Oppositieraadslid Kurt Vanlerberghe (SP.a-open) was de eerste die kenbaar maakte dat de Raad van State de vordering van SP.a-open, N-VA en Groen tegen de benoeming van de schepenen, de gemeenteraadsvoorzitter en van de voorzitter van het bijzonder comité van de sociale dienst heeft verworpen. Het schepencollege kan opgelucht ademhalen na meer dan een half jaar onzekerheid, want ze mogen allemaal hun functie behouden.
Oppositieraadslid Kurt Vanlerberghe (SP.a-open) was de eerste die kenbaar maakte dat de Raad van State de vordering van SP.a-open, N-VA en Groen tegen de benoeming van de schepenen, de gemeenteraadsvoorzitter en van de voorzitter van het bijzonder comité van de sociale dienst heeft verworpen.
“Voordrachtakte werd ondertekend”
Volgens Kurt Vanlerberghe heeft de Raad van State echter een aantal zaken over het hoofd gezien: “Uit het arrest volgt dat er wel degelijk 2 reeksen voordrachtakten werden ondertekend: een eerste reeks door sp.a-open, CD&V en Idee Diksmuide op 26/2/2018 en een tweede reeks op 14/10/2018, maar dan enkel door CD&V en Idee Diksmuide.”
“De Raad van State stelt dat op 14/10/2018 dezelfde personen (Lies Laridon, Marc Deprez en Jan Vanacker nvdr.) werden voorgedragen op 26/2/2018 en dat deze handelswijze niet de praktijk is die de decreetgever wilde tegengaan door te voorzien in een verbod op de ondertekening van meer dan één voordrachtakte”, legt Kurt Vanlerberghe uit. “Zij ziet hierbij echter over het hoofd dat alle betrokkenen op 14/10/2018 een voordrachtakte voor Katleen Winne als voorzitter van de gemeenteraad ondertekend hebben (terwijl op 26/2/2018 Jan Vanacker voorgedragen werd als voorzitter van de gemeenteraad, nvdr).”
“Intentieverklaring, geen voorakkoord”
“Het waren dus niet allemaal dezelfde personen die voorgedragen werden“, gaat Kurt Vanlerberghe verder. “Dit ontging de Raad van State blijkbaar, zodat zij stelt dat CD&V en Idee Diksmuide zich enkel niet gehouden hebben aan de bestuursovereenkomst tussen CD&V, Idee Diksmuide en SP.a-open, waarin overeengekomen werd dat deze laatste partij eveneens zou opgenomen worden in de bestuursmeerderheid. De schending van deze bestuursovereenkomst is echter niet sanctioneerbaar.”
Eerste schepen Marc Deprez (Idee Diksmuide) reageert met zichtbare tevredenheid: “Gerechtigheid is geschied. Wij hebben het document van 26 februari 2018 altijd als een intentieverklaring beschouwd, wat trouwens ook de titel was van het document. Bijgevolg is dit geen voorakkoord.”
“We respecteren de wil van de Diksmuidse kiezers”
Burgemeester Lies Laridon (CD&V) heeft altijd in een goede afloop geloofd en zegt: “De Raad van State heeft het bezwaar tegen de verkiezing van de schepenen en de voorzitter van de gemeenteraad verworpen. We hebben steeds gesteld dat het aan het bevoegd rechtscollege en dus niet aan personen of de partijen was om te oordelen in pers of gemeenteraad.”
“Nu is er een definitief arrest. De raad stelt dat er geen 2 voordrachtsakten zijn zoals dat in het decreet bedoeld is. De verkiezing van de schepenen en voorzitter van de gemeenteraad is dus definitief gevalideerd. We zetten ons beleid met de coalitie CD&V-Idee Diksmuide verder zoals we dat vanaf 1 januari al doen en respecteren daarmee de wil van de Diksmuidse kiezers”, besluit de burgemeester.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier