18de-eeuwse patriciërswoning wordt nieuwe uitvalsbasis kunstencentrum Wit.h

De herenwoning is gebouwd in 1771 en sinds 1983 beschermd als patriciërshuis © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Wit.h is een sociaal-artistieke organisatie die werkt met mensen met een beperking of psychische kwetsbaarheid. Ze waren al geruime tijd op zoek naar een grotere werk- en toonplek in Kortrijk. De beschermde 18de-eeuwse patriciërswoning van het OCMW in de Groeningestraat bleek hiervoor een geschikte locatie.

Het stadsbestuur keurde afgelopen maandag de verhuur goed van de herenwoning in de Groeningestraat 25 aan vzw Wit.h. “Via de werking van Wit.h krijgt het gebouw een meer publiek karakter en zullen de Kortrijkzanen op geregelde tijdstippen mee kunnen genieten van deze erfgoedparel van het OCMW die lang in privégebruik was”, zegt Philippe De Coene, schepen van Onroerend Erfgoed en Gelijke Kansen. Het interieur van de woning in de Groeningestraat 25 – gebouwd in 1771 en sinds 1983 beschermd als patriciërshuis – bevat nog heel wat waardevolle erfgoedelementen zoals een wit-zwarte marmeren vloer, houten lambrisering, Lodewijk XV-stucwerk, historische schouwen in Regence- en Empirestijl en een indrukwekkende traphal met houten bordestrap.

“Kortrijkzanen zullen op geregelde tijdstippen mee kunnen genieten van deze erfgoedparel van het OCMW die lang in privégebruik was” – schepen De Coene

Wit.h kan het gebouw de eerste zes maanden gratis huren om de nodige opfrissingswerken uit te voeren. Daarna kan de woning aan gunstige voorwaarden gehuurd worden op voorwaarde dat Wit.h het ook inzet voor een sociaal-artistieke werking met een semi-publiek karakter. “Wit.h zoekt al geruime tijd een grotere werk- en toonplek in Kortrijk. Een werkplek waar personen met een handicap en/of psychische kwetsbaarheid in kleine collectieven tijdelijk en projectmatig kunnen samenwerken met professionele kunstenaars. Het pand in de Groeningestraat beantwoordt ruimschoots aan deze noden”, besluit Luc Van Dierendonck van Wit.h vzw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier