“In 2018 sloegen de peilingen de bal ook mis”: Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) houdt de moed erin

Er is veel aandacht voor burgemeester Vincent Van Quickenborne, die samen met zijn vrouw Anouk en kinderen Bo, Scott en Lou naar het Guldensporencollege in Kortrijk trok om zijn stem uit te brengen. © JS
Jan Steenhoudt
Jan Steenhoudt Editieredacteur KW Kortrijk – Menen – Waregem

Voor het Open VLD van oud-minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zouden de verkiezingen vandaag weleens op een grote nederlaag kunnen uitdraaien. Toch heeft de Kortrijkse burgemeester nog hoop op een goeie afloop. “Deze morgen om 8 uur zijn de échte peilingen gestart.”

Het is een ogenschijnlijk goedgemutste Vincent Van Quickenborne (Open VLD) die even na half elf aan het stembureau in het Guldensporencollege campus Kaai verschijnt. Ook zijn vrouw Anouk en zijn kinderen zijn meegekomen. Bo (8) op de step, Scott (5) op de fiets en Lou (1) in de buggy.

“Het is mijn dertiende campagne”, zegt Van Quickenborne, die voor Open VLD de Kamerlijst trekt. Jasper Pillen is lijsttrekker voor het Vlaams Parlement. “Een van de zwaarste ooit, waar we ook het hardst op hebben ingezet. Het was een parcours met veel hindernissen. Zestig dagen lang hebben we zestig markten bezocht. Ik heb er goeie hoop op.”

“Of ik Ruth Vandenberghe vanavond zal horen? Uiteraard, net zoals vele andere partijleden” – Burgemeester Vincent Van Quickenborne

Die hoop zou vanavond ook zomaar naar wanhoop kunnen neigen, zeker met het oog op de meest recente peilingen, waarin Open VLD met de kiesdrempel flirtte. “Maar in 2018 hebben de peilingen de bal ook met 2,5 procent misgeslagen”, denkt Van Quickenborne. “Vandaag om 8 uur zijn de échte peilingen gestart.”

(lees verder onder de foto)

Burgemeester Van Quickenborne, die zijn oudste dochter Bo (8) meenam in het stemhokje, laat haar het stembiljet in de bus deponeren.
Burgemeester Van Quickenborne, die zijn oudste dochter Bo (8) meenam in het stemhokje, laat haar het stembiljet in de bus deponeren. © JS

In Kortrijk kijkt iedereen halsreikend uit naar de uitslag voor hun burgemeester. Dat resultaat heeft allicht een grote invloed op wie lijsttrekker van de Stadslijst wordt op de lokale verkiezingen van 13 oktober: hijzelf of eerste schepen Ruth Vandenberghe. “Maar voor mij heeft de een niets te maken met de ander”, houdt Van Quickenborne de boot af. “In 2018 haalde Team Burgemeester 31 procent van de stemmen, een half jaar later haalden we met Open VLD 13 procent. Het is een totaal ander gegeven.”

Toch sluimeren de lokale verkiezingen ook bij Van Quickenborne vandaag al in het achterhoofd. “Of ik Ruth Vandenberghe vanavond zal horen? Uiteraard, net zoals vele andere partijleden. Nu, ik heb net een marathon gelopen op mijn favoriete schoenen. Aan die andere marathon starten we volgende week pas.”

(lees verder onder de foto)

Van Quickenborne groet CD&V-jongerenvoorzitter en gemeenteraadslid Sien Vandevelde, die net bevallen is van haar eerste kindje. Vandevelde is ook tweede opvolger voor CD&V in het Vlaams Parlement.
Van Quickenborne groet CD&V-jongerenvoorzitter en gemeenteraadslid Sien Vandevelde, die net bevallen is van haar eerste kindje. Vandevelde is ook tweede opvolger voor CD&V in het Vlaams Parlement. © JS

Veel tijd om Vaderdag te vieren heeft de Kortrijkse burgemeester, wiens kinderen voor hem onder meer een gedichtje opdroegen, niet echt. Terwijl zijn vrouw Anouk deze namiddag met de kinderen naar haar vader trekt, gaat Van Quickenborne zelf naar Roeselare. Of hij daarna naar de hoofdstad afreist, weet hij nog niet zeker. “Dat hangt af van wat de eerste minister zegt”, besluit hij.