Stad Diksmuide stelt toekomstvisie voor, oppositie is kritisch

Schepen Marc Deprez stelde het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan voor. © ACK
Redactie KW

Het stadsbestuur van Diksmuide heeft haar herwerkt gemeentelijk ruimtelijk structuurplan voorgesteld aan de gemeenteraad. Daarin staat er waar er woningen kunnen bijkomen, waar er industriezones mogelijk zijn en hoe het zit met vrijgekomen ruimtes. De oppositie keurde het plan echter niet goed.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Marc Deprez (Idee Diksmuide) nam ruim de tijd om het structuurplan toe te lichten in 100 slides. “In Esen is er woonuitbreiding mogelijk op de vroegere site Vandezande. Het woongebied aan beide zijden van de Roeselarestraat mag afgewerkt worden. In Keiem onderzoeken we de ontwikkeling van een nieuw gebied met plaats voor een dertigtal woningen tussen de Oostende- en Keiemdorpstraat. In Beerst kunnen we de huidige plannen uitvoeren, maar extra woonuitbreiding is daar niet aan de orde.”

Ruimte om te wonen

“In Woumen staan er een aantal projecten op stapel zoals de site van de oude jongensschool langs de Woumenweg, de zone tussen de Woumenweg en de Kerkhofstraat en de Steenmolenbeekwegel. De site van het bedrijf Decat in Pervijze willen we eveneens omvormen tot een woongebied. In Leke kijken we uit naar een woonuitbreiding tussen de Vijvermolenbeek en de Lekedorpstraat. Daar zouden we 26 woningen kunnen realiseren.”

Als ‘t Saam gecentraliseerd is in de Cardijnlaan komt het gebouw van het vroegere Aloysiuscollege vrij: geschikt voor een inbreidingsproject, zo lezen we in het plan. Ook de site van het Financiëngebouw is volgens het stadsbestuur geknipt voor inbreiding.

Ruimte om te werken

Naast ruimte om te wonen creëert Diksmuide in het plan ook ruimte om te werken. “We kijken of het mogelijk is om in de Oostendestraat een nieuw bedrijventerrein te ontwikkelen”, vertelde Deprez. “Op de site AWV in Esen zien we een ambachtelijke bedrijfszone mogelijk.” Hij vervolgde met een toelichting over de toekomst van een aantal voetbalterreinen. “We behouden het voetbalterrein in Leke en zullen dat integreren in het speel- en sportweefsel van de kern. Het terrein in Keiem is zonevreemd en zullen we moeten verhuizen. We hebben drie locaties op het oog in de buurt van de Keiemdorpstraat. Ook voor Beerst zoeken we een nieuw terrein om te voetballen zodat we het huidige opnieuw een agrarische functie kunnen geven. Het voetbalveld in Vladslo willen we ontwikkelen als een nieuwe zone om te sporten en te spelen. In Nieuwkapelle verandert er niets. Het plein in Woumen laten we uitdoven.”

Hernieuwbare energie

In het structuurplan staat ook het voorstel om rond Pervijze een omleidingsweg aan te leggen. In de buurt van de Oostendestraat en de Galileistraat wil het bestuur een randparking aanleggen. De bestaande parking Beerstblote wil het uitbreiden. Wat hernieuwbare energie betreft, kijkt Diksmuide naar grote, middelgrote en kleine windturbines alsook naar zonnepanelen op gebouwen.

Oppositie kritisch

Bert Laridon (N-VA) had eveneens een presentatie om de tegenargumenten te verduidelijken. “Een extra bedrijventerrein in de Oostendestraat zal opnieuw vrachtverkeer door het centrum jagen, wat we betreuren. Een industrieterrein in Kaaskerke ten zuiden van de spoorweg lijkt ons beter, omdat dat kan aansluiten op de omleidingsweg. ‘t Saam centraliseren langs de Cardijnlaan is geen goed plan wegens te onveilig en te afgelegen. Beter is een zone tussen de spoorweg en de Esenweg niet ver van het station. De site AWV in Esen moet volledig teruggegeven worden aan de natuur. Bij woonprojecten moet het bestuur veel meer nadenken over diversiteit, zodat verschillende doelgroepen hun gading vinden.”

Ook Gert Maertens (Groen) was niet laaiend enthousiast. “In het plan lees ik dat we 44 hectare per jaar zal volstorten met beton. Er is vraag naar meer natuur en meer bos. Op dat vlak zijn de ambities mager.” (GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier