Hilde Crevits legt voor vijfde keer eed af als minister: “Mijn ouders en schoonvader hebben me altijd gezegd dat ik moest doorgaan”

Politica Hilde Crevits (CD&V) legde op 30 september opnieuw de eed af als minister. © Belga Images Dirk Waem
Camille Jonckheere

Vandaag legde CD&V-politica Hilde Crevits (57) uit Torhout de eed af in het Vlaams parlement om opnieuw minister te worden in de Vlaams regering. Het is al de vijfde keer dat Crevits de taak op zich neemt. Na een bewogen periode, waarin ze haar beide ouders en schoonvader verloor, kijkt ze met een vastberaden blik vooruit. “Vandaag was voor mij een emotioneel moment met mijn kinderen op de tribune. Mijn ouders en schoonvader hebben me duizend keer gezegd dat ik verder moest blijven gaan. Ik ben er zeker van dat ze nu heel trots zouden zijn op mij.”

Op maandag 30 september legde politica Hilde Crevits (CD&V) de eed af in het Vlaams parlement om opnieuw minister te worden in de Vlaams regering. Het is al de vijfde keer dat ze die taak op zich neemt. Op 9 juni 2024 was Hilde Crevits opnieuw lijsttrekker voor CD&V in West-Vlaanderen en behaalde ze 77.533 voorkeurstemmen. Dat is 50.000 voorkeursstemmen minder dan bij de verkiezingen in 2019.

“Twintig jaar aan politiek doen op een hoog niveau vraagt veel van een mens, dus de steun van iedereen was voor mij heel belangrijk”

Nu wordt de Torhoutse dus opnieuw viceminister-president en krijgt ze de bevoegdheden Binnenlands Bestuur, Integratie en Inburgering en Samenleving. “Het is een hele eer dat ik opnieuw die kans krijg. Dat hangt natuurlijk samen met de verkiezingsresultaten, waarbij ik het vertrouwen heb gekregen van de West-Vlamingen”, stelt Crevits. “En daarnaast heb ik nu ook het vertrouwen gekregen van mijn partij en de andere partijvoorzitters om opnieuw minister te zijn. Twintig jaar aan politiek doen op een hoog niveau vraagt veel van een mens, dus die steun was voor mij heel belangrijk om dit engagement opnieuw aan te gaan.”

Ondertussen is minister Crevits een van de gezichten, die al het langst meedraait in de Vlaamse politiek. “De tijden zijn enorm veranderd, ik ben nu de oudste van de groep. De politiek is op zo’n korte periode ook enorm veranderd. Het is een kunst om je aan te passen aan die nieuwe tijden. Alles is continue in beweging, daarom heb ik ook nieuwe bevoegdheden geaccepteerd. Er is nog geen enkel moment dat ik denk dat ik het allemaal gezien heb, anders zou ik dit niet doen. Voor mij is dat een belangrijke afweging.”

Zware periode achter de rug

De afgelopen periode was voor minister Crevits een vol emotionele momenten. Op korte tijd verloor ze haar beide ouders aan kanker en overleed ook haar schoonvader. “Het moment van mijn eedaflegging vandaag was ik ook zeer ontroerd. Want mijn vader en schoonvader en natuurlijk ook min moeder hebben me duizenden keren gezegd dat ik verder moest blijven gaan. Ik weet dat dat zij nu heel trots op mij zouden zijn. De opdrachten, die bij deze bevoegdheden komen, zijn belangrijken zij stonden daar alle drie volop achter. Ze steunden me voor de volle 100 procent en dan weet je dat je het goede doet om door te zetten.”

“Alle drie stonden ze heel hard achter deze opdrachten, dus het doet goed om dit te kunnen verderzetten”

“Deze ochtend heb ik het nog met mijn kapster gehad over verlies van geliefden. Zij vertelde me dat het goed is dat ik blijf werken. Voor haar werkte dat ook helend. Natuurlijk moet je de tijd nemen om te rouwen. Maar ik ben blij dat ik mijn job kan blijven doen en mee kan blijven nadenken en helpen aan de toekomst van Vlaanderen. Ook van thuis uit steunen ze me heel hard”, gaat Crevits verder. “Zo zaten mijn kinderen en schoonkinderen vandaag op de tribune bij mijn eedaflegging. Dit blijft altijd iets speciaals. Het voelt niet aan als de zoveelste keer. Het is alsof ik met een volledig nieuw project start: een nieuwe ploeg, nieuwe gezichten en nieuwe bevoegdheden.”

Steun en warmte

Gisteren op het partijcongres van CD&V raakte minister Crevits even overmand door emoties. “Dat was een heel speciaal moment. Voorzitter Sammy Mahdi bracht een kleine hulde aan mijn adres, waarop de zaal recht veerde en minutenlang applaudisseerde. Ik ben gebroken door wat er allemaal gebeurd is in mijn familie, maar toen voelde ik van iedereen heel veel steun. Alle emoties kwamen los.”

“Ook buiten mijn partij heb ik veel steun gevoeld en kreeg ik de ruimte van mijn collega’s om bij mijn familie te zijn”

“Ook buiten de partij heb ik veel steun en warmte gevoeld van de collega’s tijdens de onderhandelingen en de formatie. Men zegt dat er in de politiek geen plaats is voor mededogen, maar mijn collega’s hebben respect getoond en er werd ruimte gemaakt om mij de kans te geven om bij mijn familie te zijn wanneer dit nodig was. Misschien heeft het feit dat ik al zo lang mee draai in de politiek er wat mee te maken.”

Strijden voor CD&V

Deze legislatuur krijgt Crevits enkele nieuwe bevoegdheden in haar portefeuille. “Natuurlijk zijn Welzijn en Onderwijs twee heel belangrijke onderwerpen, waarbij we als partij hard hebben doorgewogen in de onderhandelingen. Maar binnenlandse en lokale besturen zijn het DNA en de kern van onze partij. Ook integratie en inburgering is werken voor en met mensen. En die thema’s zijn voor iedere regering op vandaag een grote uitdaging. Ik kijk er naar uit om dat te mogen doen en ik hoop dat ik de doelen van onze partij kan waarmaken.

“Daarnaast heb ik opnieuw de bevoegdheden Visserij en Sociale Economie naar me toegetrokken. In West-Vlaanderen hebben we een sterke sociaal economisch veld, waarbij we binnenkort duizenden mensen met een beperking aan het werk zullen helpen. Voor de visserijsector is het een uitdagende tijd. Er staan moeilijke onderhandelingen over de visquota voor de boeg en ik wilde vissers niet in de steek laten. Het gaat om een kleine groep mensen, maar uiteindelijk beroert het heel Vlaanderen.”

“Ik heb alle vertrouwen in mijn partij bij de lokale verkiezingen in oktober”

De komende weken zullen voor minister Crevits met haar nieuwe takenpakket druk worden en dan komen daar nog eens de lokale verkiezingen bovenop. “Ik heb destijds de positie als lijstduwer aanvaard, zowel op de provinciale lijst van de CD&V, alsop de lokale lijst in mijn stad Torhout. Zelf heb ik uiteraard geen enkele ambitie, gezien mijn verplichtingen in de Vlaams regering. Maar ik wil als lijstduwer wel mijn appreciatie uitspreken voor wat mijn collega’s verwezenlijkt hebben en hun plannen. Ik heb alle vertrouwen in mijn partij bij de lokale verkiezingen in oktober”, besluit Crevits.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier