Aan de voorbije verkiezingen namen ook Oostendse kandidaten en schepenen deel. Vlaams Belang is in Oostende de best scorende partij met 24,9 procent voor het Vlaams Parlement. De N-VA volgt met 20,3 procent en Vooruit met 20,2. “Mijn felicitaties voor Vooruit en N-VA die licht vooruit gaan in Oostende, maar het Vlaams Belang baart me zorgen. De extremistische partijen halen 30 procent in onze stad”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD).
1. De extremen naar het Vlaams parlement
Voor de uiterst linkse PVDA zal Ilona Vandenberghe zetelen. Van haar 6.488 persoonlijke stemmen komen er 1.013 uit Oostende. De partij scoort daar 9,9 procent en wordt op de linkerzijde een belangrijke speler in de badstad. Bij het uiterst rechtse Vlaams Belang is Tom Lamont voortaan ook Vlaams Parlementslid. Hij kreeg 10.168 voorkeurstemmen, maar wel slechts 660 uit Oostende, zijn nieuwe thuis. Vlaams Belang haalt in Oostende wel de hoogste score (24,9 procent), maar er is nog werk aan de winkel voor de toekomstige lijsttrekker van de gemeenteraadsverkiezingen: enkele brokken lijmen in de lokale afdeling en werken aan naamsbekendheid. Van de andere partijen is er geen enkele Oostendse verkozene in het Vlaams Parlement.
In de Kamer zijn vanuit Oostende dan weer enkel de traditionele partijen vertegenwoordigd door Charlotte Verkeyn (N-VA) en Jeroen Soete (Vooruit). Verkeyn haalt in de provincie 11.500 voorkeurstemmen. In Oostende is N-VA goed voor 21,3 procent van de stemmen voor de Kamer. In haar thuisstad scoort Verkeyn 1.363 stemmen. Jeroen Soete is het Vooruit-parlementslid uit Oostende. Zijn partij scoort in Oostende 20,8 procent voor de Kamer. Zijn persoonlijke score (in de hele provincie) is 7.454 voorkeurstemmen, waarvan 1.751 in Oostende.
3. Wisselend succes voor schepenen
Vier Oostendse schepenen namen deel aan de Vlaamse verkiezingen. Maxim Donck (N-VA) haalde 6065 voorkeurstemmen, waarvan 1.100 in Oostende. Bart Plasschaert (CD&V) haalde 4.764 voorkeurstemmen, waarvan 721 in zijn thuisstad. Kurt Claeys (Open VLD) scoorde 2.718 stemmen, waarvan 382 in Oostende. Natacha Waldmann (Groen) kon 4.581 kiezers overtuigen, waarvan 617 in Oostende.
Voor de Kamer waren er twee schepenen kandidaat. Hina Bhatti (Open VLD) haalde 3.888 voorkeurstemmen, waarvan 694 in Oostende. Silke Beirens (Groen) haalde 6.025 stemmen, waarvan 858 in haar eigen stad. Pittig detail: Silke Beirens haalt (op de tweede plaats) meer stemmen dan lijsttrekker Matti Vandemaele (5357), maar hij is verkozen via de kopstemmen. Lijstduwer en uittredend parlementslid Wouter De Vriendt scoorde 4.538 stemmen, waarvan 512 in Oostende.
De partijen die samen de lijst ‘Trots op Oostende’ vormen voor de gemeenteraadsverkiezingen, doen het niet goed in de parlementsverkiezingen: CD&V, Open VLD en Groen noteerden een daling. Op Vlaams niveau scoorden CD&V (8,9), Open VLD (7,2) en Groen (7,1 procent) niet denderend in de badstad. Samen goed voor 23,2 procent, ver onder de 40 procent die ze samen nog haalden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Lijsttrekker Bart Tommelein (Open VLD): “Je kan dat niet zomaar overzetten naar de lokale verkiezingen. We moeten een positieve campagne voeren met de stadslijst, waarbij de thema’s zullen gaan over Oostende. Ik ben ervan overtuigd dat we met Trots op Oostende een goed resultaat zullen halen in oktober.”
Opmerkelijk is ook de score van (oppositieraadslid) Vanessa Vens (Vooruit, zesde plaats) voor het Vlaams Parlement: 8.432 voorkeurstemmen, waarvan 1.992 in Oostende. Op de verkiezingsavond zag het er naar uit dat ook zij zou verkozen worden als Vlaams Parlementslid. Haar score speelde enkele keren ‘haasje over’ met die van uittredend parlementslid Steve Vandenberghe (vierde plaats). Vens haalde wel meer stemmen dan de Bredense burgervader. Uiteindelijk zouden late uitslagen na middernacht beslissen: geen van beide werd verkozen en de zetel ging naar Maxim Veys uit Kortrijk.
Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.
Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement
Verkiezingsuitslagen Kamer
Verkiezingsuitslagen Europees
Verkiezingsuitslagen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier