Politieke reacties uit Knokke-Heist: “Zijn invloed zal nog jaren spelen”

Oud-burgemeester Manu Desutter: “Leopold Lippens was geen man om in de schaduw te staan en zijn dagen te vullen met golfen.”© Dirk Meulders
Oud-burgemeester Manu Desutter: “Leopold Lippens was geen man om in de schaduw te staan en zijn dagen te vullen met golfen.”© Dirk Meulders
Redactie KW

In Knokke-Heist had Leopold Lippens een riante meerderheid van 25 op 31 zetels. In de meerderheid is sprake van een ‘groot burgervader’, maar ook de oppositie heeft respect voor de man die ruim 40 jaar aan het hoofd van de gemeente stond.

“We verliezen een groot burgervader en een icoon in de Belgische politiek”, reageert schepen Kris Demeyere (Gemeentebelangen). “Ik denk dat weinigen nog zullen nadoen wat hij deed. We wisten natuurlijk dat hij ziek was en dat dat op zijn leeftijd fataal kon zijn, maar je hoopt altijd op beter. Hij was ook een tijd aan de beterhand, maar er kan altijd een opflakkering komen. Deze week had hij zich voor een aantal digital vergaderingen laten verontschuldigen, maar vorige week was hij er nog bij. Hij is aan de slag gebleven tot op het laatste.”

“Wij delen in de rouw en wensen de familie en inwoners veel sterkte. Na al die jaren hadden velen zeker een band met de burgemeester,” zegt Cathy Coudyser (N-VA), gemeenteraadslid in de oppositie en Vlaams Parlementslid. “Dit is het einde van een tijdperk. Ook al hadden we soms kritiek op het beleid, we konden zeker door één deur. Zo hoort het in een gezonde democratie. Zoals burgemeester Lippens het zelf zei: “ik werk nooit tegen mensen, maar voor ideeën’. Wij deelden ook op veel vlakken de visie van de burgemeester. We zijn een unieke gemeente, maar met zijn grote meerderheid was hij misschien soms wat onbezonnen. En dan wezen wij hem wel op bepaalde zaken. Maar menselijk hadden we nooit enig probleem.”

“Hij stond open voor mening oppositie”

Luc Lierman vertolkt sinds begin 2019 de groene stem in de gemeenteraad van Knokke-Heist. “Zijn overlijden is heel pijnlijk voor de gemeente”, vindt hij. “Na 41 jaar als burgemeester, dat is twee generaties. Als oppositie hadden wij misschien soms een andere mening over het beleid, maar ik leerde hem wel kennen als iemand die open stond voor de mening van de oppositie. Al volgde hij ons natuurlijk niet altijd, hij had wel respect voor ons. En ook over de persoonlijke omgang heb ik zeker niet te klagen.”

“Als je wat dieper op de onderwerpen doorging, merkte je soms wel dat hij het na 40 jaar allemaal wel al eens gezien en gehoord had”, vervolgt Luc Lierman. “Maar toch probeerden wij nieuwe invalshoeken aan te brengen. Hij voerde ook een politiek voor een bepaald publiek, waar hij zich mee identificeerde. Als wij voorstellen deden rond openbaar vervoer bijvoorbeeld, vroeg hij zich af: wie gebruikt dat? Anderzijds werden voorstellen van ons toch soms overgenomen. Zo stelden wij voor om niet alleen de tweedeverblijvers, maar ook de eigen inwoners na de eerste lockdown een cadeaubon te geven. Hij liet dat voorstel ogenschijnlijk eerst aan zich voorbijgaan, maar wat later nam hij het toch over. Ja, als je hem respecteerde, kreeg je omgekeerd ook zelf respect van hem.”

Oud-burgemeester Manu Desutter: “Zijn invloed zal nog jaren spelen”

“Leopold Lippens en zijn burgemeesterschap dat hoorde samen”, zegt Manu Desutter (82), de voorganger van Lippens als burgemeester van Knokke-Heist. “Hij was de leider van zijn gemeente. Zijn invloed zal in Knokke-Heist ongetwijfeld nog jaren spelen.”

“Dat burgemeester graaf Leopold Lippens zwaar ziek was, was geweten. Van mensen die dicht bij hem stonden, wisten we dat hij het einde van 2021 niet zou halen. Maar dat het zo vroeg zou gebeuren…”, treurt een duidelijk geëmotioneerde Emmanuel (Manu) Desutter. “Tot op het laatste ogenblik zette graaf Leopold Lippens zich in voor zijn Knokke-Heist. Hij heeft nog de laatste gemeenteraad voorgezeten, weliswaar via Zoom. Hij volgde al het nieuws van Knokke-Heist van bij hem thuis op de voet. We hadden niet verwacht dat hij zo plots zou overlijden.”

“Hij heeft bij wijze van spreken zijn droom kunnen waarmaken: sterven als burgemeester. Maar niet zo vroeg. Van mij had hij als burgemeester 104 jaar mogen worden. Leopold was geen man om in de schaduw te staan en zijn dagen louter met golven te vullen. Het burgemeesterschap en Leopold Lippens, dat hoorde samen”, aldus Manu Desutter, die op 2 april 1979 volksvertegenwoordiger werd en het ambt van burgemeester in handen gaf van Leopold Lippens.

“Burgemeesterschap was levensdoel”

“Leopold was zes jaar mijn eerste schepen”, aldus Manu Desutter. “Maar hij had duidelijk de ambitie om burgemeester te worden. Met het burgermeesterschap vond Leopold zijn roeping en zijn levensdoel. Dat doel werd zijn gemeente, zijn Knokke-Heist. Daar heeft hij al die jaren alles voor gedaan. Hij maakte Knokke-Heist tot wat het is: een topgemeente! Leopold Lippens was de leider en hield de touwtjes strak in handen. Om hem van gedacht te doen veranderen, was soms stevige overtuigingskracht nodig. Maar hij was geen dictator in de zin van: ik weet het allemaal beter. Hij luisterde naar de mensen, naar zijn schepenen. Hij was een burgervader op zijn plaats.”

“Leopold was een politiek beest. Hij leefde voor de politiek en voor Knokke-Heist. Tot begin 1989 deed hij dat onder CVP-signatuur. Daarna onder de vlag van de door hem opgerichte Gemeentebelangen. Achteraf bekeken, was het Gemeentebelangen-idee nog zo slecht niet. Leopold vulde zijn CVP-lijst aan met partijen die zijn gedachtengoed deelde. Politiek gezien een bijzonder goede zet.”

Wat voor gevolgen het overlijden van burgemeester Lippens voor Knokke-Heist heeft? Knokke-Heist verliest een monument. Maar ik voorzie geen politieke revolutie. De huidige groep Gemeentebelangen hangt goed aan mekaar. In 2024 volgt voor deze coalitie de echte lakmoesproef. Maar laat eerst de ideeën van burgemeester Leopold Lippens verder groeien en bloeien. Zijn invloed zal in Knokke-Heist nog jaren spelen.”

(HH/DM)

Meer over het overlijden van Leopold Lippens lees je hier .

Reacties op het overlijden uit de nationale politiek en erbuiten vind je hier .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier