Aan tafel bij de familie Cosaert: “We eten altijd in de zetel”

Kevin Cosaert (27) en Charissa Vervaecke (25) runnen Bistro Bloesem in de Kapucijnenstraat. Zelf gaan ze graag uit eten, maar thuis zitten ze zelden aan tafel. “We eten altijd in de zetel”, luidt het.

Charissa en Kevin eten thuis nooit aan tafel. Voor de televisie ‘smoefelen’ ze met hun bord op schoot in de zetel. © EDB

Kevin Cosaert en Charissa Vervaecke wonen met hun dochtertje Juliétte (8 maanden) en twee hondjes op de grens van Kortrijk en Harelbeke. Drie jaar geleden openden ze hun bistro Bloesem in de Kapucijnenstraat in Kortrijk. Charissa kookt en Kevin staat in de zaal. “We doen samen de mise-en-place.”

Het koppel vertoeft veel in hun restaurant. “Jammer genoeg kunnen we niet boven de zaak wonen, en moet er hier dag en nacht iemand zijn nadat ons dochtertje van de crêche komt. Wat onze hondjes overdag uitspoken, volgen we van in onze bistro met camera’s.”

‘Smoefelen’ in de zetel

Ontbijten doen Kevin en Charissa nooit. “We gaan van ’s morgens naar onze bistro. Rond 9.30 à 10 uur zijn we al een tijdje aan het werk en halen we ergens een belegd broodje of worstenbroodje.” Na de middagshift gaat het koppel naar huis om te eten, hun hondjes te verzorgen en kindje af te halen. Charissa blijft thuis tot Juliétte rond 18.15 uur in bed moet en de oppas er is. Eten brengt het koppel nooit mee van hun bistro. “We houden ons privé gescheiden van onze boekhouding. We gaan zelfs naar een andere slager en nemen graag zelf uit de rekken waar we zin in hebben.”

Charissa kookt nog eens als ze ’s namiddags thuiskomt. “We eten soms worst, kaashamburgers, vogelnestjes of schnitzels, maar eigenlijk zijn wij echt heel verzot op biefstuk met frietjes. We zouden dat elke dag eten, zonder groenten. Als het echt te laat is, halen we soms ook ergens een dagschotel.” Voor Juliétte daarentegen wordt alles vers bereid. Om 16 uur krijgt ze ook verse fruitpap met drie stukken fruit erin.

“’s Morgens en ’s avonds drinkt ze haar fles melk. Die kan ik tijdens de week zelf geven, maar in het weekend is het de oppas die het doet.” Kevin en Charissa eten nooit aan tafel. “In de keuken eten is zo ‘keukenachtig’ en aan tafel eten we enkel als er volk over de vloer komt. We volgen ’s namiddags onze series op televisie en ‘smoefelen’ ondertussen in de zetel met ons bord op de knieën.” Als de avondshift erop zit, gaat het koppel nog vaak iets eten of drinken in Kortrijk. “Dat kan pitta, een bakje frieten of een pizza zijn. We weten wel dat het niet gezond is om – zeker ’s nachts – nog zo’n vettige troep binnen te spelen, maar veel horecamensen doen het op die manier.”

Alles vers bereid

In hun bistro maakt Charissa stoofvlees, vispannetjes, een hertenstoofpotje en verse kroketjes, wordt de vis zelf gekuist, snijdt ze zelf frietjes en maakt ze zelf mayonaise. Thuis gaat het bereiden van eten er iets sneller aan toe. “We hebben ook niet veel tijd ’s namiddags.”

In hun bistro is het op weekdagen nu heel wat kalmer door de Leiewerken. “Nu er ook nog eens eenrichtingsverkeer is op de brug in de Leiestraat, daalt de omzet van alle horecazaken in onze straat. We krijgen vaak telefoons van mensen die vragen hoe ze tot bij ons kunnen geraken, maar bij de stad krijgen we geen gehoor. Hopelijk wordt het beter als de Leieboorden klaar zijn!”

Waarom hou je van Kortrijk?

“Kortrijk is een mooie stad met charmes. De laatste maanden willen ze Kortrijk wel te veel onder de aandacht brengen. Men wil Kortrijk met Gent vergelijken, maar een stad als Kortrijk kan die drukte niet aan. Met de koopzondagen stond het verkeer al stil. Er zijn ook teveel fietsstraten en zones 30. Nu wil men eenrichtingsverkeer richting centrum op de brug in de Leiestraat. De mensen weten niet meer hoe ze ons moeten bereiken. Ons restaurant is dicht bij de verlaagde Leieboorden gelegen, en als die open zijn zullen we in de zomer wel wandelaars over de vloer krijgen. Als het echter regent of koud is gaan de mensen niet komen met hun paraplu. De mensen willen zo dicht mogelijk parkeren.”

Wat doe je dit weekend?

“Aangezien ons restaurant open is op zaterdag en zondag, zijn onze sluitingsdagen op maandag en dinsdag.” Charissa poetst het huis op maandag en op dinsdag strijkt ze. “Elke maandag wordt ook de administratie van de zaak in orde gebracht worden”, aldus Kevin. Over de middag gaan Kevin en Charissa op het gemak iets eten. ’s Namiddags gaan ze naar K in Kortrijk om er te shoppen. “Dinsdagmorgen moeten we naar Kind en Gezin met Juliétte. ’s Namiddags doen we de nodige bestellingen voor ons restaurant en als dit afgewerkt is gaan we eens op familiebezoek. We proberen op dinsdag vroeg thuis te zijn, want de dag erop starten we onze zaak weer op voor de volgende week.”

(Els Deleu)

Wat is je favoriete plekje?

Kevin en Charissa vertoeven graag in de Kapucijnenstraat, waar hun bistro gelegen is. “We komen goed overeen met onze buren. We gaan eigenlijk overal graag naar toe, en als het ons niet aanstaat, keren we gewoon niet meer terug. We steunen graag al onze collega’s in Kortrijk, maar gaan ook graag eens wandelen aan de zee en genieten ook van een weekendje kust. In de zomer zit het koppel graag aan een cocktailhut op het strand. Charissa is ook graag thuis, maar Kevin trekt er op dinsdag soms wel eens op uit. In 2017 leerden Kevin en Charissa nog een hotel kennen in Turkije. “Normaal gaan we geen twee keer naar dezelfde plaats, maar alles was er zo perfect, dat we zeker nog teruggaan.”

Waarom hou je van Kortrijk?

“Kortrijk is een mooie stad met charmes. De laatste maanden willen ze Kortrijk wel te veel onder de aandacht brengen. Men wil Kortrijk met Gent vergelijken, maar een stad als Kortrijk kan die drukte niet aan. Met de koopzondagen stond het verkeer al stil. Er zijn ook teveel fietsstraten en zones 30. Nu wil men eenrichtingsverkeer richting centrum op de brug in de Leiestraat. De mensen weten niet meer hoe ze ons moeten bereiken. Ons restaurant is dicht bij de verlaagde Leieboorden gelegen, en als die open zijn zullen we in de zomer wel wandelaars over de vloer krijgen. Als het echter regent of koud is gaan de mensen niet komen met hun paraplu. De mensen willen zo dicht mogelijk parkeren.”

Wat doe je dit weekend?

“Aangezien ons restaurant open is op zaterdag en zondag, zijn onze sluitingsdagen op maandag en dinsdag.” Charissa poetst het huis op maandag en op dinsdag strijkt ze. “Elke maandag wordt ook de administratie van de zaak in orde gebracht worden”, aldus Kevin. Over de middag gaan Kevin en Charissa op het gemak iets eten. ’s Namiddags gaan ze naar K in Kortrijk om er te shoppen. “Dinsdagmorgen moeten we naar Kind en Gezin met Juliétte. ’s Namiddags doen we de nodige bestellingen voor ons restaurant en als dit afgewerkt is gaan we eens op familiebezoek. We proberen op dinsdag vroeg thuis te zijn, want de dag erop starten we onze zaak weer op voor de volgende week.”

(Els Deleu)

Wat is je lievelingsgerecht?

Thuis én op restaurant is het lievelingsgerecht biefstuk met frietjes. “Dan nemen we soms een carpaccio als voorgerecht.” Op restaurant genieten Kevin en Charissa eerst van een aperitief. Kevin drinkt graag Passoa natuur, maar ook picon en gin tonic staan op zijn lijstje. Charissa drinkt één aperitief en één glaasje wijn, want zij zit altijd aan het stuur. Als dessert kiest Charissa soms appeltaart, terwijl Kevin eerder Baileys met ijs of Baileys Coffee kiest. “Maar eigenlijk zijn wij geen echte ‘dessertmensen’. We nemen liever hapjes bij het aperitief.” Kevin en Charissa zijn sociale drinkers. “Thuis drinken we nooit alcohol. In ons restaurant gebeurt het dat we een glas wijn of een Passoa drinken als het laatste bord door is.”

Wat is je favoriete plekje?

Kevin en Charissa vertoeven graag in de Kapucijnenstraat, waar hun bistro gelegen is. “We komen goed overeen met onze buren. We gaan eigenlijk overal graag naar toe, en als het ons niet aanstaat, keren we gewoon niet meer terug. We steunen graag al onze collega’s in Kortrijk, maar gaan ook graag eens wandelen aan de zee en genieten ook van een weekendje kust. In de zomer zit het koppel graag aan een cocktailhut op het strand. Charissa is ook graag thuis, maar Kevin trekt er op dinsdag soms wel eens op uit. In 2017 leerden Kevin en Charissa nog een hotel kennen in Turkije. “Normaal gaan we geen twee keer naar dezelfde plaats, maar alles was er zo perfect, dat we zeker nog teruggaan.”

Waarom hou je van Kortrijk?

“Kortrijk is een mooie stad met charmes. De laatste maanden willen ze Kortrijk wel te veel onder de aandacht brengen. Men wil Kortrijk met Gent vergelijken, maar een stad als Kortrijk kan die drukte niet aan. Met de koopzondagen stond het verkeer al stil. Er zijn ook teveel fietsstraten en zones 30. Nu wil men eenrichtingsverkeer richting centrum op de brug in de Leiestraat. De mensen weten niet meer hoe ze ons moeten bereiken. Ons restaurant is dicht bij de verlaagde Leieboorden gelegen, en als die open zijn zullen we in de zomer wel wandelaars over de vloer krijgen. Als het echter regent of koud is gaan de mensen niet komen met hun paraplu. De mensen willen zo dicht mogelijk parkeren.”

Wat doe je dit weekend?

“Aangezien ons restaurant open is op zaterdag en zondag, zijn onze sluitingsdagen op maandag en dinsdag.” Charissa poetst het huis op maandag en op dinsdag strijkt ze. “Elke maandag wordt ook de administratie van de zaak in orde gebracht worden”, aldus Kevin. Over de middag gaan Kevin en Charissa op het gemak iets eten. ’s Namiddags gaan ze naar K in Kortrijk om er te shoppen. “Dinsdagmorgen moeten we naar Kind en Gezin met Juliétte. ’s Namiddags doen we de nodige bestellingen voor ons restaurant en als dit afgewerkt is gaan we eens op familiebezoek. We proberen op dinsdag vroeg thuis te zijn, want de dag erop starten we onze zaak weer op voor de volgende week.”

(Els Deleu)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.