Het gaat om erkende vluchtelingen, die na twee maanden het lokale opvanginitiatief (LOI) moeten verlaten. “We doen dit vooral om onszelf te beschermen, en ook een beetje als aanklacht”, zegt OCMW-voorzitter Geert Depondt (CD&V).
In Roeselare zijn er maar liefst 160 LOI’s, waar asielzoekers verblijven terwijl ze wachten op een eventuele erkenning. Eens de vluchtelingen een erkenning krijgen, moeten ze na twee maanden die woning verlaten. Maar vanaf dat moment krijgt het OCMW ook geen vergoeding meer van Fedasil, een kleine 38 euro per dag.
“Maar die termijn van twee maanden is meestal veel te kort om een woning te vinden”, zegt Geert Depondt. “Privé-eigenaars zijn immers niet snel geneigd om te verhuren aan vluchtelingen. Omwille van de taalhandicap, maar ook door het hele klimaat rond de asielzoekers. En ik wil hier toch ook met klem tegenspreken dat vluchtelingen voorrang zouden krijgen bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Dit is absoluut niet het geval, waardoor de privé-markt voor hen dus haast de enige oplossing is.”
Tóch een procedure voeren
Maar wat moet je dan doen als er na twee maanden geen oplossing is : je kan die mensen toch zomaar niet op straat zetten ? “Dat is ook niet onze bedoeling”, zegt Geert Depondt. “Voor de tien personen waar het hier over gaat, hebben we al een oplossing gevonden. Maar wij voeren tóch de procedure van uithuiszetting, omdat we daardoor tijdens de looptijd van de procedure verder aanspraak kunnen blijven maken op een tegemoetkoming van 40 % van Fedasil. Wij blijven die mensen immers verder steunen en ondersteunen.”
“Bij Fedasil wordt nu gezegd dat dit enkel het geval kan zijn voor uitgeprocedeerde vluchtelingen, illegalen dus, en niét voor ondertussen erkende vluchtelingen, zoals in ons geval. Maar dit staat helemaal niet in de omzendbrief die we hebben ontvangen”, argumenteert Geert Depondt, met de tekst in de hand.
Oproep aan Francken en Homans
Afwachten dus nu wat de reactie van Fedasil hierop zal zijn. “Ondertussen doen we dringend een oproep naar staatssecretaris Theo Francken”, zegt Geert Depondt : “Stap af van die veel te korte periode van twee maanden en geef toch meer vertrouwen aan de lokale besturen. We doen hele serieuze inspanningen, en Roeselare mag daarin een voorbeeld zijn voor velen, en toch zijn we in dit verhaal een beetje de pineut.”
Anderzijds roept Geert Depondt ook Vlaams minister van Huisvesting Liesbeth Homans op om extra inspanningen te doen voor de huisvesting van vluchtelingen. “Momenteel wil ze dit nog niet onder ogen zien. Wij denken alvast dat huisvesting op kamers al voor een zekere oplossing zou kunnen zorgen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier