De generatiekloof in de politiek: hoe kijken Kato Hoogstoel (24) en Jean-Marie Dedecker (71) naar de verkiezingen?

Kato Hoogstoel (24, CD&V) en Jean-Marie Dedecker (71, N-VA).
Vincent Vanhoorne

Op zijn minst 431 West-Vlamingen hengelen op zondag 9 juni naar jouw stem. Zeven weken lang laten wij hier de jongste en de oudste kandidaat van een partij aan het woord.

Kato Hoogstoel (24), de jongste kandidaat van CD&V

(gf)
(gf)

De Oostendse Kato Hoogstoel is kabinetsmedewerker bij schepen Bart Plasschaert in de badstad. Bij de komende verkiezingen staat ze op de 7de plaats op de Kamerlijst van CD&V.

Wat is uw motivatie om aan politiek te doen?

“Ik wil niet alleen praten over een betere samenleving, maar er ook aan werken. Ik doe aan politiek om bij te dragen aan een positieve toekomst, ondanks de heersende negativiteit rond politiek.”

Waarom moet de kiezer straks het bolletje achter uw naam kleuren?

“Als jonge en gedreven kandidate wil ik de stem van de nieuwe generatie vertegenwoordigen. Mede omdat mijn mama in een rolstoel zit, liggen toegankelijkheid en zorg me nauw aan het hart. Verandering is mogelijk en noodzakelijk en daar wil ik aan bijdragen.”

Wat is voor u dé prioriteit in de komende legislatuur?

“Betaalbaar wonen is dé topprioriteit. Zowel jong als oud ervaren dat wonen steeds duurder wordt en dat een eigen woning voor velen niet meer mogelijk is, zeker niet zonder financiële steun van thuis.”

Welk probleem in West-Vlaanderen moet volgens u dringend aangepakt worden?

“De wachtlijsten voor psychologische ondersteuning bij jongeren zijn nog steeds te lang. Ze moeten sneller toegang hebben tot de hulp die ze nodig hebben.”

“Betaalbaar wonen is voor mij dé topprioriteit”

Houdt het beleid voldoende rekening met jongeren?

“Op vlak van mentaal welzijn werden grote stappen gezet, zoals het uitbreiden van de OverKop-huizen en het gratis maken van enkele sessies bij de psycholoog voor jongeren tot 23 jaar. Dit is alvast mooi, maar extra inspanningen zijn broodnodig.”

Welk politiek feit of welke beleidsbeslissing uit de voorbije legislatuur heeft u ontgoocheld?

“Het uitblijven van de fiscale hervorming. Als we meer mensen aan het werk willen én willen dat mensen op het einde van de maand een centje overhouden, moet werk gemaakt worden van een grondige fiscale hervorming. Werken moet meer lonen.”

En welk politiek feit of welke beleidsbeslissing stemde u gelukkig?

“De uitbreiding van de OverKop-huizen maakte mij zeer gelukkig.”

Naar welke oudere politicus/politica kijkt u op?

“Naar Hilde Crevits. Een harde werker die oplossingsgericht te werk gaat en steeds een duidelijk doel voor ogen heeft.”

Jean-Marie Dedecker (71), de oudste kandidaat van N-VA

(gf)
(gf)

Jean-Marie Dedecker is burgemeester van Middelkerke en zetelt in de Kamer. Op 9 juni trekt hij als onafhankelijke de Kamerlijst voor N-VA in West-Vlaanderen.

Wat is uw motivatie om aan politiek te doen?

“Ik zette de stap naar politiek omdat ik het gezond verstand in de politiek wilde introduceren. Politiek mag zich niet laten onderwerpen aan enige vorm van dogmatisch denken op basis van bijvoorbeeld religie, ecologie, woke of vooroordelen.”

Waarom moet de kiezer straks het bolletje achter uw naam kleuren?

“Ik zit al 25 jaar in de politiek en ik heb nog nooit iemand om zijn stem gevraagd. What you see is what you get, dus oordeel zelf en beslis.”

Wat is voor u dé prioriteit in de komende legislatuur?

“Er is maar één prioriteit: dat alle beslissingen genomen worden vanuit het algemeen belang, en niet vanuit een dogmatische paardenbrilvisie.”

“De Vivaldiregering is beschamend kampioen in zowat alle disciplines”

Welk probleem in West-Vlaanderen moet volgens u dringend aangepakt worden?

“Er moet een ruimtelijke planning en visie komen die rechtszekerheid biedt aan onze kinderen en kleinkinderen om te wonen, te werken en te ondernemen.”

Houdt het beleid voldoende rekening met oudere burgers?

“Er is altijd ruimte voor verbetering. We moeten er als maatschappij voor zorgen dat alle leeftijdsgroepen maximale aandacht krijgen en dat geldt zeker voor de oudere burgers.”

Welk politiek feit of welke beleidsbeslissing uit de voorbije legislatuur heeft u ontgoocheld?

“De volledige Vivaldi-regering en nagenoeg alle besluiten stelden mij teleur. Deze groenlinkse regering is beschamend kampioen in tal van disciplines: belastingkampioen, schuldenkampioen, kampioen in begrotingstekort en kampioen in overheidsbeslag.”

En welk politiek feit of welke beleidsbeslissing gaf u hoop of stemde u gelukkig?

“Er waren verschillende beslissingen die de goede richting uit gingen, maar zelfs die stemden niet tot hoop.”

In welk jong politiek talent ziet u veel potentieel?

“In mijn zoon Dimitri, maar hij wil niet deelnemen aan de federale en Vlaamse verkiezingen. Hij doet in oktober wel een gooi naar het burgemeesterschap in Nieuwpoort.”