Roeselaarse postoverste is ontgoocheld over hervorming van hulpverlening

Redactie KW

Volgens postoverste Eric Veracx gebeuren er nog te veel mistoestanden in de hulpverlening.

“Een dringende zieke of een slachtoffer van een verkeersongeval verwacht toch binnen de luttele minuten medische hulpverlening om het leven van het slachtoffer te redden?”, steekt de Roeselaarse postoverste Eric Veracx van wal. “Dat kan nu echter niet meer gegarandeerd worden door de onderbemanning van hulpposten in Zuid- en Midden-West-Vlaanderen.” De postchef is fel ontgoocheld over de manier van werken die door het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Volksgezondheid werd uitgezet. “Het is de federale bedoeling om de brandweerkazernes met zo weinig mogelijk manschappen te bemannen wegens kostenbesparende maatregelen in de hulpverlening aan de bevolking. In de praktijk zijn er al verschillende gevallen van interventies waarbij het hoofd van de gewone burger dol gedraaid wordt door mistoestanden in de hulpverlening.”

Van Roeselare naar Kortrijk

“Deze week was dit opnieuw het geval bij een oproep van een dringende zieke in Kortrijk”, zegt Eric Veracx. “De ambulancediensten waren druk in de weer door de vele verkeersongevallen op hetzelfde tijdstip. Plotseling werd de brandweer van Roeselare opgeroepen voor een dringende medische hulpverlening in de stad Kortrijk. De ambulance moest eerst een rit van 30 kilometer afleggen vooraleer het slachtoffer kon worden bereikt. Is dat nog normaal? Bij hartproblemen had dit fataal kunnen worden. Oorzaak was het feit dat de brandweer van Kortrijk een tekort had aan reservepersoneel en de drie Kortrijkse ambulances binnen de kazerne bleven. Daarom was de uitruk van de Roeselaarse collega’s nodig naar Kortrijk. Het was een ondenkbare toestand die toch heeft plaats gehad.”

Frustraties

Luitenant Veracx wijst met de vinger naar de overheid. “Vroeger waren we met twintig brandweermannen en ambulanciers om bij iedere oproep in te grijpen en nu met amper tien mensen waarbij de nachtploeg nogmaals wordt verminderd tot zes personen. Het aantal keren dat we uitrukken stijgt wel. De frustraties stijgen met de dag bij onderbemande brandweerposten. We zitten op ons tandvlees. Sinds 1 januari deden we al meer dan twintig per dag. De zones werden in het leven geroepen voor snelle adequate hulpverlening. Dat is uiteraard positief, maar op die manier gaan we achteruit. Deze nieuwe dienstverlening mag niet de dupe worden van de besparingen vanwege de overheid. Let wel, het gaat hier niet over de brandweer, maar over de Dringende Medisch Hulpverlening. Daartoe behoort de dienst 112. Normaal zou minister Maggie De Block tegen half oktober een nieuw hervormingsplan klaar hebben, maar we hebben hiervan nog niets gehoord.”

(Jos)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier