80 jaar na crash krijgt piloot George Reid een monument in Maldegem
Bijna 80 jaar nadat hij met zijn spitfire neerstortte in de Bogaardestraat werd het standbeeld van piloot Georges Reid aan de rotonde in de Brugse steenweg onthuld.
Wie vanuit Brugge of Knokke Maldegem binnenrijdt, kan niet naast het monument van Georges Reid kijken dat afgelopen zaterdag tijdens een sfeervolle plechtigheid werd onthuld. Schepen Annelies Lammertyn blikte tijdens de plechtigheid even terug op het leven van de piloot en de lange weg die er door mensen van Maldegem werd afgelegd om het vliegtuig op te graven, de piloot te identificeren en als kroon op het werk de onthulling van het monument mogelijk te maken.
Motorpech
Georges Reid werd op 14 december 1917 in Canada geboren. Hij was 38 toen hij in dienst trad bij de Royal Air Force. Hij maakte carrière als piloot van de spitfires, vliegtuigen die bommenwerpers bij hun opdrachten begeleidden. Op 28 oktober 1944 kreeg zijn toestel boven Maldegem motorpech en stortte neer in de Bogaardestraat. Pas eind november 1995 kwamen Frank Raeman en Boudewijn De Schepper na een tip van Robert De Smet te weten dat er op zijn wei nog een vliegtuig in de grond zat. Frank en Boudewijn en de ondertussen overleden Fernand Elias zijn er na veel opzoekingswerk in geslaagd het vliegtuig op te graven. Het duurde nog drie maanden voor de identiteit van de piloot kon achterhaald worden.
Op 6 september 1996 werd Georges Reid met militaire eer op het Canadees kerkhof in Adegem begraven. Dat zou het einde van het verhaal kunnen zijn, ware er niet Robin Van Kerschaver die reeds van in zijn kinderjaren belangstelling heeft voor alles wat met WO I en WO II te maken heeft.
“Toen ik het verhaal van Georges Reid te horen kreeg, ontstond het idee om hem in Maldegem een standbeeld te geven. Mijn voorstel kreeg de goedkeuring van het gemeentebestuur. Samen met kunstenaars Guy Cuypers en Guy du Chène ontwierp ik een historisch juist beeld van Georges Reid. Boudewijn De Schepper stelde de opgegraven motor van het vliegtuig ter beschikking om deel uit te maken van het monument. De voorbereidingen hebben verschillende maanden geduurd maar vorige week kon het monument aan de rotonde van de Brugse Steenweg geplaatst worden”, aldus Robin. (LV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier