Acteur Maarten Ketels exposeert… en slaapt in Kortrijkse kapel

Aan het altaar wordt een bed gebouwd, waar Maarten in zal slapen. © Kurt De Schuytener
Bert Vanden Berghe

Vanaf donderdag 17 oktober gaat het Wonder Creativity Festival van start in Kortrijk. In de leegstaande Kapel van de Zusters Paulinen verzamelt acteur Maarten Ketels creatieve designers die hun werk exposeren. Zijn toewijding is zo groot dat hij er zelfs blijft slapen.

De Kapel van de Zusters Paulinen mag gerust een verborgen pareltje genoemd worden in het hart van Kortrijk. Je passeert haast achteloos in de Groeningestraat langs de neobarokke kapel uit 1889. “Ik kende het ook niet, terwijl ik hier vlakbij op school zat”, vertelt Maarten Ketels, met roots in Lendelede.

De meeste mensen kennen hem als acteur, uit onder meer fictiereeksen als De Rodenburgs, De Luizenmoeder, Onder Vuur en Juliet. Daarnaast is hij een gepassioneerd meubelmaker en een artistieke creatieveling. Zo sliep hij ooit twee weken in een houten huisje in het Antwerps Centraal Station en bouwde hij een replica van een 19de eeuwse zigeunerwagen. “Deze keer wilde ik iets doen met een parking, maar ik vond niet meteen een partner. Toen ik hier rondliep in Kortrijk, botste ik op dit pand met daaraan een bord van The Rock real estate. Ik belde met zaakvoerder Peter Ronsse, en hij was meteen gewonnen voor het idee om in deze ruimte een expo te organiseren.”

Authentiek werk

Maarten maakt al sinds jaar en dag prachtige, kleurrijke meubels onder de naam RedKettle furniture. “Ik heb altijd graag gesnapt hoe dingen in elkaar zitten”, zo vertelde Maarten begin dit jaar nog aan KW. “Als kind maakte ik alles kapot. Alles wat ik had, brak ik in twee of sloeg ik tegen de grond om te kijken hoe dat materiaal reageerde. Als ik erop terugkijk, waren dat mijn eerste studies. Ik was geen makkelijk kind, nee. Op mijn vijftiende kreeg ik van mijn nonkel mijn eerste wipzaagje. Daarmee maakte ik een voetbaldoel voor mijn broer en mezelf. Toen zag ik dat je ideeën werkelijkheid konden worden. Op de toneelschool vergeleek Lucas Vandervorst ons vak met een ambacht als meubelmaken. Ik was jong, naïef en onzeker. Als ik een opleiding volg als meubelmaker, ga ik het misschien snappen, dacht ik. Nu, zoveel jaar later, begrijp ik het.”

Samen met zijn broer Simon wil hij onder de vlag ‘RedKettle Gallery’ een platform bieden aan bevriende designers. “Als ik mijn eigen meubels in de verf wil zetten, kan ik dat even goed doen voor anderen”, aldus Maarten. “Sommige, zoals Pieter Bostoen, ken ik al van toen ik zelf begon met meubels maken. Gaandeweg leerde ik nog heel wat andere mensen kennen. Met RedKettle Gallery willen we voor verbinding zorgen en authentiek werk presenteren van de hoogste kwaliteit. Dit zijn de erfstukken van morgen. Weet je, het gaat één voor één om passieprojecten van mensen die naast hun dagtaak als designers ook nog hele coole dingen doen. Vaak ontbreekt hen de tijd om het ook nog eens in de markt te zetten. Met deze expo wil ik het brede publiek laten kennis maken met hun werk, maar het is ook fijn om te zien dat ze elkaar ook beter leren kennen. Ze raken aan de praat en helpen elkaar, waardoor er misschien nog meer geweldige dingen kunnen ontstaan.”

Maarten maakt sinds jaar en dag onder meer dit soort kasten.
Maarten maakt sinds jaar en dag onder meer dit soort kasten. © GF

“Wie er allemaal te zien is? Je vindt er onder meer werk van Pieter Bostoen, die de Kerstmarkt in Brugge volledig vormgegeven heeft. Lander Vandemoortele maakt prachtige objecten zoals een schommelstoel. Felix Demeyere verwerkt dan weer keramieken tegeltjes in knappe meubels. Sander Demeulemeester werkt met marmer dat hij zelf gaat halen in Italië, terwijl Thibeau Scarcériaux kogelvrij glas herwerkt door erop te schieten. Ik ben ook blij dat er ook vrouwen zoals Anne Hofmans en Christl Dekimpe hun medewerking verlenen. Je kan er kennis maken met schilderwerk van Xander Materné en haast sculptureel werk van Benjamin Pattyn, werk van Sergeant-Oak dat ook te zien is in The Jane… Enfin, te veel om op te noemen. Ik trek grote ogen bij het zien van al die passie, dat ambacht en design.”

Eén van de werken van Pieter Bostoen.
Eén van de werken van Pieter Bostoen. © GF

Opvallend: zijn eigen werk is er straks niet te zien. “Logistiek was het moeilijk rond te krijgen, maar ik vind het allerminst erg om anderen op het podium te zetten in de plaats.” Aan toewijding overigens geen gebrek, want omdat er een alarmsysteem in het pand ontbreekt, blijft Maarten er zelf overnachten. “Er wordt een bed aan het altaar gebouwd. Een machtige plek om te blijven slapen. Dit wordt echt heel cool om te doen én te bezoeken.”

Het Wonder Creativity Festival vindt plaats van donderdag 17 oktober tot 3 november. Van donderdag tot zondag kan je de expo van RedKettle Gallery in de kapel in de Groeningestraat 1 bezoeken. Op 26 oktoberis er ook een cocktailavond. Alle info vind je op www.wonderkortrijk.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier