168 uren activiteiten in Marke: “De Warmste Week naar hier brengen”

(foto EDB)
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

De 168 uren van Marke moet een hele week vol activiteiten worden in de gemeente. Zo kan iedereen ook in de deelgemeente het hartverwarmende gevoel van De Warmste Week beleven.

Erwin Vandendriessche, Bart Kesteloot en Nicolas Beugnies namen het bijzondere initiatief voor de 168 uren van Marke. “De naam werd symbolisch gekozen. We doen het naar aanleiding van De Warmste Week, en één week telt 7 dagen keer 24 uren, goed voor 168 uren”, glimlacht het trio. Een hele week lang zijn er in Marke activiteiten naar aanleiding van De Warmste Week. “De bedoeling is om tijdens dezelfde periode als De Warmste Week in Kortrijk een alternatief in Marke aan te bieden op kleinere schaal en ook naar buiten te komen met Marke als groep. We gaan de leegloop in Marke tegen door allerhande activiteiten te organiseren.”

Kerstdorp

De activiteiten in Marke starten vanavond al, op vrijdag 13 december. Van woensdagnamiddag 18 tot en met maandagavond 23 december is er telkens tot 23 uur een kerstdorp op de parking van de kerk. “Er is eten en drank en er zijn allerhande optredens. We kunnen ook een platform aanbieden voor elke Markse persoon, vereniging of handelaar die iets wil organiseren”, aldus Erwin. Om alles overzichtelijk te houden, werd een kalender opgemaakt waar bijgehouden wordt wat er waar en wanneer te doen is.

Alle opbrengsten van wat door de 168 uren van Marke zelf georganiseerd wordt worden verdeeld onder begeleidingscentrum Bemok en vzw Ontrafel, twee Kortrijkse organisaties. Elke deelnemer die zelf een actie organiseert, kiest zelf zijn of haar goed doel. “De deelnemers storten naar hun eigen goed doel, maar alle inkomsten van Marke willen we wel samentellen in één symbolische cheque om te overhandigen op De Warmste Week”, zegt Bart nog.

De acties zijn heel uiteenlopend en gaan van verkoopacties tot wandelingen, spaarpotacties en een tombola maar ook een petanquetornooi, sportactiviteiten, revues, optredens, een wereldrecordpoging, creatieve activiteiten en kinderanimatie, een kaarting, een pokermarathon, een signeersessie van Xavier van Rox en zelfs het bezoek van een kerstman

Schijt je rijk

In het kerstdorp op Plaats zijn er elke dag optredens of dj-sets. “Hiervoor tekenden verschillende Markenaren en streekgenoten present”, stelt Nicolas. “Er zijn er te veel om op te noemen, maar het programma is te vinden op de Facebookpagina ‘de 168 uren van Marke’. Op weekdagen kan het muzikale programma om 17 uur starten en op zaterdag en zondag kan dit al om 11 uur zijn.” De standen op de kerstmarkt zijn afwisselend ter beschikking van de verschillende deelnemers.

Een grote activiteit waar verschillende handelaars en verenigingen aan meewerken is ‘Schijt je rijk’. Bij verschillende handelaars en organisaties kan je daarvoor lotjes aan 5 euro per stuk aankopen voor het goede doel. Op zondag 22 december wordt tussen 12 en 14 uur een koe losgelaten bij boerderij Bonne in de Preshoekstraat. Het veld is ingedeeld in verschillende vakken per lotje. Wie deelneemt, maakt kans op een prijzenpot tot 2.000 euro.