‘Action Man’ Arne Deprez: “De kassabediende keek raar op, maar ik heb ze uiteindelijk toch meegekregen”

Redactie KW

De ene ‘actieheld’ is de andere niet… en dus creëerde Arne Deprez uit Sint-Michiels een nieuwe superheld.

‘Action Man is not the hero Facts needs, he’s the hero Facts can afford’. De lijfspreuk waarmee Arne Deprez op de FACTS-beurs in Flanders Expo furore maakte gehuld in winkelzakken van de Action, zal bij Batmanliefhebbers misschien een belletje doen rinkelen. Het is een zinspeling op de bekende quote uit The Dark Knight. “Mijn Action Man was een uit de hand gelopen grap.”

Cosplayer Arne Deprez (24) volgt momenteel de opleiding Devine (Digital Design and Development) aan Howest. “Websites en apps ontwikkelen, video editing, Devine is een richting waar je vele kanten mee op kan. En ik ben ook graag met veel tegelijk bezig”, zegt hij. Zo heeft Arne bijvoorbeeld een zwak voor het surrealisme van Salvador Dali – hij heeft er de kierewiete snor van gepikt. “Maar ik ben ook een die-hard Pokémonfan. De filmpjes waarmee ik mijn onlinevrienden aan het lachen maak, zijn er meestal aan gerelateerd.”

Voor zijn verjaardag heb ik Arne een Pikachu-kostuum cadeau gedaan

Het is Arnes huidige ‘hobbyprojectje’, vroeger liet hij zich vooral uit via de fotografie. Een passie die in de familie blijkt te zitten. “Mijn opa was fotograaf, en mijn mama is het ook”, aldus Arne. Maar de mama houdt het klassieker. “Arnes werk is inderdaad behoorlijk abstract”, beaamt ze. “Maar ik ben fan en probeer hem zoveel mogelijk te stimuleren. Thuis heeft Arne volledige vrijheid, ook als ik van mijn werk kom en hij met zijn gezicht tussen de scanner zit. Outside the box-denken, daar is Arne altijd al goed in geweest.”

Die moeder-zoonrelatie blijkt dus wel snor te zitten. “Creativiteit is de peper en zout van het leven, en het schept ook een extra band tussen ons. Voor zijn verjaardag heb ik Arne een Pikachu-kostuum cadeau gedaan.”

'Action Man' Arne Deprez:

Arnes Action Man was een uit de hand gelopen grap, vertelt hij. “Ik lag in bed met mijn vriendin toen ik het idee mij plots te binnen schoot: een pak gemaakt uit winkelzakken van de Action, waarom niet? De kassabediende keek raar op, maar ik heb ze uiteindelijk toch meegekregen.”

De kassabediende keek raar op toen ik om die zakken vroeg, maar ik heb ze uiteindelijk toch meegekregen

De kassabediende keek raar op, maar ik heb ze uiteindelijk toch meegekregen. “Veel cosplayers zijn vaste klant bij Action”, verduidelijkt Arne, “Je vindt er nu eenmaal goedkoop gerief.”

Ook hijzelf laat er zich graag verrassen. “En dan ben ik uiteindelijk toch altijd veel geld kwijt“, lacht hij.

Action Man werd een hit op FACTS. “Plots werd ik herkend op school en in de Game Mania. Vooral door geeks, maar ook bij ma op het werk hadden ze ervan gehoord. Om eerlijk te zijn voelde ik me er wat ongemakkelijk bij toen ik op FACTS naar het podium werd geroepen. De meeste cosplayers steken echt wel veel tijd en energie in hun pakken en ik stond daar in mijn zakken van de Action… Bang dat ze zouden denken dat ik het in het belachelijke trok.”

Eigenlijk zijn het wandelende kunstwerken

Arne voegt er daarom ook aan toe dat hij veel bewondering heeft voor de cosplayers. “Eigenlijk zijn het wandelende kunstwerken. Wat ik doe, zou je ergens een vorm van ‘performance art’ kunnen noemen. Een beetje dadaïsme misschien: de kunstwereld op zijn kop…”

Voor Arne is het cosplayen ook een vorm van escapisme. “Veel cosplayers zijn eerder aan de verlegen kant. Wij geeks zijn een beetje wereldvreemd, we wijken lichtjes af van de norm. Maar we zijn anderzijds ook zeer aangename mensen.”

Volgens Arne bestaan ze in duizend-en-één gradaties. “Gamers, bingewatchers,… Zelf ben ik een grote fan van The Big Bang Theory, de Amerikaanse sitcom over een paar nerds die samenhokken op een appartement. ‘Nerd’ zijn is tegenwoordig een eer, het is fijn om nerd te zijn.”

Op FACTS komt Arne gelijkgestemde zielen tegen. Het cosplayen noemt hij een vorm van vrijheid. “Er staat geen limiet op wat je kan en moet. In dat licht kan je ook mijn ‘Arne van de toekomst’-verhaal zien, ik schiep daarvoor een soort post-apocalyptische wereld die bevolkt wordt door wezens met onder meer een bloem als hoofd”, vertelt hij.

Ondanks alles blijkt Arne ook zijn serieuze kant te hebben. “Mijn eindwerk gaat over seksuele intimidatie bij jongeren. Ach, het is gewoon verrijkend om jezelf af en toe eens in een andere rol te dwingen. Op school stond ik bekend als ‘den alternatieven’, maar ik stond ook wel graag lichtjes in de belangstelling”, glimlacht hij. “Al ik heb ik nooit per se ‘die man in plastic zakken’ willen zijn…”

(WK)