Voormalig schepen Niko Geldhof dan toch kandidaat bij SP.A

Redactie KW

Op de algemene ledenvergadering van de SP.A is vandaag de kandidatuur van Niko Geldhof (42) voor de komende gemeenteraadsverkiezingen goedgekeurd. Na de vorige verkiezingen werd hij schepen, maar de bekende Oostendenaar trok zich uit de politiek terug toen hij na een klacht van de N-VA voor het gerecht werd gedaagd. Op de Stadslijst neemt hij plaats 35 in.

In 2012 behaalde Niko Geldhof 1.196 voorkeurstemmen en veroverde zo de 9de van de 14 zetels die de sp.a in de wacht sleepte. In afwachting dat Johan Vande Lanotte zijn mandaat als schepen zou opnemen zetelde Geldhof als zijn vervanger. Twee jaar lang was hij schepen van toerisme en lokale economie, vooral gewaardeerd om zijn inzet en vernieuwende initiatieven.µ

Ingevolge een klacht van de N-VA verwees het parket hem naar de rechtbank voor valsheid in geschrifte bij aangifte van zijn verkiezingsuitgaven. “Een pestproces”, zo noemde Geldhof de rechtszaak, waarbij hij veroordeeld werd, maar geen straf kreeg opgelegd. Ontslag nemen hoefde dus niet, maar omdat hij het tergend vond dat de N-VA hem en het stadsbestuur bleef bestoken, nam hij in december 2014 ontslag als schepen én als gemeenteraadslid.

Achter de schermen bleef hij evenwel als medewerker van burgemeester Vande Lanotte aan de slag. “Ik heb lang getwijfeld of ik mij al dan niet opnieuw kandidaat zou stellen, maar ik kreeg zoveel aanmoedigingen van mensen die mijn werk als schepen nog altijd naar waarde schatten, dat ik beslist heb om mij toch weer verkiesbaar te stellen. Met de goedkeuring van de partij, uiteraard. En hopelijk tot genoegen van de kiezers die mij vorige keer in de gemeenteraad stemden”, aldus Niko Geldhof.

(Rio – Foto Rio)