Na de verkiezingen: N-VA blijft de grootste, maar Vooruit houdt goed stand

Een bijzondere zondag voor de familie Sticker: schepen Pascal (Vooruit/Veurne Plus) vierde Vaderdag, zoon Lander (23) was jarig en mocht voor het eerst stemmen en dochter Elise (25) was derde opvolger voor het Vlaams Parlement. (foto MVO) © Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

veurne Al maanden broeit er iets op politiek vlak in Veurne. Zetten deze verkiezingsuitslagen de toon dat het tijd is voor verandering in oktober?

En spelen kandidaten Isabelle Verlodt en Jochem Boedts, die van partij wisselden en overstapten naar Voor U, daarin ook een rol?

1. Bart De Wever keert het tij van de peilingen

“Het was een beetje een ‘oef’-reactie: bij de peilingen wees alles richting een monsterscore voor Vlaams Belang”, aldus N-VA-kopstuk Dirk Kesteloot. “Als kleine speler op een 13de plaats hoop je alleen maar veel stemmen te halen voor de partij. N-VA West-Vlaanderen heeft in team een hele mooie campagne gevoerd tot de laatste dag en Bart De Wever heeft twee weken voor de stembusgang het tij gekeerd. Na elke verkiezing stijgt Vlaams Belang, maar in Veurne blijft N-VA de grootste partij voor het Vlaams Parlement. In vergelijking met mijn collega’s heb ik de meeste stemmen, meer dan de huidige burgemeester. Ik ben dus een tevreden man. Als De Wever zijn beloften nageleeft, dan zouden het leuke tijden kunnen worden.”

2. Burgemeester steunt jonge Vooruit-kandidate Elise Sticker

Peter Roose kreeg de lijstduwersplaats voor het Vlaams Parlement. “Het is leuk om als team te genieten van een overwinning. Het is moeilijk om de stembusgang te vergelijken met 2019, omdat ik toen op de Kamerlijst stond. De uitslag stemt zeker in West-Vlaanderen overeen met de peilingen en verwachtingen tijdens de huisbezoeken. Ik heb mijn persoonlijk resultaat altijd ondergeschikt geacht en steunde vooral mijn jongere medekandidate Elise Sticker. Pas bij de lokale verkiezingen van oktober wil ik een duidelijk mandaat ontvangen van de Veurnaar om het stedelijke beleid verder vorm te geven.”

3. Vlaams Belang scoort sterk

“Vlaams Belang scoort het sterkst in het landelijke West-Vlaanderen, waar duidelijk andere problematieken dan migratie de frustraties van de kiezers capteerden”, meent Peter Roose. “De score van de West-Vlaamse N-VA was hierdoor het laagst van alle provincies. Vooruit haalde na Oost-Vlaanderen het beste resultaat in onze provincie: het Melissa-Conner-effect. Twee getalenteerde jonge kandidaten die ook voor de toekomst nog heel wat nieuwe militanten en kiezers kunnen enthousiasmeren. Het is moeilijk om te duiden in welke mate deze resultaten het kiesgedrag bij de provincieraadsverkiezingen zullen beïnvloeden. De ontwikkelingen rond de regeringsvorming zullen volgens mij van doorslaggevend belang zijn. De weerslag op de lokale verkiezingen zal minimaal zijn, want dan kiezen mensen uitgesproken voor kandidaten die voldoende vertrouwen inboezemen om een gemeente te besturen.”

4. Pandoering voor Open VLD

Fre Devos nam onlangs het initiatief voor de nieuwe partij Voeveurne, die los staat van elke nationale partij. “We dragen alle Veurnse kandidaten een warm hart toe. Er raakte niemand verkozen, maar hopelijk slagen die kandidaten er de komende jaren toch in om – via hun partij – een beetje meer Veurne in Brussel te krijgen. Enkele jaren geleden diende ik mijn VLD-partijkaart in alle stilte weer in. Op 51-jarige leeftijd trok ik dus voor het eerst in mijn leven ongebonden naar de stembus. De pandoering die Open VLD kreeg, vind ik helemaal terecht en is misschien wel positief op lange termijn. Het is hoog tijd dat de blauwe partijtop opstapt. Geef ruimte aan nieuwe mensen om een nieuwe blauwe beweging in gang te zetten.”

5. Bijzondere dag voor de familie Sticker

Het was een speciale dag voor de familie Sticker. Schepen Pascal (Vooruit/Veurne Plus) vierde Vaderdag, er was de 23ste verjaardag van zoon Lander die voor de eerste keer naar de stembus trok en dochter Elise (25) was kandidaat voor Vooruit als derde opvolger voor het Vlaams Parlement. Pascal houdt het al jaren bij de lokale verkiezingslijst. “We hebben altijd Peter Roose gesteund en we trekken nog altijd zijn kaart, maar het is nu tijd voor een generatiewissel. Daarom hebben we Elise samen met Peter naar voor geschoven. Voor je dochter steek je graag een tandje bij. Mijn vader Joël was op zijn 76ste de logistieke nummer één om mee te flyeren en te bussen.” Elise mag de vruchten oogsten van haar harde werk en inzet, want ze haalde meer dan 3.000 stemmen.

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees