liefst 750.000 vrijwilligers actief en toch kan niet aan alle nood voldaan worden. Dat geldt ook voor onze regio. Alleen al in het voorjaarsnummer van het Infoblad van Ruiselede wordt er op vier verschillende bladzijden naar vrijwilligers, digihelpers en animatoren gehengeld. Sterker nog: wanneer we enkele telefoontjes plegen met organisaties over het hoe en het waarom, wil bijna niemand met naam vermeld worden. Het probleem is bekend, maar er lijkt een zeker taboe rond te bestaan.

Er zijn nog veel vrijwilligers actief, maar recent staat de sector onder druk

“Het is al enkele jaren een feit dat het steeds moeilijker wordt om genoeg animatoren te vinden”, geeft een woordvoerder van de Speelpleinwerking toe. “In principe is zo’n activiteit ideaal voor wie graag met kinderen omgaat en ook een centje wil bijverdienen. Mits de nodige inspanningen slagen we er elk jaar wel in om onze activiteiten rond te krijgen. Maar het is niet evident.”

Groot avontuur

‘Vrijwilligerswerk is een ontdekkingsreis’ is het thema voor de huidige ‘Week van de Vrijwilliger’, omdat de tocht door vrijwilligersland beschouwd wordt als een groot avontuur vol boeiende ontmoetingen en ervaringen. Maar de realiteit klinkt minder rooskleurig. “Meer en meer mensen hebben een druk gezinsleven en kunnen minder tijd vrijmaken”, zegt een personeelsverantwoordelijke van het Sociaal Huis aan de Kasteelstraat. De ene periode lukt dat al makkelijker dan de andere. Maar het klopt wel, dat het soms moeilijk is om aan voldoende vrijwillige hulp te raken.”

Het is dan ook niet toevallig dat enkele weken geleden zo’n 36 vrijwilligers speciaal in de bloemetjes werden gezet, omdat ze vorig jaar niet minder dan 423 verjaardagsbezoeken brachten aan 80-plussers in Ruiselede.

Uitstervend ras

Voorzitter Isabelle Delarue van Veloclub Ruiselede Sportief is naarstig op zoek naar signaalgevers voor de organisatie van wielerwedstrijden. “Als signaalgever vervul je een cruciale rol tijdens de wedstrijd. Je bent verantwoordelijk voor zowel de veiligheid van de renners en toeschouwers als voor de andere weggebruikers”, klinkt het in een werfkadertje in het Infoblad. “Signaalgevers zijn een uitstervend ras”, bevestigt Delarue. “Je moet paraat staan door weer en wind, toeschouwers en bestuurders willen niet altijd naar je luisteren… er zijn leukere dingen om in je vrije tijd te doen. Tegenwoordig zijn er bijna in elk gezin tweeverdieners en die zijn blij wanneer ze in het weekend wat kunnen uitblazen.”

Zijn er na de publicatie in het Infoblad dan toch enkele kandidaten komen opdagen? “Helaas, tot dusver hebben we geen enkele reactie gekregen”, klinkt het een beetje moedeloos.

Wie graag eens de handen uit de mouwen steekt om organisaties te helpen kan hier terecht: Speelpleinwerking (051 68 73 73) – Sociaal Huis (051 68 94 84) – Veloclub Ruiselede Sportief (0476 79 41 69).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier