Wevelgem 2013/2018: CD&V blijft, oppositie verandert

De nieuwe gemeenteraad met bovenaan Andy Vervaeke, Arnold Seynnaeve, Filip Daem, Dietrich Van Valckenborgh, Sander Deflo, Agna Mollefait, Hendrik Vanhaverbeke, Jasper Stragier, Luc Defraye en Henk Vandenbroucke. In het midden van links naar rechts staan Hannelore Carlu, Ann Steelandt, Daphne Flamez, Kevin Defieuw, Katrien Messely, Francies Debels, Marnix Vansteenkiste, Sofie Mol, Nico Hellebuck, Chris Loosvelt, Hendrik Libeer en Marcel Masquelin. Vooraan zitten Stijn Tant, Bernard Galle, Lobke Maes, secretaris Kurt Parmentier, Jacques Vanneste, Jan Seynhaeve, Mathieu Desmet, Geert Breughe, Frank Acke en Marie De Clerck. © a-RSW
Stefaan Lernout

De meeste raadsleden maakten de zes jaar vol, dat is alvast bij CD&V het geval. Bij de oppositie stond echter meer dan de helft van de verkozenen zijn zetel af. Daarbij een aantal opvallende namen zoals Henk Vandenbroucke en Wolf Vlaeminck, respectievelijk lijsttrekker en -duwer bij Groen in 2012. Ook Arnold Seynnaeve, het oppositielid met de langste staat van dienst, verliet de gemeenteraad.

Wevelgem 2013/2018: CD&V blijft, oppositie verandert

“Als je aan iets begint, dan moet je het ook afmaken.” Dat lijkt wel het advies dat CD&V gaf aan zijn kandidaten in 2012. Niet één van de verkozenen gaf immers zijn zitje af in de loop van deze legislatuur. Ook niet de opvolgers van Chris Loosvelt en Frank Acke die zelf een plaats in de OCMW-raad prefereerden. Dat lag dan wel even anders bij de oppositie. Zowel bij N-VA, SP.A als Groen viel er op dat vlak heel wat dynamiek te bespeuren. Bij SP.A liet Fanny Vervaeke haar stek aan Andy Vervaeke, geen familie trouwens. Andy liet zich een jaar geleden dan weer zelf vervangen toen hij een eigen zaak begon.

Vanuit Frankrijk

N-VA zag een aantal prominente namen vertrekken. Dietrich Van Valckenborg koos ervoor meer tijd te maken voor gezin en werk, Daphne Flamez en Arnold Seynnaeve verlieten Wevelgem. Vooral het vertrek van die laatste was toch wel een verrassing en een aderlating voor de gemeenteraad want Arnold zat niet alleen gedurende een kwarteeuw in de oppositie, hij was ook een heel gedreven en actief raadslid.

“Er moet altijd kritiek zijn, zelfs al haalt het niks uit” – Arnold Seynnaeve, voormalig raadslid

Hij blijft vanuit Frankrijk de ontwikkelingen kritisch volgen én becommentariëren op zijn blog arnoseyn.blogspot.com. “Toch mis ik het niet, ook al was de lokale politiek zoveel jaren mijn habitat“, glimlacht Arnold vanuit de Dordogne. “Als ik nu sommige zaken lees, zoals uitspraken van politici die beweren dat er nog steeds veel open ruimte is in Wevelgem, dan krijg ik het op mijn heupen.”

Hij raadpleegt regelmatig de audio-opnames van de gemeenteraden en wat hem vooral opvalt, is dat de oppositie toch wel zeer mak is geworden. “Wat wil je, de paringsdansen zijn bezig, ze zijn zo braaf met elkaar. Ik heb het altijd belangrijk gevonden dat er een kritische noot moet klinken in de raad. Zelfs al haalt het niks uit.”

Stoelendans

Met het verdwijnen van Arnold mag je wel stellen dat de commotie in de raad is afgenomen, er mag al eens wat meer keet geschopt worden. De toekomst van zijn partij N-VA ziet hij positief. “Er is zeker nog ruimte om te groeien. Maar die hoop leeft ook bij de andere partijen, lees ik. Als je alle vooropstellingen optelt, vrees ik dat ze stoelen zullen mogen bijzetten”, lacht hij.

Wevelgem 2013/2018: CD&V blijft, oppositie verandert

De aanstelling van de opvolgers zorgde bij N-VA voor een stoelendans: Joachim Naert kwam uit de OCMW-raad. Serge Verbrugghe nam daar zijn plaats in. Ook Hilde Martin maakte diezelfde overstap, haar opvolgster in de OCMW-raad was Ilse Vandenbulcke die eigenaardig genoeg geen kandidaat was in 2012. “Een opvolger in de OCMW-raad hoefde niet op de lijst te staan”, legt partijvoorzitter Joachim Naert uit. “We hebben intern gepolst wie zich geroepen voelde. Ilse was vaak bezig met de meer sociale thema’s vandaar dat we haar voorgesteld hebben.”

Bij Groen vertrokken Henk Vandenbroucke en Wolf Vlaeminck, in 2012 de kandidaten met het grootst aantal naamstemmen bij de partij. Wolf Vlaeminck had bij aanvang van de verkiezingen al geaarzeld om zich kandidaat te stellen. Na de verkiezingen besloot hij meer tijd te spenderen aan zijn gezin. Henk Vandenbroucke tenslotte werd coördinator van het woonzorgproject “MO2 – zuurstof voor Moorsele”. “Een job bij de gemeente of het OCMW is niet verenigbaar met de functie van gemeenteraadslid, tot mijn grote spijt”, aldus Henk die op 14 oktober de lijstduwer is.