Nieuwe staatsgreep in Loppem: zorgt prestigieuze interviewreeks weer voor verrassingen?
We keren terug naar het historische kasteel van Loppem. We, dat zijn politiek journalist Paul Cobbaert, fotograaf Christophe De Muynck en zeven absolute kleppers van de vaderlandse politiek. We doen wat ruim honderd jaar geleden gedaan werd in het historische kasteel: het land in een nieuwe plooi leggen. Toen was België verwoest door de oorlog, vandaag door een virus.
Trouwe lezers van De Krant van West-Vlaanderen kunnen een déjà vu hebben. Inderdaad, ook vorige zomer brachten we de reeks Terug naar Loppem . Toen met tien West-Vlaamse prominenten. Het ambitieuze project viel in de smaak, genoot geregeld nationale weerklank en krijgt daarom vanaf volgende week een vervolg. Deze keer komen zeven nationale kleppers langs op het statige kasteel van de gastvrije familie Van Caloen. Wie dat zijn, verklappen we zo meteen. Eerst een vleugje geschiedenis.
Het statige kasteel van Loppem is gelegen op enkele kilometers van Brugge, te midden van een romantische Engelse tuin met eeuwenoude bomen, riante vijvers en zelfs een fameus doolhof. Het is gebouwd tussen 1858 en 1863 in de heersende stijl van toen: de neogotiek. De opdrachtgevers waren baron Charles van Caloen en zijn vrouw, gravin Savina de Gourcy Serainchamps. Veel grote namen uit de politieke, economische en culturele wereld waren er kind aan huis. De Franse president kwam er over de vloer, evenals de Britse vorst. Ook ons koningshuis kende er de weg. Het kasteel is vandaag, honderdvijftig jaar na de bouw, nog altijd in familiale handen.
Metamorfose België
In de nadagen van de Eerste Wereldoorlog was Loppem de place to be voor de politieke beau monde van België. De oorlog had diepe wonden geslagen. Ingrijpende hervormingen waren noodzakelijk om het morrende volk te sussen. De koning, Albert I, had zijn tenten opgeslagen in het West-Vlaamse kasteel, waar hij de politieke leiders uitnodigde voor diepgaande gesprekken over de wederopbouw van het land. Die gesprekken vonden plaats in zijn werkkamer op de eerste verdieping. Het is in diezelfde kamer dat wij vanaf volgende week onze prominenten ontvangen.
Wat toen beslist werd, betekende een heuse metamorfose voor België. Op drie domeinen werden revolutionaire hervormingen uitgetekend. Op politiek vlak was dat de invoering van het algemeen enkelvoudig stemrecht, weliswaar enkel voor mannen vanaf 21 jaar. Op economisch vlak werd de vrijheid van vakbonden beslist. Wie staakte, vloog niet langer in de bak. Op maatschappelijk vlak werd de gelijkheid van Nederlands en Frans erkend, wat de kiemen legde voor de Nederlandstalige universiteit van Gent. De koning sprak in zijn fameuze troonrede van 22 november 1918 over de “grondvesten van een Vlaamsche Hoogeschool te Gent”.
Prestigieuze gasten
Was alles daarmee peis en vree? Neen, zeker niet. Dat extreemlinks en extreemrechts niet uitgenodigd werden op de koninklijke koffie, zorgde amper voor beroering in die tijd. Dat de oude katholiek Charles Woeste, bekend van Daens, niet welkom was in Loppem, zorgde wél voor ophef. Er waren ook ontgoochelde Vlaams-nationalisten. Vandaar dat sommigen spreken over de
De eerste gast is Bart De Wever. De eeuwige voorzitter van N-VA wordt door vriend en vijand erkend als wellicht de belangrijkste politicus van deze eeuw. Meyrem Almaci is onze tweede gaste. De voorzitster van Groen werd ooit Miss Dexia genoemd, omdat ze zich zo hardnekkig vastbeet in het bankendossier. Tom Van Grieken is de volgende in de rij, de man van Schoten die Vlaams Belang doet herrijzen uit de dood. Daarna is het de beurt aan PVDA-voorzitter Peter Mertens, de man die de communisten de weg toonde naar het parlementaire halfrond. Egbert Lachaert is de vijfde in de rij. De voorzitter van Open VLD is één van de architecten van de Vivaldi-coalitie. Conner Rousseau, de wonderboy van de socialisten, zeg: Vooruit, is onze zesde gast. Deze halfbloed West-Vlaming kwam ook vorige zomer langs. De enige volbloed West-Vlaming mag de reeks afsluiten. Dat is de belaagde Joachim Coens die CD&V weer op de rails moet krijgen.
Diepe systeemfouten
De insteek van de reeks is eenvoudig: we doen wat honderd jaar geleden gedaan werd, namelijk het land in een nieuwe plooi leggen. De coronacrisis heeft net zoals de wereldoorlog diepe systeemfouten blootgelegd. Wij willen van onze prominenten weten hoe ze vandaag het land willen heropbouwen. Wij vragen aan elke voorzitter om drie fundamentele hervormingen op tafel te leggen, één politieke, één economische en één maatschappelijke. Wij zijn alvast benieuwd naar wat uit de bus komt en welke voorzitter zichzelf op de kaart kan zetten. U ook?
Wil je meer weten over het kasteel, surf dan naar www.kasteelvanloppem.be.
De Zomer van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier